Mąka kokosowa to doskonały zamiennik mąki zbożowej, ceniona jest ze względu na dużą zawartość błonnika, który jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej, chorób mięśnia sercowego oraz cukrzycy. Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny w produkcji mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i walorami zapachowymi kokosa, jednak nie jest to mąka słodka, dlatego możemy wykorzystywać ją w kuchni do produkcji wielu dań. Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera glutenu, fityn ani cholesterolu, dlatego powinna zainteresować szczególnie osoby cierpiące na celiakię i cukrzycę. Jeśli zastanawiacie się co można zrobić z mąki kokosowej to przyjrzycie się paru propozycjom.

Mąka kokosowa przepisy fit:

Naleśniki z mąki kokosowej przepis (pancakes z mąki kokosowej)

Kiedy zastanawiacie się nad idealnym śniadaniem, smacznym, zdrowym, a do tego pożywnym. To spróbujcie samodzielnie przygotować naleśniki z mąki kokosowej, może to być ciekawa alternatywna dla wszystkich osób, które do tej pory nie korzystały z tego dobrodziejstwa. Sprawdźcie sami czym różni się proces przygotowania naleśników z mączki z kokosa od tych tradycyjnych, które przygotowywały nam nasze mamy oraz babcie.

Składniki na 2 porcje:
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, mleko oraz 1 łyżkę oleju kokosowego, wszystkie składniki łączymy za pomocą łyżki, a następnie miksera,
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy chochelką porcję ciasta,
  3. Naleśniki smażymy z obu stron po kilka minut, aż się lekko zarumienią,
  4. Gotowe naleśniki z mąki kokosowej układamy w stosik i przykrywamy miską lub pokrywką, ponieważ łatwo tracą one wilgoć.

  Pamiętajcie, że naleśniki z mąki kokosowej rozwalają się niezwykle łatwo, dlatego nie poddawajcie się, jeśli od razu nie uda wam się zrobić perfekcyjnych – pamiętajcie, że trening czyni mistrza!

Placki z mąki kokosowej

Zachęcamy na wypróbowanie bardzo prostego, szybkiego przepisu na pyszne placki. Ich zaletą jest na pewno to, że są one bez glutenu, bez cukru i bez tradycyjnego mleka. Nasz przepis przypadnie zatem do gustu alergikom oraz osobom cierpiącym na celiakię.

Składniki:
  •  1 szklanka mąki kokosowej,
  • 5 jajek klasy M,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  1. Jajka z mąką kokosową i ziemniaczaną oraz mlekiem kokosowym, sodą i wodą mieszamy początkowo łyżką, a następnie przy użyciu miksera na jednolitą masę.
  2. Ciasto odstawiamy na kilka minut
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta na placki
  4. Każdą sztukę smażymy po ok. 3 minut z obu stron aż będą lekko rumiane
  5. Podajemy ze świeżymi borówkami i malinami a całość posypujemy kakao.

Racuchy z mąki kokosowej z jabłkami

Któż z nas nie lubi tradycyjnych racuchów? Myślę, że nie ma takiej osoby, zachęcamy was jednak do lekkiej modyfikacji znanego każdemu z nas przepisu i wypróbowaniu prezentowanej przez nas odmian, miłej podniebieniu.

Składniki:
  •   5 jajek klasy M,
  •  100 ml mleka bez laktozy (zamiast mleka możemy użyć wody gazowanej),
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  80 g mąki kokosowej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka stewii/ksylitolu,
  • 2 jabłka.
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie rozdrabniamy je na drobne kawałeczki
  2. Jajka, mleko, mąkę, olej kokosowy i ksylitol mieszamy drewnianą łyżką, a następnie dodajemy rozdrobnione jabłka, całość miksujemy dodając proszek do pieczenia na gładką masę
  3. Rozgrzewamy głęboką patelnię i dodajemy olej do smażenia
  4. Ciasto naleśnikowe nakładamy tworząc racuchy o niewielkiej grubości
  5. Smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony na rumiany kolor
  6. Gotowe racuchy odkładamy na papier w celu odsączenia tłuszczu
  7. Podajemy z masłem orzechowym lub świeżymi bananami albo truskawkami

Naleśniki z mąki kokosowej bez jajek

Często się zdarza, że w kuchni brakuje nam któregoś ze składników przepisu np. jajek, dziś podpowiemy wam jak można przygotować pyszne naleśniki bez ich użycia. Zastanawiacie się jak to zrobić? Zerknijcie poniżej.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  •  1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub ryżowego
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1.  Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia,
  2. Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz mąkę jaglaną i zalewamy mlekiem ryżowym lub migdałowym, dodajemy cukier, napęczniałe siemię lniane z wodą i dodajemy wodę gazowaną,
  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, a następnie mieszamy mikserem na gładką masę,
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze naleśniki z obu stron na złocisty kolor,
  5. Naleśniki podajemy z konfiturą śliwkową lub dekorujemy świeżymi śliwkami.

Naleśniki paleo – bananowe naleśniki mąka kokosowa

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jajka klasy M
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. W miseczce banany rozgniatamy widelcem, następnie mieszamy z jajkami za pomocą drewnianej łyżki,
  2. Dodajemy mąkę kokosową, miód, cynamon i aromat waniliowy i całość mieszamy blenderem w celu uzyskania jednolitej masy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 5 minut,
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto za pomocą chochelki formując małe bananowe naleśniczki,
  4. Naleśniki smażymy po około 3 minuty każdą ze stron, tak aby nabrały rumianego koloru,
  5. Gotowe naleśniki dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.

Jest to dobra propozycja na śniadanie lub podwieczorek podawany dzieciom, naleśniki będą świetnie smakowały na ciepło jak też na zimno. Możemy zapakować je naszym pociechom na drugie śniadanie do przedszkola czy też do szkoły.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Każda gospodyni domowa chcąc zrobić dobre wrażenie na gościach oraz urozmaicić domowe przekąski ...
Zdrowy styl życia
7 września 2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ...
Przepisy
1 października 2019
Większość osób prawdopodobnie słyszało, że jedzenie większej ilości warzyw a mniejszej mięsa jest ...
Dieta
17 czerwca 2019
Przepisy
6 kwietnia 2020
Ryba powinna gościć na każdym domowym stole minimum raz w tygodniu. Mają one pozytywny wpływ na dobrobyt rodziny, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
23 czerwca 2020
Często podczas zakupów w drogerii zastanawiamy się jaki mamy typ karnacji, który podkład, puder bądź korektor będzie ...
Zdrowie
7 czerwca 2020
Czosnek od lat stanowi ważny składnik diety każdego człowieka, zapewne wielu z was nie wyobraża sobie bez niego ...
Dieta
27 września 2019
Sałatka dietetyczna - sposobem na zdrowie i odrobinę kulinarnej rozkoszyZdrowy styl życia stał się ostatnio pożądany ...
Zdrowy styl życia
29 sierpnia 2019
Bulimia i anoreksja - czym są i jak sobie pomóc? To ciężkie przypadki zaburzeń odżywiania. Doprowadzają one do ...
Uroda i pielęgnacja ciała
27 kwietnia 2020
Dłonie są wizytówką każdej kobiety, a ładne paznokcie mają zdrową, mocną i lśniącą płytkę. W ostatnim czasie ...
Dieta
14 kwietnia 2019
Warzywa pomagają pozbyć się nadwagi. Warzywa mają mniejszą ilość kalorii, a co się z tym wiąże, pomagają w utrzymaniu ...
Zdrowie
12 września 2019
Jak pomóc osobie w depresji? Choroby i zaburzenia psychiczne staja się coraz poważniejszym problemem w dzisiejszych ...
Przepisy
2 maja 2019
Chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz zdrowo się odżywiać? Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi istną bombę witaminową? ...