Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

W naszym społeczeństwie rośnie coraz większa świadomość związana ze zdrowym odżywianiem. Dostęp do zdrowej żywności jest coraz łatwiejszy a produkty typu ogranic możemy coraz częściej znaleść na sklepowych półkach. Każdy chce świadomie wybierać produkty, które wprowadza do swojej diety. Nasz jadłospis jest bardzo ważny i wpływa na to, jak się czujemy oraz w przypadku czy jesteśmy zdrowi czy chorujemy. Dlatego dobrze jest się zastanowić, jakie produkty wybierać, a ich wybór jest bardzo duży. Na ogół wiemy, żeby odrzucać to, co zostało przetworzone i to, co nie przyniesie nam pożytku ani nie zapewni żadnych wartości odżywczych. Często na śniadanie jemy ser, płatki na mleku, orzechy, warzywa oraz owoce świeże jak i suszone. Pozwalają one zaspokoić chęć na słodycze, a dostarczają organizmowi również wiele witamin.

Mleko pasteryzowane czy naturalne

Jeżeli zastanawiamy się, jakie wybrać mleko; surowe czy mleko uht to warto rozważyć wszystkie wady i zalety obu tych rozwiązań. Mleko jest dobrym źródłem wapnia, dlatego sprawdzi się również dla dzieci pod warunkiem, że ukończyły już 3 lata. Coraz częściej jednak sięgamy po mleko pasteryzowane, które przede wszystkim ma walory smakowe. Często jest uzupełnieniem naszej porannej lub popołudniowej kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie tego, aby zrezygnować z picia mleka, ponieważ jesteśmy do niego bardzo przyzwyczajeni. Silnie wpisuje się w naszą tradycję i używają go osoby w każdym wieku. Jest ważnym składnikiem wielu dań. Nowe badania podają informacje, że osoby powyżej 40 i 50 roku życia nie powinny spożywać zbyt wiele mleka, ponieważ może ono im przynieść więcej szkody niż pożytku. Warto mieć jednak w lodówce nabiał, w postaci np serów, które sprzyjają naszemu dobremu samopoczuciu.

Na czym polega obróbka cieplna mleka?

Zabezpieczenie konsumentów przed zakażeniem drobnoustrojami jest kluczową sprawą, dlatego mleko przed dalszym procesem przetwórczym na sery, kefiry bądź jogurty jest poddawane obróbce cieplnej. Odpowiednia temperatura zapewnia prawidłowy poziom higieny mleka krowiego i utrwala jego świeżość oraz trwałość. Surowe mleko prosto od kozy czy krowy zawiera bardzo duża ilość różnego rodzaju mikroorganizmów. Zawiera ono wykorzystywane w przemyśle serowarskim dobre bakterie mlekowe powodujące fermentację, ale także może zawierać szkodliwe bakterie chorobotwórcze takie jak E.coli czy Salmonella. Właśnie ze względu na obecność tych bakterii mleko jest poddawane obróbce cieplnej. Ma ona jeszcze jedną dodatkową zaletę zwiększa termin przydatności do spożycia.

Pasteryzacja mleka

Aby uzyskać mleko pasteryzowane należy poddać krowie mleko działaniu wysokiej temperatury, można tego dokonać na dwa sposoby:

  • ogrzewając mleko w temperaturze 72°C przez czas 15 sekund –to rodzaj łagodnej pasteryzacji mleka w niskiej temperaturze
  • ogrzewając mleko w temperaturze 63°C przez 30 minut – jest to pasteryzacja długotrwała w niskiej temperaturze

Mówi się, że pasteryzacja mleka likwiduje ok. 99% żywych bakterii, pozostawiając niektóre bakterie typu termofilne i zarodniki. Proces pasteryzacji nie zmienia właściwości organoleptycznych mleka. W ten sposób otrzymujemy świeży, niskoprzetworzony produkt o wydłużonej dacie do spożycia co jest niezmiernie ważne podczas prosesu produkcyjnego żywności.

Pasteryzowane mleko znajduje zastosowanie głównie w przemyśle serowarskim, a zwłaszcza wtedy kiedy nie wiemy jakie pochodzenie ma dane mleko. Do produkcji niektórych gatunków sera wykorzystuje się wyłącznie mleko poddane pasteryzacji.

Jak powstaje mleko UHT czyli sterylizacja mleka

Mleko sterylizowane inaczej UHT ( z ang. Ultra-high Temperature Pasteurisation), poddaje się oddziałowywaniu na bardzo wysoką temperaturę rzędu 135-150 stopni oC przez bardzo krótki czas około 2 sekundy. Po procesie podgrzewania, mleko zostaje schłodzone do temperatury 20oC. Taka obróbka cieplna gwarantuje zmiany poprzez zniszczenie wszystkich drobnoustrojów, a także ich zarodników. Trwałość mleka poddanego procesowi sterylizacji zostaje znacznie przedłużona, nawet do 6 miesięcy.

Mikrofiltracja mleka

Stosunkowo nowy zabieg polegający na przepuszczeniu mleka przez membrany o średnicy porów poniżej 5 mikrometrów. W ten sposób zredukuje się z mleka komórki bakterii oraz inne mikroorganizmy przetrwalników i zanieczyszczenia na poziomie 99,5%. Następnie takie mleko poddawane jest procesowi pasteryzacji w niskiej temperaturze, co ma na celu zmniejszenie wpływu działania enzymów, które mogłyby wpłynąć na jakość mleka, a tym samym uzyskanie smaku mleka surowego.

Dla przeciętnego konsumenta, proces ogrzewania mleka sprawiają że zostaje wydłużona jego świeżość poprzez zniszczenie patogennych mikroorganizmów oraz zachowanie trwałości mleka. Przy minimalnym wpływie na walory smakowe i wartość odżywczą. Zarówno pasteryzacja jak i metoda produkcji mleka uht niszczą bakterie termolabilne, a metoda uht niszczy również formy przetrwalnikowe bakterii (spory). Z tego powodu trwałość takiego mleka jest dłuższa od mleka krótkotrwale pasteryzowanego  lub mleka świeżego.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w mleku?

Mleko jest wartościowym pokarmem bogatym w łatwo przyswajalny budulec kości. Zawartość w nim wapnia i fosforu oraz aminokwasów i mikroelementów pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wiele osób podkreśla, że kupuje mleko wyłącznie ze względu na naturalność jego składu i niepowtarzalny smak mleka. Musimy pamiętać, że skład mleka pasteryzowanego lub mleka uht odbiega od składu mleka naturalnego. Zdecydowanie zmniejsza się ilość witamin (A, B1, B6, B12, C oraz kwasu foliowego i biotyny), ponadto w mleku sterylizowanym zmniejsza się też ilość kwasu nikotynowego, β-karotenu i kwasu pantotenowego. Bez zmian pozostaje ilość tłuszczu, białka, składników mineralnych i laktozy w mleku. Pasteryzacja mleka powoduje mniejsze straty wartości odżywczych niż jego sterylizacja. Proces obróbki cieplnej powoduje też zmianę smaku i zapachu w mleku.

Jeśli ważny jest dla Ciebie zdrowy styl życia, zapraszamy do zapoznania się z innymi artykułami na ten temat. Na naszym blogu możesz znalaźć wiele przydatnych informacji do czego gorąco zachęcamy. Zobacz jak łatwo można zmienić swoje złe nawyki żywieniowe.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Nabiał to doskonale znany nam produkt. Od wielu lat, nieprzerwanie gości on w diecie niemal każdego ...
Dieta
24 września 2020
Atrakcyjne, zadbane stopy to upragniony widok zwłaszcza latem, gdy decydujemy się na odkryte obuwie. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
12 września 2020
W codziennym życiu co raz większą uwagę zwracamy na ekologię i naturalność oraz wykluczenie nadmiaru ...
Akcesoria
15 września 2020
Dieta
26 września 2019
Dlaczego warto jeść orzechy? Orzechy to nasiona i owoce zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie bądź łupinie. ...
Dieta
4 lipca 2019
Jak wiadomo, wszyscy kochamy słodkości! Cukier wydaje się być nieodłącznym elementem wypieków, słodyczy i napojów. ...
Zdrowy styl życia
15 października 2019
Poniedziałkowy poranek... dzwoni budzik, wierzę, że zarówno jak i ja, ty także słyszysz jego dźwięk. Stoisz stopami ...
Uroda i pielęgnacja ciała
30 sierpnia 2019
Co to jest masaż ciążowy?Masaż ciążowy to typ masażu specjalnie dostosowany do potrzeb kobiet w ciąży. Głębokie ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Przepisy
2 maja 2019
Chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz zdrowo się odżywiać? Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi istną bombę witaminową? ...
Przepisy
9 kwietnia 2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...
Dieta
12 kwietnia 2019
Niejednokrotnie zadajemy sobie to pytanie co mogę zrobić aby szybko schudnąć? Co jest dobre na odchudzanie? Którą ...
Zdrowy styl życia
7 lipca 2020
Czy zastanawiasz się jak zacząć poranek, żeby mieć dużo energii na cały dzień wzorem gwiazd telewizyjnych i słynnych ...