pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow

Co pić przy nadkwasocie żołądka

Nadkwasota żołądka to nieprzyjemna dolegliwość w przewodzie pokarmowym, która przyczynia się do powstania takich objawów, jak ból żołądka i zgaga. Za główną przyczynę nadkwaśności żołądka jest niewłaściwy sposób odżywiania. Dlatego też leczenie tego zaburzenia rozpoczyna się od zmiany nawyków żywieniowych. W przeciwdziałaniu tej dolegliwości niejednokrotnie stosuje się zioła oraz różnego typu środki farmakologiczne.

Nadkwasota żołądka

Nieprawidłowa dieta, picie alkoholu, stres i palenie papierosów to główne przyczyny wystąpienia nadkwasoty żołądka. Powodem tej doleglowość jest wzrost zawartości kwasu solnego w soku żołądkowym. W sytuacji, w której śluz wyścielający warstwę wewnętrzną żołądka nie spełnia odpowiednio swojej funkcji ochronnej i jest uszkadzany — co charakteryzuje chorobę wrzodową żołądka lub refluks — wtedy pacjent skarży się na nieprzyjemne dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego.

Nadkwasota żołądka objawy

Nadkwasotę żołądka cechują takie symptomy, jak:

  • Zgaga jest to uczucie ciągłego i palącego bólu w przełyku, który jest bezpośrednią konsekwencją cofania się w górę układu pokarmowego zakwaszonej treści pokarmowej;
  • problemy żołądkowe — silny ból brzucha, powstały na skutek podrażnienia błony śluzowej;
  • uczucie permanentnego zmęczenia i rozdrażnienia;
  • uczucie pełności, biegunki, nudności oraz zaparcia;
  • ostry ból w okolicy zamostkowej, w skrajnych przypadkach niewłaściwie utożsamiany z dolegliwościami sercowymi.

Przyczyny nadkwasoty żołądka

Przyczyny pojawienia się nadkwasoty mogą być różne, jednak w głównej mierze za tą dolegliwość odpowiada środowisko oraz nawyki żywieniowe. Pokarmy, które każdego dnia dostają się do naszego przewodu pokarmowego, mają niebagatelny wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Tak więc nieodpowiednie potrawy w znaczny sposób mogą obciążyć żołądek, doprowadzając do wielu niemiłych dolegliwości. Głównym czynnikiem mogącym przyczynić się do schorzenia, jakim jest przewlekły nadkwaśny nieżyt żołądka, są produkty ciężkostrawne, jak również ostre i bardzo kwaśne. W dodatku, nadkwasocie sprzyjają takie nawyki żywieniowe, jak:

  • Przejadanie się,
  • picie herbaty lub kawy na czczo,
  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • nadużywanie papierosów i alkoholu,
  • nadmierne spożywanie tłustych potraw i słodyczy,
  • zażywanie niektórych leków (aspiryny lub sterydów),
  • życie w ciągłym stresie.

Co hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego

Lepiej podjąć odpowiednią profilaktykę od razu, niż później zmagać się z chorobą i podejmować niejednokrotnie kosztowne leczenie. Ograniczenie wydzielania soku żołądkowego należy rozpocząć poprzez rezygnację z picia napojów zawierających kofeinę, jak herbata, kawa czy cola. Mogą one podrażniać śluzówkę przełyku oraz rozluźniać mięsień o nazwie zwieracz przełyku. Podobną reakcję powodują napoje gazowane i z kartonów — dwutlenek węgla może rozciągnąć żołądek, a to w konsekwencji sprawia, że zwieracz przełyku działa podobnie jak po spożyciu zbyt obfitego posiłku. Na co dzień, należy również w sytuacji, w której nasila się zgaga, np. jak schylanie po jedzeniu czy kładzenie się na plecach, zrezygnować z noszenia ciasnych pasków po spożyciu sporego posiłku.

Nadkwasota żołądka dieta

Przeważnie w przypadku schorzeń związanych z układem pokarmowym, pozbycie się dokuczliwych objawów możliwe jest poprzez wprowadzenie odpowiedniej diety, która ma na celu wyeliminowanie produktów pogłębiających problem. W dodatku nowy plan żywieniowy wprowadza w życie nowe zasady odnoszące się do spożywania posiłków. Osoby borykające się z nadkwasotą żołądka powinny:

  • Jeść spokojnie małe posiłki z większą częstotliwością,
  • unikać smażonych potraw,
  • usunąć z diety dania tłuszczowo-węglowodanowe,
  • unikać produktów bogatych w błonnik,
  • pić dużo niegazowanej wody,
  • zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów.

Co pić przy nadkwasocie żołądka

Niemal jedynym obojętnym płynem jest woda — przegotowana z czajnika lub niegazowana mineralna. Warto zadbać, aby w składzie konkretnej wody znajdowała się większa ilość wodorotlenków o zasadowym pH. Dieta przy nadkwasocie żołądka cechuje się ograniczeniem substancji pobudzających, jak kawa czy pepsi. Pozytywne działanie w przypadku tej dolegliwości mają również niektóre zioła, jak lipa czy prawoślaz lekarski. Co więcej, ze względu na swoją skuteczność coraz popularniejsze są domowe sposoby na refluks.

Ocet jabłkowy na nadkwasotę

Kwasy żołądkowe, które produkowane są w nadmiarze, mogą zostać ograniczone również dzięki systematycznemu przyjmowaniu octu jabłkowego. Zaleca się łyżkę tego niesamowitego produktu zalać szklanką wody i wypić na czczo.

Migdały a nadkwaśność

Migdały wspierają neutralizowanie kwasów żołądkowych, które powodują refluks żołądkowo-przełykowy. Ważne jest, aby przegryzać je powoli w momencie odczucia pieczenia.

Mleko na zgagę

W przypadku nadkwasoty wiele osób decyduje się na wypicie szklanki mleka. Produkt ten także przyczynia się do ograniczenia wydzielania soków żołądkowych.

Miód na nadkwasotę

Zaleca się również stosować miód na refluks żołądka. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom leczniczym pomaga i zapewni prawidłowe wydzielanie soku żołądkowego.

Zioła na nadkwasotę żołądka

Przy problemach żołądkowych możemy sięgnąć po zioła na nadkwasotę żołądka, które wykazują działanie objawowe. Oznacza to, że ich główną funkcją jest wyciszenie symptomów choroby. Przynoszą one doraźną ulgę przy wielu symptomach, jak również mogą wykazywać długofalowe efekty.

Czego nie pić przy nadkwasocie żołądka

W porównaniu tego co można pić przy nadkwasocie żołądka, o wiele dłuższa jest lista tych produktów, które u pacjentów cierpiących na tę dolegliwość są niedozwolone lub niewskazane. Są nimi:

  • sok pomidorowy,
  • soki cytrusowe,
  • herbata,
  • alkohol,
  • kawa,
  • cola,
  • mięta.