ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Miód na refluks żołądka

Choroba refluksowa to jedna z najczęściej występujących dolegliwości. Statystyki podają, że niemal 10% osób na świecie odczuwa objawy refluksu co najmniej raz dziennie. Co piąta osoba zmaga się z refluksem raz w tygodniu. Lekarze i naukowcy od dawna pracują nad skutecznymi metodami na pokonanie tego uciążliwego problemu. Za bardzo skuteczne, a przy tym naturalne remedium uchodzi miód manuka. To produkt leczniczy o niezwykle korzystnym działaniu dla całego układu pokarmowego.

Nowozelandzki miód manuka

Ten ciekawy produkt o tajemniczej nazwie pochodzi z Nowej Zelandii. Od wieków był ważnym elementem kultury Maorysów. Manuka to nazwa krzewu o charakterystycznych białych kwiatach. Pszczoły zbierają z nich nektar w ciągu tylko dwóch miesięcy w roku. Wydawać się może, że manuka nie różni się niczym od „zwykłego”, polskiego miodu, który możemy kupić w każdym sklepie. Nie jest to jednak prawda.

Podstawowa różnica wynika z zawartości substancji pod nazwą metyloglioksal. To w niej zawarte są wszystkie zdrowotne efekty, jakie miód wnosi do organizmu. W przypadku tradycyjnego miodu wielokwiatowego, stężenie metyloglioksalu jest dosyć niskie, kupujemy go do celów spożywczych. Tymczasem miód manuka może zawierać nawet 300 razy więcej tej bardzo zdrowej substancji.

Miód manuka na refluks żołądka

Ze względu na potężne stężenie metyloglioksalu, manuka zalicza się do kategorii żywności funkcjonalnej. Nazywa się tak jedzenie, które oprócz wartości smakowych i odżywczych, wpływa korzystnie na zdrowe organizmu. Dlatego miód manuka stosuje się niemal jak lek. Oczywiście, można go również normalnie jeść i korzystać z niego w kuchni.

Stosowanie miodu manuka jest szczególnie zalecane przy każdej chorobie przewodu pokarmowego. Produkt pomaga w przypadku zespołu jelita drażliwego, łagodzi zgagę i nadkwaśność, a nawet eliminuje wrzody żołądka. Szczególnie poleca się go w przypadku refluksu.

Niedomykanie się dolnego zwieracza przełyku

Istota tego schorzenia układu pokarmowego jest banalnie prosta. Za wszystko odpowiedzialne jest niedomknięcie się dolnego zwieracza przełyku. Powoduje to, przedostanie się kwaśnej treści żołądkowej w wyższe partie przewodu pokarmowego. W wyniku tego działania kwas parzy przełyk, pojawia się też zgaga i nieprzyjemne uczucia, jak odbijanie czy nawet ból. Co gorsza, niepowołane substancje mogą przedostać się nawet do płuc i oskrzeli, powodując zapalenia i inne poważne dolegliwości.

Refluks żołądkowo przełykowy

Nieprzyjemne objawy refluksu nasilają się zwłaszcza w przypadku obfitej diety. Choroba jest bardzo uciążliwa, po spożyciu dużego posiłku, zwłaszcza tuż przed pójściem spać. Leżąc, sprawiamy, że zawartość żołądka łatwiej może dostać się do przełyku.

Czynnikami wzmacniającymi objawy refluksu są również ostre przyprawy i alkohol. Szybki tryb życia, nieuporządkowana dieta, spożywanie jedzenia w pośpiechu to kolejne powody, dla których refluks żołądkowo przełykowy tak często dręczy współczesnego człowieka.

Objawy refluksu

Dolegliwości takie jak:

  • zgaga
  • pieczenie w mostku
  • czkawka
  • ból brzucha
  • nudności

Powinny dać ci do myślenia, czy aby nie dręczy cię refluks żołądkowo przełykowy. Pamiętaj, żeby nie bagatelizować objawów. Chociaż mogą się one wydawać nieszkodliwe, ich długofalowe skutki okażą się znacznie poważniejsze. Nieleczony refluks z czasem doprowadzi do trwałego uszkodzenia błony śluzowej przełyku.

Wypróbuj miody manuka

Zdrowa dieta wspierana dobrze dobraną żywnością funkcjonalną to najlepszy sposób na korzystanie z naturalnych właściwości produktów. Możliwe, że do tej pory zdarzało ci się jeść od czasu do czasu łyżeczkę miodu, na przykład przy przeziębieniu. Jednak jeżeli chcesz najlepiej wykorzystać dobre działanie metyloglioksalu, powinieneś sięgnąć po nowozelandzki miód z krzewu manuka.

Jak wybrać dobry miód manuka

Decydując się na zakup miodu manuka możesz się zdziwić, że trafisz na różne produkty o nieco innych nazwach. Frazy takie jak „MGO 250+”, albo „MGO 400+” mogą się wydawać skomplikowane. Nie należy się tym zrażać, wytłumaczenie jest bardzo proste.

Oznaczenie MGO występujące w nazwach i opisach miodów wskazuje po prostu na zawartość wspomnianego już metyloglioksalu. Chodzi tutaj o stężenie w mililigramach na kilogram. Miód manuka MGO 250+ będzie zawierał conajmniej 250 miligramów tej substancji na kilogram produktu.

Stosowanie miodu na choroby żołądka

Najbardziej powszechnym sposobem, w jakim miód manuka jest stosowany to po prostu jedzenie kilku łyżek w ciągu całego dnia. Dodanie manuka do codziennej diety to wszystko, co trzeba, aby złagodzić występowanie objawów refluksu.

Miód warto jeść kilkanaście minut po posiłku. Dzięki temu zadba o to, żeby treść żołądka nie uszkodziła błony śluzowej przełyku. Miody można też rozpuszczać w szklance wody. Należy jednak przy tym zachować ostrożność. Wysoka temperatura niszczy korzystne właściwości tych produktów. Dlatego woda powinna być ledwo ciepła.

Nie daj się oszukać

Kupując miody w internecie powinieneś zwracać uwagę na to czy na pewno trafia do ciebie oryginalny produkt. Miód manuka produkowany jest wyłącznie w Nowej Zelandii. Każda jego porcja powinna zawierać certyfikat oryginalności.

Pamiętaj, że miody wytworzone z innych nektarów nigdy nie osiągną tego poziomu zawartości MGO, jaki ma miód manuka. Dlatego tylko oryginalne produkty mogą być traktowane jako żywność funkcjonalna i być pomocne w leczeniu.

Właściwości antybakteryjne

Badania naukowców z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich potwierdziły antybakteryjne działanie miodów manuka. Zwrócono uwagę zwłaszcza na wysoką skuteczność w eliminowaniu problemów jelit. Regularne przyjmowanie manuka pozwala wyeliminować z przewodu pokarmowego groźne bakterie z rodziny Enterobacteriaceae.

Te same badaniaprzyniosły również inne cenne informacje. Okazuje się, że miód manuka wykazuje skuteczne działanie przeciwzapalne. Oznacza to, że zaleca się jego użycie w kontekście choroby, jaką jest zapalenie okrężnicy. Potwierdzono, że manuka łagodzi również stany zapalne jelita grubego.

Miód a refluks

Nie ulega wątpliwości, że dieta wzbogacona o produkty lekkostrawne, to ulga dla całego układu pokarmowego. Ciężkostrawne jedzenie daje niemal pewność, że wytworzą się u nas wrzody żołądka. Inny skutek to pojawiające się objawy refluksu. Dodaj do swoich nawyków żywieniowych kilka łyżek miodu o wysokiej zawartości metyloglioksalu, bardzo szybko dostrzeżesz rezultaty jego działania.

Co jeszcze pomaga na refluks

Jak wiesz, co piąta osoba co najmniej raz w tygodniu odczuwa ból w żołądku i przełyku, spowodowany niewłaściwym kierunkiem przepływu kwaśnej treści pokarmowej. To istotne obniżenie komfortu życia. Całe szczęście chorobę można leczyć, również za pomocą naturalnych rozwiązań. Wypróbuj domowe sposoby na refluks, żeby dowiedzieć się, co powinieneś robić i czego unikać w celu zwalczenia tego przykrego uczucia pieczenia i zgagi.

Dieta na choroby przewodu pokarmowego

Problemy naszego ciała bardzo często są efektem niewłaściwej diety. Spożywanie wysoko przetworzonych produktów, jedzenie w pośpiechu, albo tuż przed snem skutkuje licznymi dolegliwościami żołądka. Dodaj do codziennego jadłospisu produkty lekkostrawne, ryby gotowane na parze, orzechy czy owoce cytrusowe. Nie zaszkodzi wypicie szklanki soku, a herbata to znacznie lepszy wybór niż kolejna tego dnia kawa. Nie zapominaj o kuracji miodem, to płynne złoto zawiera substancje odżywcze, których nie znajdziesz nigdzie indziej.

Alergie i cukrzyca

Chociaż trudno wymienić wszystkie korzystne właściwości, jakie niesie ze sobą miód manuka, niestety nie wszyscy mogą go bezpiecznie spożywać. Chociaż manuka nie jest tradycyjnym miodem, to jest to w dalszym ciągu produkt pszczeli, dlatego nie mogą z niego korzystać osoby uczulone na tego typu pożywienie.

Miód manuka znacząca zwiększa wydzielanie glukozy dlatego osoby z cukrzycą, powinny zachować dużą ostrożność i skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia, czy jest to dla nich odpowiednie pożywienie. Manuka nie jest zalecane również dla dzieci poniżej pierwszego roku życia.