Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Miód to naturalny produkt, który dostaliśmy od matki natury. Ma on wiele cennych właściwości – to właśnie dzięki niemu m.in. nasze rany szybciej się goją. Jednak to nie wszystko, co zawdzięczamy temu produktowi. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, leczy choroby wątroby, łagodzi biegunki, jak i obniża ciśnienie tętnicze. Wiele osób się zastanawia, ile kalorii ma miód. Jest to produkt, który ma 20% mniej kcal niż cukier. Miód dostarcza zarówno puste kalorie, jak i cenne wartości odżywcze, do których zaliczamy witaminy, składniki mineralne, a także substancje czynne. Jak widzimy – zawiera niezwykle cenne substancje. Co jeszcze warto wiedzieć o miodzie? Zobacz!

Co znajdziemy w miodzie?

Miód pszczeli to produkt, na który składają się przede wszystkim węglowodany występujące w postaci cukrów prostych, witaminy A, C i K, duże ilości witamin z grupy B, enzymy, jak i również ponad trzydzieści składników mineralnych, do których zaliczamy magnez, żelazo, mangan oraz kobalt. Oprócz tego miód zawiera olejki eteryczne, bioflawonoidy i inne substancje mające właściwości bakteriobójcze. W 100 gramach miodu znajduje się 324 kalorii, 79,5 gram węglowodanów, a także mniej więcej 0,3 grama białka.

Właściwości miodu

Miody to są niezwykle cenne produkty, które wpływają na złagodzenie różnych dolegliwości i chorób. Udowodniono, że miód dość znacząco łagodzi ból gardła, jak i kaszel. Przeprowadzono badanie, które opublikowano w Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. Badanie udowodniło, że warto podawać dzieciom powyżej jednego roku życia łyżeczkę miodu chwilę przed snem, gdyż miód łagodzi zarówno kaszel, jak i drapanie w gardle.

Warto również podkreślić, że miód jest naturalnym produktem zawierającym wiele cukrów redukujących. Mowa tu głównie o glukozie i fruktozie, dlatego jest to doskonały produkt, który wykorzystuje się w leczeniu cukrzycy. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny sięgnąć po miód zwłaszcza wtedy, gdy odczuwają spadek cukru we krwi ze względu na to, że wtedy trzeba działać szybko. Miód to produkt, który powoduje zwiększenie glukozy we krwi w bardzo krótkim czasie, więc to najlepszy wybór w takich sytuacjach.

Ciekawe jest również to, że miód ma właściwości, które wpływają na powstawanie próchnicy – konkretniej mówiąc: hamują jej powstawanie. Wszelkie właściwości zawarte znajdujące się w miodzie wpływają na to, że ten produkt bardzo łatwo i szybko przenika przez skórę, a co za tym idzie – dostarcza jej substancje energetyczne i glukozę. Kiedyś bardzo popularne było smarowanie ran miodem, co wynika z tego, że miód znacząco przyspiesza oczyszczanie ran. Ponadto ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, więc zdecydowanie jest to produkt warty polecenia.

Ile kalorii ma miód? 

Wśród naturalnych produktów najcenniejszym jest właśnie miód. Kalorie miodu są zależne przede wszystkim od rodzaju miodu. Najbardziej popularny jest rzepakowy miod. Kcal miodu rzepakowego wynoszą około 340 kcal w 100 g. Natomiast jeśli chodzi o miód gryczany, to zawiera on 340 kcal w 100 g. Innym rodzajem jest spadziowy miód. Kcal miodu spadziowego to 340 kcal w 100 g. Wśród miodów wyróżniamy także miód faceliowy (324 kcal w 100g) oraz miód manuka (334 kcal w 100g). Interesującą kwestią jest również to, ile kalorii zawiera łyżka miodu. Kcal łyżeczki miodu to około 40 kalorii.

Ile kalorii ma łyżka miodu?

Bardzo wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma łyżeczka miodu. Można wręcz powiedzieć, że fraza “łyżeczka miodu kcal” jest jedną z najczęściej wyszukiwanych! Jedna łyżka miodu waży około 12 gramów – a to jest mniej więcej 40 kcal. Oczywiście musimy pamięć, że miody to wysokokaloryczne produkty, więc nie powinniśmy przesadzać z ich ilością, ale taką ilość miodu możemy bardzo szybko spalić – wystarczy kilkuminutowa jazda na rowerze, czy intensywny spacer.

Czy miód tuczy?

Wiele osób często zadaje sobie pytanie, czy miód jest kaloryczny bardziej niż cukier? Dość łatwo odpowiedzieć na to pytanie, gdyż wiemy, że jedna łyżeczka cukru waży mniej więcej 5 gramów, natomiast jedna łyżeczka miodu waży 12 gramów. Można by stwierdzić w tym momencie, że miód jest bardziej kaloryczny. Jednak nie do końca tak jest, gdyż to właśnie cukier bardziej, co wynika z tego, że 5 gramów cukru zawiera 20,3 kalorie, a 12 gramów miodu to 39 kcal. Jak widzimy – miód ma mniej kalorii niż cukier. Zdecydowanie kaloryczność miodu to nie jest coś, czym powinniśmy się przejmować – tym bardziej że kalorie nie są aż tak istotne. Miód możemy dodać zarówno do potraw, jak i napojów, aby na przykład poprawić ich smak. Zazwyczaj wystarczy zaledwie kilka kropli, aby stworzyć potrawę o niezwykłym aromacie i smaku!

Warto tutaj podkreślić, że jedzenie miodu w niewielkich ilością, nie spowoduje, że nagle zobaczymy większe cyferki na wadze. Miód jest produktem mającym znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Jesteście ciekawi, ile kcal ma miód? Dla porównania 100 g miodu pszczelego posiada tyle samo kalorii, co 142 truskawki, 1 mały kawałek pizzy, 4 łyżki oliwy z oliwek. Jest to produkt, który możemy a zarazem powinniśmy spożywać każdego dnia. Zaleca się, aby jeść od 40 do 100 gram dziennie – w zależności od tego, czy lubimy smak miodu oraz od naszej wagi. Dzieci w wieku 3-18 lat powinny jeść maksymalnie 50 g produktu dziennie. Natomiast w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia zaleca się max. 7,5 g miodu. Sprawdź, czy miód należy do produktów, które są kaloryczne.

Czy można przedawkować miód?

Warto rozwiać także wszelkie wątpliwości dotyczące tego, czy jest w ogóle możliwość przedawkowania miodu. Praktycznie rzecz biorąc – jest to prawie niemożliwe. Miód jest niezwykle słodkim produktem, a co za tym idzie – jest mdły, więc bardzo trudno zjeść zbyt dużą ilość miodu. Jednak powinniśmy mieć na uwadze, że miód składa się między innymi z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy, a zbyt wysoki poziom tego pierwszego może mieć negatywny wpływ na naczynia krwionośne. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że wystarczy jedynie kilka minut po zjedzeniu miodu, aby nasz mózg otrzymał informację dotyczącą zaspokojenia potrzeby słodkiego. Dla porównania – cukier dociera do mózgu z opóźnieniem nawet kilkudziesięciu minut.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
6 kwietnia 2020
Ryba powinna gościć na każdym domowym stole minimum raz w tygodniu. Mają one pozytywny wpływ na dobrobyt rodziny, ...
Zdrowie
4 listopada 2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Uroda i pielęgnacja ciała
7 października 2020
Sposób nakładania poszczególnych kosmetyków do makijażu to bardzo indywidualna sprawa. Wiele osób sięga po różnego ...
Zdrowie
2 października 2020
Głód alkoholowy, zespół abstynencyjny, utrata kontroli, poczucie wstydu - wszystkie te objawy są znane osobom ...
Zdrowie
20 kwietnia 2020
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) - to wieloletni krzew gęsto pokryty drobnymi kolcami chętnie uprawiany na terenie ...
Przepisy
27 września 2019
Dlaczego powinniśmy uzupełniać elektrolity?Podczas wysiłku fizycznego w organizmie zachodzą naturalne procesy ...
Dieta
20 czerwca 2019
Jakie niezdrowe składniki zawierają chipsy? Jakie chipsy są najzdrowsze? Jak wybrać alternatywę dla chipsów? W tym ...
Suplementy
29 kwietnia 2019
Różnorodność środków, takich jak suplementy wspomagające odchudzanie dostępnych na rynku wciąż rośnie. Można więc bez ...
Przepisy
12 czerwca 2020
Czy lubicie jeść muffinki? My nie wyobrażamy sobie bez nich wakacyjnych deserów. Najbardziej lubimy te z jagodami, ...
Przepisy
19 kwietnia 2020
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie darów morza wydłuża życie. Azjaci w swych posiłkach spożywają algi morskie, owoce ...
Zdrowie
14 kwietnia 2020
Zioła są to rośliny o właściwościach leczniczych jak również smakowych, które są stosowane przez ludzi od pokoleń. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
25 listopada 2020
Problem z cellulitem występuje przede wszystkim u kobiet, w różnym wieku i nie zależnie od figury. Najczęściej ...