Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Warzywa pomagają pozbyć się nadwagi.

Warzywa mają mniejszą ilość kalorii, a co się z tym wiąże, pomagają w utrzymaniu zdrowia. Spożywając mniej kalorii, będziesz czuć się zadowolony bardziej niż kiedy konsumujesz pozbawionej składników odżywczych żywności niskiej jakości tzn. śmieciowego jedzenia zawierającego niezdrowe tłuszcze i niedobory składników odżywczych.

Jakie warzywa jeść podczas diety?

Marchewka

Jest na pierwszym miejscu listy pośród warzyw wykorzystywanych podczas diety. Musimy jednak pamiętać aby jeść ja surową ze względu na to że po ugotowaniu zwiększa się jej indeks glikemiczny. Surowe czy tarte w sałatkach zawsze smakują wybornie. Najlepszym ich atutem jest ich niska cena oraz długi czas przechowywania w lodówce.

Marcherwa zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B,
  • Witamina D,
  • Witamina B12,
  • Kwas askorbinowy,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Magnez.

Ogórek

Składa się z  głównie z wody, nie posiada tłuszczu i węglowodanów, sprzyjają odkwaszaniu organizmu oraz przyśpieszają spalanie nadmiaru tłuszczu. Nadaje się na każdą okazję. Pokrojone wzdłuż, idealnie nadają się na przekąskę, natomiast pokrojone w kostkę są idealnym składnikiem sałatki. Musimy uważać na świeże ogórki, ponieważ są ciężkostrawne.

Ogórek zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B,
  • Witamina D,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Cynk,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Kwas foliowy

Seler

Podobnie jak ogórek, seler jest prawie cały z wody i nie dostarcza prawie żadnych kalorii, więc jest idealnym dodatkiem naszego menu podczas diety. Posiada właściwości oczyszczania organizmu z toksyn, pomaga trawić tłuszcze oraz pobudza proces przemiany materii.

Seler zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B,
  • Witamina B9,
  • Witamina E,
  • Witamina C,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Sód,
  • Magnez,
  • Fosfor.

Kalafior

To warzywo posiada dużo błonnika i świetnie smakuje, jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie białka, błonnika i niskiej wartości energetycznej sprawia że ​​warzywa krzyżowe są idealnym pożywieniem, które powinniśmy uwzględnić w posiłkach podczas odchudzania.

Kalafior zawiera:

  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B5,
  • Witamina B6,
  • Witamina B9,
  • Witamina K1,
  • Witamina C,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Mangan.

Brokuł

Oprócz witamin poprawiających zdrowie zawiera wysoką ilość minerałów oraz błonnika, który poprawia proces trawienia, zapobiegając zaparciom i wspomagając odchudzanie. Brokuły zawierają fitochemikalia, które pomagają zwiększyć utratę tłuszczu w organizmie. To samo dotyczy kalafiora.

Brokuł zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B3,
  • Witamina C,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Selen.

Dynia

Posiada niską zawartość kalorii, jest bogata w błonnik. Dynia jest jednym z najlepszych warzyw, które należy uwzględnić w diecie. Niezależnie od tego, czy chcesz je blanszować i jeść w sałatkach, czy dodawać proszek dyniowy do koktajli i napojów warzywnych, dynia pomoże Ci szybciej osiągnąć cele.

Dynia zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2,
  • Witamina B3,
  • Witamina C,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Selen,
  • Cynk,
  • Mangan,
  • Beta-karoten.

Brukselka

Tak jak inne warzywa krzyżowe zawiera wysoką zawartość białka oraz błonnika, który sprawia uczucie sytości przez dłuższy okres czasu. Przeciwutleniacze zawarte w brukselce, chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Brukselka zawiera:

  • Witamina B,
  • Witamina B9,
  • Witamina C,
  • Witamina E,
  • Witamina K,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Żelazo,
  • Cynk,
  • Mangan,
  • Miedź.

Kapusta

Podobnie jak inne warzywa, kapusta jest bogata w błonnik oraz zawiera przyzwoite ilości białka, nie jak pokarmy mięsne lub rośliny strączkowe, ale nadal wysokie. Kapusta zawiera sulforafan jest to związek chemiczny wspomagający usuwanie z organizmu toksyn i substancji kancerogennych. Sulforafan występuje również w innych warzywach krzyżowych takich jak: brokułach, kalafiorze, brukselce.

Kapusta zawiera:

  • Witamina A,
  • Witamina B6,
  • Witamina D,
  • Witamina B12,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Kwas askorbinowy.

Sałata, jarmuż, szpinak, rukola

Jedzenie zielonych warzyw to świetny sposób na zwiększenie objętości posiłków bez zwiększania kalorii i węglowodanów. Niezwykle pożywne, bogate w błonnik, wspomagają spalanie tłuszczu. Są bardzo bogate w wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, w tym wapnia.

Sałata zawiera:

Witamina A, Witamina B, Witamina B9, Witamina C, Witamina D, Witamina E, Witamina B12, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas.

Jarmuż zawiera:

Witamina A, Witamina B6, Witamina C, Witamina E, Witamina K, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas, Fosfor, Niacynę, Tiaminę, Ryboflawinę, Karotenoidy, Sulforafan.

Szpinak zawiera:

Witamina C, Witamina B1, Witamina B2, Witamina B3, Witamina B6, Witamina B9, Witamina B12, Witamina E, Witamina K, Magnez, Wapń, Potas, Fosfor, Sód, Beta-karoten.

Rukola zawiera:

Witamina A, Witamina B, Witamina B9, Witamina C, Witamina K, Wapń, Żelazo.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
6 kwietnia 2020
Ryba powinna gościć na każdym domowym stole minimum raz w tygodniu. Mają one pozytywny wpływ na dobrobyt rodziny, ...
Przepisy
2 listopada 2020
Piołun w potocznym języku zwany panieńskie ziele, psia ruta, wermut albo absynt rośnie niemal w każdych warunkach i ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13 kwietnia 2020
Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest poprzez styl życia, ...
Zdrowie
12 listopada 2020
Zapalenie przyczepu rozcięgna podeszwowego, czyli ostroga piętowa, to dolegliwość, która związana jest z wieloma ...
Dieta
27 września 2019
Sałatka dietetyczna - sposobem na zdrowie i odrobinę kulinarnej rozkoszyZdrowy styl życia stał się ostatnio pożądany ...
Zdrowie
16 listopada 2020
Może wydawać się wręcz niewiarygodne, że w ogromnej dyni największą wartość posiadają jej małe pestki. A jednak - to ...
Uroda i pielęgnacja ciała
15 października 2020
Coraz częściej spotykanym problemem w okresie jesienno-zimowym są suche dłonie, której przyczyną jest miedzy innymi ...
Uroda i pielęgnacja ciała
17 listopada 2020
Zapewne każdy zauważył, że od jakiegoś czasu panuje moda na brodę. Dlatego też coraz więcej mężczyzn zastanawia się, ...
Przepisy
1 października 2019
Jak przyrządzić fit brownie z kaszy jaglanej?Niemal każdy z nas uwielbia słodycze. Rosnąca świadomość społeczna ...
Przepisy
1 października 2019
Shake OXY może stanowić znakomite wsparcie podczas odchudzania, jak również w trakcie diety. Jest on wspaniałym ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 kwietnia 2020
Jak pozbyć się wody z organizmu przy pomocy ziół? Wiele osób boryka się z problemem, jakim jest nadmiar wody w ...
Uroda i pielęgnacja ciała
20 listopada 2020
Wbrew pozorom trądzik to zmora nie tylko wieku nastoletniego. Coraz częściej pojawia się on u osób, które czas ...