Najsilniejszy naturalny antybiotyk

uśmiechnięta kobieta trzyma główkę czosnku

Od kilku lat na Świecie panuje trend na wszystko co naturalne, wiele osób narzeka na syntetyczne antybiotyki, które mają wiele działań ubocznych. Takie efekty są szczególnie niebezpieczne u osób starszych oraz cierpiących na wiele schorzeń jednocześnie. Często słyszymy, że pacjent przyjmował dziennie trzy antybiotyki pod rząd albo nawet całą serię, a choroba trwa nadal. Chcemy przekonać Was, że naturalne antybiotyki są skuteczne i lepiej zwalczają choroby. Żeby osiągnąć trwałe efekty leczenia należy koniecznie zmienić swoje dotychczasowe nawyki. A nagrodą jest życie w zdrowiu, szczęściu i poranki pełne energii i witalności. Obciążony, zatruty organizm to uczucie przez cały czas przewlekłego zmęczenia, niska odporność, problemy z koncentracją, apatia, co sprawia że życie staje się uciążliwe przez długi czas. Ale wcale nie musi tak być, na swoje szczęście pracujemy każdego dnia. A nie ma szczęścia bez zgody ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Chcemy przedstawić Wam przepis na „Nektar witalności”.

Reklama

Na co działa Nektar witalności?

kobieta w jednej dłoni trzyma antybiotyk a w drugiej czosnek

Połączenie naturalnych składników, w tym czosnku będącego naturalnym najsilniejszym antybiotykiem czyni nasz nektar wyjątkowo skutecznym. Ta mieszanka zdrowia i mocy to źródło, które niszczy bakterie, wirusy i grzyby oraz jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i infekcje. Mieszanka nie tylko leczy, ale w tym przypadku również wzmacnia organizm; dodatkowo oczyszcza krew z toksyn i wpływa na krążenie krwi.

Jako ciekawostkę podpowiemy Wam, że jeśli stosowaliście antybiotykoterapię i czujecie łaknienie na słodycze, to zapewne cierpicie na przerost drożdży Candida. Grzybice to dość częsty efekt uboczny stosowania antybiotyków, który mamy. Wynikają z tego przykre skutki jak zakażenia drożdżakowe pochwy, tycie, częste infekcje układu moczowego oraz przewlekłe uczucie zmęczenia.

Najsilniejszy naturalny antybiotyk – co zawiera nasz Nektar

głowka i ząbki czosnku leża obok cytryny na drewnianej desce do krojenia

Pierwszym z nich jest czosnek, najsilniejszy naturalny antybiotyk. Na temat odpowiedniego suszenia czosnku pisaliśmy już w jednym z artykułów i zachęcamy Was do zapoznania się z nim. W tej niewielkiej główce kryje się niemal cała apteka, aminokwasy, flawonoidy, związki saponinowe, cukry, związki śluzowe, liczne witaminy jak (B1, B2, witamina C, PP oraz prowitamina A), sole mineralne (wapnia, magnezu i potasu) oraz rzadkie mikroelementy jak (kobalt, nikiel i chrom). Jednak najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Gdy czosnek pospolity jest rozdrobniony, wydziela się związek o nazwie allicyna, która ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybicze . W czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty chroniące organizm przed przedwczesnym starzeniem. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz działa jak antybiotyk.

Drugi ważny składnik to papryczka chili . 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa pokryje w 240 % dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, w 39 % zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 % na witaminę A. Papryczka chili swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwcukrzycowe i antynowotworowe. W miąższu papryki znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Zawarta w papryczce chili kapsaicyna obniża poziom cholesterolu i pomaga spalić zbędny tłuszcz, według najnowszych badań może też zabić raka trzustki bez szkody dla zdrowych komórek.

Trzeci ważny składnik to imbir, jego korzenie (kłącze) zawierają węglowodany, witaminę E, A, B1, B2, C i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, wapń i potas. Kłącze imbiru jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) wykazujących działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne przeciwwirusowe i wykrztuśne. Nektar witalności z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa też przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego zalecane jest picie go przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Reklama

Przygotowanie naturalnego antybiotyku – przepis

Przygotowanie naturalnego antybiotyku nie jest trudne, a potrafi on zdziałać cuda. Dzięki zastosowaniu takiej mikstury nasz organizm czuje się gotowy do walki z wirusami oraz bakteriami. Warto stosować go również profilaktycznie, żeby zwiększyć siły witalne organizmu. Najważniejsze funkcje, które posiada nasz eliksir pełnią tutaj czosnek oraz chili.

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli,
  • 700 ml octu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • ocet jabłkowy,

Sposób przygotowania nektaru witalności:

Aby przygotować nasz naturalny antybiotyk musimy na początku przelać 700 ml octu jabłkowego do miski. Następnie do tej samej miski dodajemy kolejne składniki. Zaczynamy od 1/4 szklanki startego imbiru, drobno posiekanego czosnku, drobno posiekanej cebuli. Kolejno dodajemy 2 łyżki startego korzenia chrzanu, 2 świeże pokrojone papryczki chili, kurkumę oraz jedną łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i blendujemy za pomocą miksera.

Teraz pora przełożyć nasz najsilniejszy naturalny antybiotyk do słoja, w taki sposób, aby nasz nektar witalności wypełniał 2/3 objętości słoika. Resztę możesz dopełnić octem jabłkowym. Teraz pora zakręcić słoik i odstawić go w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj naszą miksturą, żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

Po dwóch tygodniach całość przecedź przez gazę, nektar witalności przelej do szklanych butelek lub słoików. Możesz przechowywać je teraz w lodówce.

Dawkowanie najlepszego naturalnego antybiotyku:

Kiedy nasz naturalny antybiotyk odstoi w ciemnym miejscu 2 tygodnie możemy zacząć przyjmować nasz nektar witalności. Warto tutaj jednak pamiętać o właściwym dawkowaniu, odpowiednim do przeznaczenia mikstury czy ma ona działać prewencyjnie czy też leczyć nas z silnej infekcji.

Reklama

Profilaktycznie:

W celu ochrony przed wirusami i bakteriami i żeby wzmocnić nasz układ odpornościowy najlepiej pij jedną łyżeczkę takiego preparatu dwa razy dziennie. Musimy pamiętać, że ważne jest to aby rozcieńczyć nektar witalności – łyżkę rozrobić w kieliszku z letnią wodą.

Leczniczo:

Jeżeli natomiast dopadła nas silna grypa, przeziębienie lub ostra infekcja wówczas możemy pić nasz nektar witalności jak syrop czyli 5-6 razy dziennie po łyżce stołowej rozcieńczonej w kieliszku letniej wody.

Dzieci:

Dzieciom podajemy małą porcję 1 łyżeczkę od herbaty rozcieńczoną w szklance do połowy wypełnioną letnią wodą. Ale uwaga – tonik jest zbyt silny i nie nadaje się dla bardzo małych dzieci. Nie polecane jest podawanie toniku dzieciom poniżej 6 roku życia, ponieważ mają one bardzo cienkie i wrażliwe śluzówki. Dzieciom starszym podajemy lek bardzo ostrożnie.

Jeżeli dziecko lub osoba dorosła reaguje na nektar witalności silnym bólem brzucha, lub biegunką, to prawdopodobnie w jej organizmie są pasożyty. Zdrowa osoba po wypiciu eliksiru czuje się dobrze.