Insulinooporość objawy

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Pomaga organizmowi wykorzystywać glukozę na energię. Insulinooporność występuje, gdy Twój organizm ma obniżoną wrażliwość na działanie insuliny i nie może efektywnie jej wykorzystywać. Test na insulinooporność mierzy, jak dobrze Twój organizm reaguje na insulinę po spożyciu jej jako pokarmu.

Insulinooporność może być pierwotna lub wtórna. Pierwotna insulinooporność odnosi się do problemu z metabolizmem glukozy w komórkach mięśniowych i tłuszczowych, który występuje, ponieważ tkanki te nie reagują prawidłowo na sygnały insuliny. Wtórna lub nabyta insulinooporność odnosi się do problemu z metabolizmem glukozy spowodowanym przez inne choroby, lub stany, które wpływają na tkanki mięśniowe i/lub tłuszczowe.

Reklama

Insulinooporość przyczyny

Insulinooporność to stan, w którym komórki Twojego ciała nie reagują na insulinę, hormon, który pomaga organizmowi wykorzystywać lub przechowywać cukier.

Insulinooporność jest związana z prediabetes (stan przedcukrzycowy) i cukrzycą typu 2. Może również powodować nadciśnienie tętnicze, a także prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i innych problemów zdrowotnych, np. zespół policystycznych jajników, poważnych chorób układu krążenia.

Jeśli masz insulinooporność, Twój organizm nie usuwa glukozy z krwiobiegu tak skutecznie, jak powinien. W niektórych przypadkach może to powodować hiperglikemię (wysoki poziom cukru we krwi), co może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak uszkodzenie nerwów, choroby serca i problemy z oczami.

Istnieje wiele możliwych przyczyn insulinooporności. Twoje geny mogą zwiększać prawdopodobieństwo jej rozwoju. A pewne czynniki w twoim środowisku mogą ją wywołać, w tym:

  • Ciąża i poród — około jedna trzecia kobiet w ciąży jest zagrożona rozwojem cukrzycy ciążowej w czasie ciąży. Stan ten zwiększa prawdopodobieństwo, że ich dzieci będą miały problemy z poziomem cukru we krwi również po urodzeniu.
  • Otyłość — zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 około pięciokrotnie. Podnosi również poziom ciśnienia krwi, co zwiększa szansę na wystąpienie choroby serca lub udaru.
  • Zaburzenia genetyczne — niektóre choroby genetyczne powodują, że ludzie produkują zbyt dużo insuliny lub mają trudności z jej prawidłowym wykorzystaniem.

Objawy insulinooporności

Objawy insulinooporności nie są specyficzne i mogą być spowodowane innymi schorzeniami. Często jednak są pierwszym objawem cukrzycy.

Do objawów insulinooporności należą:

  • Zmęczenie i brak energii;
  • Przyrost masy ciała i trudności z utratą wagi (nadmiar tkanki tłuszczowej);
  • Problemy z koncentracją;
  • Niewyraźne widzenie lub częste bóle głowy;
  • Drażliwość i wahania nastroju;
  • Problemy z miesiączką, takie jak nieregularne miesiączki lub brak miesiączki;
  • Zwiększone stężenie kwasu moczowego.

Insulinooporość objawy u dorosłych

Zmęczenie i senność. Insulinooporność utrudnia mięśniom wykorzystanie glukozy do produkcji energii, dlatego łatwiej niż zwykle odczuwasz zmęczenie i senność.

Niewyjaśniony przyrost masy ciała lub trudności z utratą wagi. Twój organizm może nie być w stanie wykorzystać dodatkowych kalorii, które zjadasz na energię tak efektywnie, jak to było możliwe, zanim stałeś się odporny na insulinę, więc twoje ciało przechowuje je jako tłuszcz, zamiast spalać je na energię. Może to prowadzić do przyrostu masy ciała, nawet jeśli Twoja dieta i nawyki ruchowe nie zmieniły się zbytnio. Dlatego podczas insulinooporności wskazana jest większa aktywność fizyczna.

Opuchnięcie wokół oczu i twarzy (twarz księżycowa). Dodatkowy tłuszcz wokół brzucha i górnej części pleców (w kształcie jabłka) jest powszechny u osób z insulinoopornością, które mają cukrzycę typu 2 lub stan przedcukrzycowy.

Insulinooporość objawy skórne

Objawy skórne insulinooporności zwykle nie są widoczne u osób z prawidłowym poziomem cukru we krwi. W rzeczywistości większość ludzi nawet nie wie, że ma ten stan, dopóki nie zleci badania krwi i nie dowie się, że ma stan przedcukrzycowy lub cukrzycę typu 2.

Objawy skórne insulinooporności obejmują:

  • Trądzik
  • Swędzenie
  • Wysypki
  • Plamki na skórze
Reklama

Leczenie insulinooporności

Insulinooporność to powszechny problem, który dotyka wielu ludzi, ale często jest pomijany, ponieważ objawy mogą być niejasne i niespecyficzne. Insulinooporność jest często związana z otyłością, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów (tłuszczów we krwi) oraz cukrzycą typu 2. Jest ona również związana z chorobami serca i udarem.

Dobra wiadomość jest taka, że możesz zapobiec lub opóźnić postęp insulinooporności, dokonując kilku stosunkowo prostych zmian w stylu życia. W przypadku insulinooporności lekarz może również przepisać Ci odpowiednie leki.

Zmiana trybu życia obejmuje:

  • Regularna aktywność fizyczna;
  • zdrowa dieta polegająca na spożywaniu produktów o niskim indeksem glikemicznym;
  • redukcja masy ciała.

Insulinooporość badania

Najczęstsze oznaki insulinooporności to wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki poziom trójglicerydów (tłuszczów we krwi) i cholesterolu LDL („złego” cholesterolu). Jeśli masz te objawy, lekarz może zlecić dodatkowe testy, aby sprawdzić, czy masz insulinooporność lub prediabetes.

Jeśli lekarz podejrzewa insulinooporność, zleci ci badania:

  • Poziom glukozy we krwi — badanie z krwi, a także doustny test obciążenia glukozą;
  • stężenie cholesterolu.

Dieta w insulinooporności

Odpowiednia dieta w insulinooporności może znacznie zmniejszyć ryzyko choroby poprzez:

  • Spożywanie mniejszej ilości kalorii, szczególnie tych pochodzących z rafinowanych węglowodanów;
  • Jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, owoce, pełne ziarna i fasola;
  • ważne jest, aby jeść co najmniej trzy posiłki dziennie ze zdrowymi węglowodanami — takimi jak brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron — aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi przez cały dzień.

Insulinooporość co jeść

Wybieraj chude białka — ryby, drób, fasolę, orzechy i nasiona — zamiast czerwonego mięsa i przetworzonych mięs. Te pokarmy są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3 (które mogą pomóc obniżyć Twój cholesterol).

Reklama

Jedz codziennie dużo owoców i warzyw. Należy dążyć do co najmniej pięciu porcji warzyw dziennie (około 2 filiżanek) i dwóch porcji owoców dziennie (około 1 filiżanki). Wybieraj całe ziarna zamiast ziaren rafinowanych (mąki). Całe ziarna zawierają błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie trawienia, dzięki czemu cukier nie wzrasta szybko w twoim organizmie.

Pamiętaj, aby spożywać jedzenie z niskim indeksem glikemicznym, które w minimalnym stopniu stymulują wydzielanie insuliny i minimalizują stężenie glukozy.