ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Co jeść w górach?

na śniegu leży srebrny kubek a przed nim kromka chleba, po prawej stronie jest wbity w śnieg kabanos

Wyprawa w góry wymaga od każdego uczestnika dokładnego zaplanowania i przygotowania. Poza odpowiednim sprzętem, ubiorem i akcesoriami takimi jak apteczka turystyczna, trzeba także pomyśleć o produktach spożywczych.

Co jeść w górach, aby czuć się dobrze, zdrowo i komfortowo?

Przede wszystkim trzeba zauważyć, że wędrówka czy wspinaczka górska to dla organizmu bardzo intensywny wysiłek fizyczny – z reguły znacznie większy niż ten, którego doświadcza się na nizinach. Podstawą funkcjonowania w takich warunkach jest więc zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zdrowy styl życia wymaga dostosowanego do potrzeb organizmu jadłospisu, zawierającego białka, tłuszcze czy minerały w odpowiedniej dawce.

Węglowodany to paliwo dla organizmu!

Szczególnie istotnym elementem podczas wycieczek górskich są węglowodany. Ponieważ mogą one zapewnić nawet do 70-80 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego, mówi się, że stanowią dla człowieka swego rodzaju paliwo. To właśnie dzięki cukrom ludzki organizm jest w stanie prawidłowo funkcjonować na płaszczyźnie fizycznej i psychicznej. Aby wykazywać przez długi czas aktywność ruchową i utrzymywać temperaturę ciała na odpowiednim poziomie niezbędne są węglowodany. Każda osoba, która wybiera się w góry, powinna więc zadbać o zdrową dietę, w której znajdować się będą produkty zapewniające energię. Przykładem są tu owoce, warzywa, rośliny strączkowe, makarony, kasze, płatki owsiane i kukurydziane, pieczywo. Nie należy unikać także słodkich przekąsek w postaci czekolady, ciastek owsianych czy batoników.

Śniadanie to najważniejszy posiłek

Mówiąc o jedzeniu w górach, trzeba szczególnie podkreślić kwestię śniadań. Na co dzień sporo osób bagatelizuje ten posiłek, jednak w przypadku wypraw na szlak spożywanie pełnowartościowych produktów z samego rana jest absolutnie niezbędne. Śniadanie pełni bardzo istotną rolę – musi przecież zapewnić organizmowi siły i energię na kilka godzin ogromnego wysiłku.

Co jeść w górach na rozpoczęcie dnia?

Może to być tradycyjna jajecznica, przetwory mleczne, muesli, kanapki. Na pewno dobrym pomysłem będzie owsianka na mleku z owocami i miodem – w ten sposób organizm dostanie duży zastrzyk węglowodanów.

Do plecaka warto z kolei wrzucić kabanosy, batony zbożowe, kanapki, krakersy, orzechy czy owoce (np. jabłka, banany, gruszki). Nie można zapomnieć również o wodzie lub napoju izotonicznym. Długotrwały wysiłek w górach zabiera tyle energii, że ważny jest też pożywny obiad, pozwalający uzupełnić stracone zasoby i zregenerować siły. Warto jeszcze raz podkreślić, że w górach zapotrzebowanie energetyczne jest znacznie wyższe niż na co dzień. Nie można zatem bać się kalorycznych produktów czy potraw.

Artykuł został napisany przez Overmountain.