Kawa rozpuszczalna czy sypana

Poniedziałkowy poranek… dzwoni budzik, wierzę, że zarówno jak i ja, ty także słyszysz jego dźwięk. Stoisz stopami na zimnej podłodze i próbujesz jakoś się obudzić, teraz dylemat zielona herbata, kawa sypana, kawa rozpuszczalna czy może kawa parzona przy pomocy ekspresu? Co lepiej pobudzi twój mózg do działania… czeka cię w końcu tydzień pełen wyzwań. Niezależnie od miejsca, w którym pracujesz aromatyczna parzona kawa na pewno sprawi, że twój dzień zacznie się lepiej. Największą popularność zyskuje bez wątpienia kawa z ekspresu ciśnieniowego, którą możesz przygotować samodzielnie w domu. W tym celu warto zakupić specjalne kapsułki ze zmielonymi ziarnami kawy, z których pod wpływem gorącej wody pod ciśnieniem uzyskujemy aromatyczny napój. Jeżeli podobnie jak większość społeczeństwa pijesz dużo kawy, warto zastanowić jaka kawa jest najzdrowsza?

Reklama

Kawa rozpuszczalna czy mielona?

Kawa zmielona bezpośrednio z ziaren jest bardzo smaczna. Ma wyjątkowy zapach, który nie może równać się z żadnym innym. Najczęściej przygotowuje się ją w ciśnieniowych ekspresach do kawy. Warto kupić sobie ekspres, który przygotuje kawę błyskawicznie. Dzięki temu, każdemu porankowi może towarzyszyć filiżanka tego pysznego trunku, nawet wtedy, gdy bardzo się śpieszymy. Część osób uważa, że kawa parzona czyli kawa fusiasta jest dużo lepsza i zdrowsza od rozpuszczalnej, którą uważają za gorszej jakości. Jeżeli jednak czasem napijemy się rozpuszczalnej, z pewnością może być to ciekawe urozmaicenie dla naszego podniebienia. Kawa jest to napój, który powstaje z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca.

Do kupienia mamy dwa główne gatunki kawy:

  • Kawa z gatunku robusta została odkryta dopiero w XIX wieku, jej ziarna są mniejsze i bardziej owalne niż ziarna arabiki; jest ona też prostsza w uprawie przez co zyskuje na popularności. Gatunek ten jest też odporniejszy na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne. Napar przygotowany z ziaren robusty ma wyrazisty, mocny smak z nutami goryczy; zawiera też więcej kofeiny, przez co kawa jest zdecydowanie bardziej pobudzająca.
  • Kawa z gatunku arabica jest zdecydowanie trudniejsza w uprawie, jej ziarna są mniej odporne na zmiany klimatyczne przez co ich cena jest wyższa. Jest to najstarszy, a zarazem najszlachetniejszy gatunek kawy, z jej ziaren możemy uzyskać delikatny w smaku napar o niesamowitym aromacie. Na świecie znajdziemy mnóstwo odmian arabiki, każda z nich ma swoiste cechy aromatu i smaku w zależności od miejsca uprawy. Zawartość kofeiny będzie w dużej mierze zależała od stopnia przygotowania naparu z ziaren, jednak gatunek arabica zawiera niewielką jej ilość. Rynek bogaty jest w różne rodzaje kawy; możemy wybrać mieloną zaparzaną tradycyjnie lub przygotowaną ciśnieniowo przy pomocy ekspresu lub może to być kawa rozpuszczalna.

Jaka kawa jest zdrowa – właściwości kawy.

Bez względu na rodzaj kawy, który zamierzamy wybrać musimy wiedzieć, że najcenniejszym jej składnikiem jest kofeina, która jest znanym i cenionym składnikiem determinującym właściwości lecznicze. Kofeina znalazła zastosowanie w preparatach przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, przeciwmigrenowych oraz pobudzających. Lecznicza dawka kofeiny to ok. 200 mg czyli równowartość 4 kaw espresso, 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej lub 2 kubków kawy mielonej. Kawa jest cennym źródłem antyoksydantów – kwasu kawowego i chlorogenowego, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn, a dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne. Naukowcy uważają, że te związki mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach, co warunkuje działanie antynowotworowe.

Jaka kawa najzdrowsza – kofeina.

Teofilina, teobromina i kofeina zawarte w ziarnach kawy działają na nasz układ nerwowy przyspieszając przepływ impulsów elektrycznych w komórkach mózgu, tym samym poprawiając proces myślowy. Zatem wysokie dawki kofeiny zwiększają pamięć krótkotrwałą i ułatwiają koncentrację podczas nauki czy pracy.

Dotychczasowe wyniki badań będące źródłem informacji, że kofeina może być przydatna w leczeniu astmy czy alergii są obiecujące. Kawa mielona zawierająca dużo kofeiny obniża poziom histaminy czyli substancji biorącej udział w reakcjach alergicznych. Natomiast u chorych na astmę zmniejsza ona częstość i nasilenie ataków duszności, a także rozszerza oskrzela, co zostało wykorzystane w przypadku chorych cierpiących na chroniczny skurcz dolnych dróg oddechowych.

Reklama

Czy kawa wypłukuje z organizmu magnez?

Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista jak mogłoby się nam wydawać. Ponieważ wraz z kawą dostarczamy do organizmu ten pierwiastek. Po wypiciu 4 filiżanek tego napoju dostarczamy do organizmu ok. 14 mg magnezu, a tracimy 4 mg. Jak to się dzieje, że często powielamy mit o tym jak kawa wypłukuje magnez? Treści, które pozwolą nam odpowiedzieć na to pytanie znajdziemy analizując osoby, które chętnie raczą się poranną kawą. Z danych udostępnionych w licznych ankietach internetowych śmiało możemy wnioskować, że są to osoby, które narażone są na chroniczny stres i brak czasu, by przygotować sobie wartościowy posiłek. Fast foodowa dieta oraz przetworzone produkty nie dostarczają wystarczającej ilości magnezu, a dodatkowo stres utrudnia właściwe jego przyswajanie.

Kawa rozpuszczalna – czym słodzić?

Najczęściej kawa rozpuszczalna podawana jest z dodatkiem mleka, ma wtedy lepszy smak. Jeśli chcemy posłodzić kawę, możemy wykorzystać dostępne na rynku słodziki jak ksylitol, erytrytol czy stewię, zastępując tym samym szkodliwy cukier. Warto szukać dla niego alternatywy, ponieważ jest go bardzo dużo w naszej diecie. Niektórzy nie wyobrażają sobie picia kawy bez miodu, nie tylko poprawia on smak kawy, ale jest także źródłem wielu cennych zwiazków mineralnych. Dobrze jest ją posłodzić, ponieważ nie szkodzi wtedy naszym narządom i jest lepiej przyswajalna. Kawy nie należy pić jednak zbyt dużo, tu umiar jest wskazany.

Kawa rozpuszczalna a sypana. Wybór kawy – temat dnia!

Jeżeli wciąż nie wiecie, czy wybrać kawę rozpuszczalną, czy fusiastą zastanówcie się, która z nich lepiej trafia w wasz gust smaku. Kawa sypana to nic innego jak zmielone ziarna kawy bez żadnych dodatków, jest ona bogatsza w antyoksydanty, które uciekają w procesie produkcyjnym kawy rozpuszczalnej. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na kawę rozpuszczalną, to również dokonasz świetnego wyboru, jest ona polecana osobom z problemami układu krążenia oraz takim, które wolą delikatniejszy smak. Odwieczny spór pomiędzy fanami kawy w proszku i sypanej wydaje się bezsensowny, ponieważ ile osób tyle różnych gustów, więc wybór najlepszej z nich zostawiamy tobie.