Tutaj jest miejsce na twoją reklamę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)
Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!
Małe owady, które potrafią sprawić duży kłopot. Omacnica spichrzanka, znana jako mól spożywczy lub inaczej mól kuchenny. Ten domowy szkodnik o smukłym i kilkumilimetrowym ciele może narobić sporo szkód. Zauważenie jednego osobnika jest znakiem, że w zakamarkach naszego domu może być ich znacznie więcej. Poznaj domowe sposoby jak pozbyć się moli spożywczych z twojego domu.
Molami spożywczymi są owady osiągające niewielkie rozmiary – rozpiętość ich skrzydeł wynosi 14 – 18 mm, natomiast długość ich ciała to maksymalnie 13 mm. Dorosły owad posiada kolor brązowo-szary, pomimo tego, że lata dość wolno, ciężko jest go złapać ze względu na jego zwinność. Larwy nie posiadają skrzydeł, ale ich budowa sprawia, że szybko pełzają po pionowych i poziomych powierzchniach. Aparat gębowy, który ma w posiadaniu taka larwa, bez problemu pomaga przegryźć nawet twarde opakowania, dlatego zaleca się przechowywanie żywności w szklanych pojemnikach, ponieważ tylko one są nieosiągalne dla tych szkodników.
Produktami spożywczymi, które lubią mole, są przeważnie produkty mączne. Kasze, makarony, cukier, a nawet karma dla zwierząt są łakomym kąskiem. Mole spożywcze przedostają się do środka opakowania produktu, zwłaszcza gdy jest ono foliowe lub kartonowe i tam składają swoje jaja. Larwy moli spożywczych zaczynają od robienia delikatnych pajęczyn. Ilość jaj składanych przez samice za jednym razem może wynosić nawet do 400 sztuk.
Do problemu należy podejść kompleksowo. Pierwszym krokiem będzie poszukiwanie gniazd. Zaczynamy od przeglądania szafek oraz półek, w których przechowywana jest żywność, zwłaszcza produkty suche i sypkie. Do takiego rodzaju produktów należą: mąki, kasze, makarony, ryże, płatki, otręby, również cukier, kakao, kawa, czekolada. Warto zwrócić uwagę na przechowywane przyprawy, suszone zioła, suszone owoce, suszone grzyby, a także orzechy i suchą karmę dla domowych zwierząt. Najlepszym efektem, aby zwalczyć mole będzie całkowite opóźnienie szafki i półek. Należy dokonać dokładnego przeglądu i ewentualnie pozbyć się pojemników, w których znajdują się larwy.
Co na mole spożywcze? W pierwszej kolejności stosujemy produkty, które swoim zapachem odstraszają mole. Istnieją sposoby, które są bezpieczne, naturalne i możemy korzystać z rzeczy, które mamy w domu. Na przykład na półkę kładziemy liście laurowe albo goździki. Mol spożywczy źle reaguje na zapach, który wytwarza liść laurowy, jest to świetny domowy sposób na mole spożywcze.
Jeśli domowe sposoby na mole okażą się nieskuteczne w walce, wtedy warto poszukać sposobów jak pozbyć się ich za pomocą środków dostępnych w sklepie. W asortymencie sklepowym są pułapki na mole. Co wybrać, aby mieć pewność, że jest to odpowiedni produkt? Przede wszystkim musimy pamiętać, że środek, który użyjemy, będzie miał styczność z żywnością, dlatego zwróćmy uwagę czy jest bezpieczny dla ludzi i dla przechowywanej żywności. Informacje te powinny znajdować się na etykiecie środka na mole spożywcze. Drugą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, czy produkt nie jest przeznaczony do innego rodzaju moli – moli odzieżowych. Jednym z bezpiecznych preparatów na mole spożywcze są feromonowe pułapki na mole. Nie zapobiegają one jednak w rozmnażaniu się tych insektów, ponieważ przyciągają tylko dorosłe osobniki, wiec nawet po użyciu tego preparatu produkty spożywcze mogą nadal zawierać larwy.
Najlepszą metodą na zapobieganie przed ponownym zagnieżdżaniem się owadów jest przechowywanie pokarmu w szczelnych, szklanych opakowaniach lub w metalowych puszkach. Mole spożywcze potrafią przegryźć folię, dlatego nie należy używać jej do przechowywania kuchennych zasobów.
Spożywcze mole nie stanowią zagrożenia życia. Zjedzenie larw lub jaj znajdujących się w produktach spożywczych nie wiąże się z negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. Według dostępnych danych, owady te nie roznoszą chorób, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia bądź życia ludzi.