Soda a proszek do pieczenia

Soda a proszek do pieczenia

Każda gospodyni domowa chcąc zrobić dobre wrażenie na gościach oraz urozmaicić domowe przekąski zabierze się za pieczenie pysznych ciast oraz innych wypieków. Krzątając się po kuchni, z pewnością szuka odpowiednich składników na stworzenie cuda kulinarnego którego smak zachwyci wszystkich domowników. Aby jednak coś mogło powstać należy dodać jeden składnik, dzięki któremu ciasto mogłoby urosnąć. Tym „magicznym” pierwiastkiem może być w zależności od wyboru soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Zobacz że nie jeden przepis, czy porady kulinarne podpowiadają o wykorzystaniu proszku do pieczenia podczas przygotowywania np. naleśników na śniadanie. Które z nich będzie bardziej odpowiednie i zdrowsze czy da się je zastąpić, jakie mają właściwości?

Soda oczyszczona

Wodorowęglan sodu dla prostego Kowalskiego nazywamy sodą oczyszczoną. Ma wiele zastosowań. Od lat używana przez nasze babcie, które jak wiadomo piekły najlepsze i najsmaczniejsze ciasta, babeczki i inne desery. Uaktywnia się w momencie połączenia z płynem bądź środkiem kwasowym takim jak maślanka, miód lub kwaśny sok z cytryny. Dzięki temu właśnie działa jako środek spulchniający i powoduje wzrost ciasta. Soda ma dość silne oraz dużo szybsze działanie niż proszek, a kwaśny posmak nie jest przesadnie wyczuwalny. Sodę oczyszczoną można wykorzystać nie tylko do pieczenia ciast, ale także do naturalnego czyszczenia powierzchni i przedmiotów – takie bezpieczne nawet dla dzieci środki czyszczące doskonale dbają o nasze zdrowie.

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia w przeciwieństwie do sody sam w sobie jest spulchniaczem, co oznacza, że nie potrzebujemy czynnika kwasowego czym różni się sody oczyszczonej. W swoim składzie zawarty ma regulator kwasowości. Działa jednak nieco wolniej. Przygotowując ciasto z proszkiem do pieczenia powinniśmy wymieszać inne składniki dokładnie, aby nasz cud kulinarny był równomierny i miał odpowiedni kształt. Warto po dodaniu łyżeczki proszku do pieczenia do reszty składników, przystąpić od razu do pieczenia. Może być dobrym wyborem dla osób, które dopiero zagłębiają się w przepisy na ciasta i wypieki i nie są doświadczone na tyle, aby wykonywać wszystkie czynności szybko. Prostszy ,,w obsłudze” niż używana do pieczenia soda oczyszczona, zapewnia łatwe wejście w kulinarny świat.

Co wybrać, sodę czy proszek do pieczenia?

Przy ciężkich ciastach wskazane jest użycie obu tych składników w takich samych proporcjach. Soda szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a za sprawą proszku do pieczenia ciasto rośnie w dalszej części, gdy soda już przereaguje. Który z nich jest bardziej odpowiedni do wypieków? Na to pytanie każdy powinien odpowiedzieć sobie osobiście. Zazwyczaj przepisy definiują, którego składnika najlepiej użyć – jedno jest pewne, przy dużej liczbie przyrządzanych smakołyków – np. na Boże Narodzenie, najlepiej zaopatrzyć się w to i to.

Powinno się pamiętać, że wszystkie składniki spulchniające stosowane w żywności nie są obojętne dla naszego organizmu. Odpowiednia dieta zależy od wielu czynników, a największą rolę pełni dobór odpowiedniej żywności. Wybór co stosować należy do ciebie.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *