Płatki śniadaniowe bez cukru

Płatki śniadaniowe bez cukru

Płatki śniadaniowe bez cukru

Organizm ludzki został tak skonstruowany, że w bardzo łatwy i szybki sposób przyzwyczaja się do nadmiaru cukru. W powszechnej opinii wielu osób produkty naturalne są o wiele zdrowsze, jednak nie są tak smaczne. Słodkie śniadanie czy też podwieczorek głównie kojarzy się ze zjedzeniem czegoś na szybko. Najpopularniejsze są płatki kukurydziane, musli, żytnie, owsiane oraz ryżowe. Płatki śniadaniowe upodobały sobie w szczególności dzieci. Głównie dlatego, że są one słodkie. Słodki smak cukru wprowadza człowieka w dobry nastrój. Świadomość ludzi jednak cały czas się zmienia. Coraz większe znaczenie odgrywa w ich życiu sport i zdrowe odżywianie, popularnie zwane fit food. W wielu dietach można zobaczyć przepis na własnoręcznie zrobione płatki śniadaniowe bez cukru, których skład wchodzą owoce, różne ziarna, oraz syrop bez kalorii i zawartości cukru.

Jakie płatki śniadaniowe wybrać?

Udając się do sklepu spożywczego na zakupy można na półkach znaleźć płatki owsiane, ryżowe, kukurydziane i wiele innych rodzajów. Wiele produktów jednak w swoim składzie zawierają cukry proste, które nie mają dobrego wpływu na nasz organizm. Alternatywą są zdrowe płatki śniadaniowe bio, które są wyprodukowane tylko z naturalnych składników. Do takich można zaliczyć chociażby płatki owsiane bez cukru, które nie dość, że bardzo szybko i łatwo się przyrządza, to jeszcze są bardzo smaczne.

Innymi produktami, które można zaliczyć do tych z rodziny bio to chociażby musli bez cukru. Jest to mieszanka suszonych owoców i płatków zbóż. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, które warto dodać do swojej diety, dla jego prawidłowego funkcjonowania. Sposób ich przyrządzenia jest bardzo prosty i zawiera się w dwóch krokach: wsyp płatki bez cukru do miseczki, dodaj wodę. Proste rozwiązanie, które pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli nie smakują Ci płatki zalane wodą, to dodaj mleka najlepiej z jak najmniejszą zawartością tłuszczu.

Płatki bez dodatku cukru – skład i marka

Najpopularniejsze płatki kukurydziane skład powinny mieć dosyć prosty. Głównym ich składnikiem powinna być kukurydza jednak w obecnych czasach coraz częściej dodawane są do nich różnego rodzaju ulepszacze oraz wszech obecny cukier. Także często dodawane są w śladowych ilościach orzechy, które dodają energii oraz są bardzo dobrym źródłem tłuszczy, a także białka. Płatki kukurydziane nestle czy też płatki kukurydziane biedronka nie różnią się zbytnio składem.

Płatki kukurydziane corn flakes bez dodatku cukru w swoim asortymencie posiada sklep zdrowej żywności. W przeciągu ostatnich lat ich znaczenie wzrosło. Każdy produkt jest odpowiednio oznaczony i posiada swoje kategorie. Należy wspomnieć, że znacznie łatwiej znaleźć w nich płatki kukurydziane bez cukru.

Alternatywą na zdrowe i pożywne śniadanie bez dodatku cukru mogą stanowić batony orzechowe sante. Dzięki zbilansowanemu składowi mogą stanowić bardzo dobrą bazę śniadaniową. Oznacza to, że po ich zjedzeniu odczujemy przede wszystkim sytość na długie godziny zachowując przy tym odpowiednie normy dla zdrowego odżywiania. Strona producenta takich batonów czy płatków pozwala na swobodny kontakt z nim i dostęp do plików, w których znajduje się skład danego produktu.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *