pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy z nektaru nawłoci pospolitej

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, miód nawłociowy to produkt, który zaliczany jest do najbardziej cenionych gatunków miodu. Swoje walory zawdzięcza kwiatom nawłoci, z których jest otrzymywany. Kwiaty nawłoci zalicza się do niezwykle wydajnych roślin miododajnych. Roślina ta określana jest także złotą dziewicą lub mimozą. Nawłoć pospolita cechuje się ogromną ekspansywnością, przez co rozprzestrzeniła się na terenach całej Polski na szeroką skalę. Choć wiele osób traktuje ją jak chwast, roślina ta jest bardzo pożądana przez pszczelarzy, m.in. na wysoką ilość oraz jakość otrzymanego z kwiatu nawłoci miodu. Okres kwitnięcia nawłoci przypada na koniec lata i całą jesień — kiedy to pszczoły rozpoczynają przygotowania na zimę.

Właściwości miodu nawłociowego

Miód z kwiatów nawłoci zawiera 75% cukrów prostych. To głównie glukoza, która dominuje nieznacznie nad fruktozą. W miodzie zawarte są również substancje bakteriobójcze, kwasy organiczne, witaminy i liczne mikroelementy. Bardzo ważnym elementem, dzięki któremu miód nawłociowy właściwości ma tak wyjątkowe, są flawonoidy. Mowa tutaj o rutynie i kwercetynie. Pierwszy z tych związków ma działanie przeciwkrwotoczne oraz hamujące łamliwość naczyń włosowatych. Drugi natomiast wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, redukując tym samym ciśnienie tętnicze. W składzie nektaru nawłoci pospolitej można znaleźć także saponiny, które posiadają działanie przeciwbakteryjne.

Choć miód nawłociowy jest rzadką odmianą miodu, to podobnie jak pozostałe gatunki, cechuje się dość sporą kalorycznością. Na 100 g miodu nawłociowego przypadają około 304 kalorie. Biorąc pod uwagę, iż produkt wykazuje liczne właściwości lecznicze, nie jest dobrym rozwiązaniem rezygnowanie z jego spożycia. Wystarczy wziąć pod uwagę dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz trzymać się indywidualnie określonej dawki.

Miód nawłociowy to stosunkowo nowa odmiana miodu, która przybiera barwę bursztynowo-herbacianą. Podczas procesu krystalizacji, kolor ten się zmienia. Otrzymany odcień krupca jest jaśniejszy i kremowej konsystencji. W takim wydaniu miód przybiera również słomkowożółtą barwę.

Właściwości lecznicze miód z nawłoci

Miód nawłociowy cieszy się sporym uznaniem zielarzy. Wszystko dlatego, iż cechuje się szerokimi właściwościami leczniczymi, wśród których można wyróżnić:

  • Wspiera walkę z chorobami prostaty, skąpomoczem, stanami zapalnymi dróg moczowych oraz pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, wykazując właściwości moczopędne, odkażające i przeciwzapalne, jak i również poprawiające ukrwienie nerek.
  • Przyspiesza regenerację tkanek oraz ich odkażanie, wykazując działanie antybakteryjne.
  • Sprzyja gojeniu nadżerek oraz wrzodów dwunastnicy i żołądka, wykazując działanie żółciopędne.
  • W związku z dużą ilością mikroelementów i witamin rekomendowany jest po dużym wysiłku fizycznym lub umysłowym.
  • Ze względu na dużą zawartość kwercetyny i rutyny obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w walce z miażdżycą oraz poprawia krążenie, natomiast cukry proste, jak glukoza, odżywiają serce.
  • Niektóre badania wykazują, iż przeciwdziała zwyrodnieniom kości.
  • Ponieważ cechuje się jedną z najwyższych aktywności antybiotycznych spomiędzy wszystkich miodów, może łagodzić obniżony nastrój oraz wspiera leczenie alergii wziewnych.

Smak miodu nawłociowego

Miód nawłociowy ma słodki smak, cechujący się delikatną nutą kwasowości. Można wyczuć w nim także odrobinę goryczy, przez co doskonale sprawdza się w najróżniejszych zastosowaniach kulinarnych. Walory smakowe pochodzą z kwiatów nawłoci, które stanowią bazę w procesie produkcji tego miodu.

Zastosowanie miodu nawłociowego

Miód z kwiatów nawłoci, jak i wydobyte z niego olejki eteryczne, wykazuje wielokierunkowe działanie, w związku z czym posiada mnóstwo praktycznych zastosowań. To właśnie tak obszernemu spektrum działania, miód nawłociowy przez wielu określany jest jako nektar życia.

Miód nawłociowy na problemy skórne

Miód z kwiatów nawłoci łagodzi stany zapalne oraz działa bakteriobójczo. W związku z powyższym może być on stosowany w celu poprawienia kondycji i oczyszczenia skóry. Maska miodowa na twarz to świetne rozwiązanie na odżywienie cery, pozbycie się wykwitów skórnych i złagodzenie podrażnień. Dodatkowo może blokować powstawanie zmarszczek.

Miód nawłociowy na przeziębienie

Miód z nawłoci cechuje się aktywnością antybiotyczną — spośród wszystkich gatunków miodów w miodzie nawłociowym jest jedną z najwyższych. Ponadto działa również napotnie. W związku z powyższym świetnie sprawdzi się w przypadku grypy i przeziębienia. Wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Miód nawłociowy na leczenie infekcji

Od wieków miód z kwiatów nawłoci zalecany jest jako naturalny sposób na leczenie dolegliwości układu oddechowego.

Miód nawłociowy poprawia odporność organizmu!

Miód z kwiatów nawłoci pospolitej ma wpływ na wzmocnienie odporności organizmu. To właśnie dlatego zaleca się spożywać miód z kwiatów nawłoci zapobiegawczo, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Zdecydowanie powinien on się znajdować w każdej domowej spiżarni.

Miód nawłociowy a naczynia krwionośne

Duża zawartość kwercetyny i rutyny sprawia, iż miód nawłociowy przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych. Co więcej, redukuje on ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na krążenie. Dodatkowo wykazuje on właściwości przeciwkrwotoczne.

Miód nawłociowy przeciwwskazania

Przed zastosowaniem miodu nawłociowego, osoby z predyspozycją do alergii powinny skonsultować się z lekarzem. Ostrożność trzeba zachować szczególnie w przypadku uczuleń spowodowanych przez pyłki roślin, grzyby drożdzoidalne i pleśniowe, jad owadów oraz białko pszczół. W miodzie nawłociowym znajdują się spore ilości substancji czynnych biologicznie, jak również z gruczołów pszczół, ziaren pyłku czy antybiotyków podawanych owadom. Alergia może przejawiać się w różny sposób. Zazwyczaj jest to zmiana skórna w postaci wysypki, istnieje także szansa pojawienia się niebezpiecznego dla zdrowia i życia wstrząsu anafilaktycznego. Nawłoć pospolita, a dokładniej jej kwiaty, zawiera dużą dawkę cukrów prostych, które w znaczny sposób obciążają trzustkę. W związku z powyższym, spożywając miód nawłociowy należy pamiętać o odpowiednio dostosowanej indywidualnej porcji, inaczej nierozważne spożywanie tego produktu może sprzyjać rozwojowi cukrzycy.

Choć miód nawłociowy właściwości ma dość obszerne, podawanie go niemowlętom nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ może on zwiększyć ryzyko zarażenia się bakteriami lub/i ich metabolitami.

Miód nawłociowy przechowywanie i cena

Przechowywanie miodu nawłociowego jest podobne, jak w przypadku innych gatunków miodu. Produkt ten powinien być trzymany w ciemnym i suchym miejscu, w którym nie występuje wilgoć oraz promieniowanie słoneczne. Skład miodu powoduje, iż psuje się on nadzwyczaj wolno. W zbyt wysokiej temperaturze miód traci właściwości, na co musimy zwracać szczególną uwagę. Z tego właśnie powodu kategorycznie nie wolno dodawać miodu do gorącej herbaty.

W zależności od tego, w którym miejscu zostanie zakupiony miód nawłociowy, jego cena oscyluje w granicach 40-50 zł. Zaleca się wybierać miody polskie (na których opakowaniu znajduje się napis: „kraj pochodzenia Polska”). Najlepiej, aby były to miody z niedużych, lokalnych pasiek — wtedy można mieć pewność zarówno do pochodzenia jak i jakości, a także wsparcia niewielkich przedsiębiorstw, które bez naszej pomocy nie dałyby rady pomagać pszczołom.