Maliny właściwości

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) – to wieloletni krzew gęsto pokryty drobnymi kolcami chętnie uprawiany na terenie Europy i Azji. Jej owoce złożone są z soczystych, różowoczerwonych, maleńkich pestkowców, których właściwości lecznicze znane są od pokoleń. Bogactwo wartości odżywczych i zdrowotnych zawartych w owocach, liściach i łodygach malin zaskakuje każdego. Sądzę, że każdy z nas próbował zrobić sok z malin na przeziębienie wykazujący działanie napotne, a tym samym przeciwgorączkowe, po który możemy sięgnąć w każdej chwili. Czerwone owoce malin zawierają cenne antocyjany o działaniu wzmacniającym naczynia krwionośne i wspierającym odporność.

Reklama

Ile kalorii mają maliny?

Wartość energetyczna 100 g malin to zaledwie 52 kcal, zawartość błonnika na poziomie 6,5 g. W takiej porcji sprawia, że doskonale nadają się one osobom będącym na diecie. Przez małą zawartość cukru 11.94 g oraz tłuszczu 0.65 g w 100 g mogą stanowić wspaniały dodatek do wielu zdrowych deserów.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Maliny witaminy, wartości odżywcze

W owocach malin zawarte są głównie witaminy (C, E, B1, B2, B6) oraz substancje mineralne jak magnez, potas, wapń oraz żelazo.Występują również związki śluzowe, cukry, pektyny, antocyjany oraz kwasy fenolowy m. in. salicylowy, cytrynowy badź jabłkowy.

Liście malin zawierają głównie sole mineralne (żelaza, wapnia oraz miedzi), liczne garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne. Natomiast w łodygach malin znajdziemy głównie magnez, żelazo, wapń oraz potas; zawierają też witaminę C i E oraz witaminy z grupy B.

Maliny właściwości lecznicze

Maliny na przeziębienie

Jak widzimy takie bogactwo składników odżywczych malin musi przekładać się na konkretne działanie lecznicze. W medycynie ludowej z owoców i liści malin przygotowywano m.in. syrop, napar lub sok o działaniu napotnym i przeciwzapalnym, dodatkowo dzięki zawartości kwasu elagowego działają one antybakteryjnie wspomagając leczenie przeziębień. Przetwory z owoców maliny z dodatkiem kwiatów lipy od dawna wykorzystywane są w celu zwalczania gorączki w przebiegu chorób o podłożu wirusowym lub bakteryjnym. Dzieciom polecany jest głównie syrop z malin dodawany do herbaty. Wysoka zawartość witaminy C w owocach malin wspomaga walkę z przeziębieniem i grypą. Napar z liści malin ma także działanie wspomagające odporność oraz pomaga przy uporczywym kaszlu rozrzedzając zalegającą w oskrzelach wydzielinę.

Maliny polecane kobietom w ciąży

Warto jeszcze wspomnień o dość niezwykłych właściwościach malin znanych w medycynie ludowe; napary z liści i owoców tej rośliny stosowane są przez kobiety w celu złagodzenia kurczliwości macicy, co znacznie zmniejsza obfitość i bolesność menstruacji.  Napar z liści malin niesamowicie wpływa w czasie ciąży na macicę.

W początkowych tygodniach tonizuje rozciągający się mięsień oraz działa rozkurczowo podobnie jak znane nam lek z apteki: No-spa, Buscopan, Scopolan albo Spastyna Max. Napój z malin polecany jest też kobietom w ciąży do picia przez dwa ostatnie trymestr, ze względu na dużą zawartość żelaza, kwasu askorbinowego oraz magnezu. Ponadto w połączeniu ze świeżym imbirem wykazuje on też właściwości zmniejszające poranne mdłości.

Reklama

Maliny na odchudzanie

Wspaniały smak, który mają owoce maliny przekłada się też na ich właściwości zdrowotne. Jak już wspomnieliśmy na początku 100g malin zawiera tylko 52 kcal i duże ilości błonnika, który reguluje przemianę materii. Spożycie takiej ilości owoców wzmaga uczucie sytości oraz pozwala na namnażanie się dobrych bakterii jelitowych w przewodzie pokarmowym. Owoce maliny zawierają keton malinowy, czyli naturalny polifenol roślinny wpływający na aktywność noradrenaliny. To za jego pośrednictwem nasz organizm zaczyna spalać tłuszcz, noradrenalina stymuluje układ nerwowy zwiększając szybkość przepływu krwi. Taki sygnał pobudza organizm do walki z nadwagą. Nic więc dziwnego, że dietetycy wprowadzili do jadłospisu osób otyłych liczne dietetyczne desery i dania z malin. Na naszym blogu możesz zasięgnąć więcej informacji o zdrowych przepisach.

Maliny właściwości przeciwnowotworowe

Owoce malin reagują na nasz organizm antynowotworowo, co wynika z przeprowadzonych badań naukowych na zwierzętach. Swoją aktywność zawdzięcza on zawartości kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu, co sprzyja hamowaniu komórek guza łagodnego oraz złośliwego. W oparciu o dane naukowe na temat właściwości owocu maliny możemy stwierdzić, że to związki polifenolowe hamują powstawanie wolnych rodników, które sposób niekorzystny utleniają się w organizmie uszkadzając białka, lipidy, błony komórkowe a nawet materiał genetyczny.

Maliny owoce a medycyna

Jak widzicie maliny wpływają w znacznym stopniu na nasze zdrowie, podsumujmy zatem ich najważniejsze właściwości lecznicze:

  • maliny obniżają podwyższoną temperaturę przez działanie napotne,
  • wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne,
  • łagodzą dolegliwości bólowe w czasie menstruacji,
  • obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają mięsień sercowy,
  • dzięki zawartości żelaza wspomagają leczenie anemii,
  • wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie,
  • maliny wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci,
  • regulują przemianę materii, pobudzając organizm do spalania tłuszczu,
  • wykazują łagodne działanie przeciwnowotworowe zmniejszając ilość wolnych rodników.

Dlaczego warto sięgnąć po owoce malin?

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was do stosowania tych owoców w codziennej diecie. Na ich korzyść przemawia również dostępność przez cały rok, niska cena oraz łatwość przygotowania posiłków z ich użyciem. Są one bogatym źródłem polifenoli, które działają leczniczo i profilaktycznie przy chorobach układu krążenia (miażdżycy) oraz nowotworach. Obserwujemy wciąż wzrost zainteresowania wśród dietetyków oraz farmaceutów z powodu właściwości jakie ma ten owoc na nasze zdrowie. Na półkach aptek możemy znaleźć np syrop Prenalen o działaniu przeciwgorączkowym, napotnym oraz przeciwzapalnym stosowany pomocniczo przy przeziębieniach u kobiet w ciąży. Owoce tej rośliny wchodzą również w skład syropów dla dzieci np Rubitalu stosowanego w zapaleniu gardła, krtani i stanach zapalnych dróg oddechowych. Są też składnikami herbatek na przeziębienie np Gripovity, która zawiera suszony koncentrat malinowy i z owoców czarnej porzeczki, ekstrakt z owoców czarnego bzu i kwiatów hibiskusa.

Reklama

Jeżeli jesteście ciekawi, co jeszcze dobrego dla naszego zdrowia mogą zrobić przetwory z malin i nie tylko, czekajcie z niecierpliwością na kolejne artykuły na naszej stronie. Dieta dla wielu z nas jest istotnym tematem w naszym stylu życia więc zachęcamy do jej promowania.