Serek wiejski na odchudzanie

serek wiejski znajduje się w brązowej miseczce o którą oparta jest drewniana łyżka

Odchudzanie z pomocą diety nisko-węglowodanowej

Dieta nisko-węglowodanowa uważana jest za sposób na pozbycie się kilogramów poprzez usunięcie z jadłospisu takich składników, jak np. cukry. Dane wskazują, że to węglowodany są w dużym stopniu odpowiedzialne za tycie. Ich nadmiar w diecie powoduje odkładanie się kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim plan, odpowiedni dobór żywności.

Reklama

Przykładowo: gdy będziemy spożywać serek wiejski na odchudzanie, redukcja tłuszczu stanie się łatwiejsza, gdyż nadmiar zbędnych węglowodanów zastąpimy białkiem. Często możesz przyrządzić pyszne śniadanie zastępując jajka, naprawdę pysznym serkiem a dodany pomidor czy szczypiorek będzie źródłem witamin . Zwracając uwagę na kalorie i wykonując ćwiczenia czy uprawiając sport, będziemy w stanie schudnąć.

Jakie produkty zastępujemy białkiem?

W tego typu diecie rezygnuje się z podstawowych źródeł węglowodanów, w tym także z takich produktów jak: ziemniaki, ryż, makarony, mąką, pieczywo itp. Dieta składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich, który trwa ok. 2 tygodnie, nie je się owoców, które zawierają cukier w formie węglowodanów prostych i złożonych. W dalszym okresie stosowania diety unika się przede wszystkim innej żywności zawierającej cukier. Do żywności, której unikamy należą:

  • produkty zbożowe, takie jak: mąki, kasze, ryż, płatki owsiane itp.;
  • warzywa i owoce, w których znajdują się węglowodany w formie skrobi, cukrów i włókien roślinnych
  • suche nasiona strączkowe
  • cukier, miód i inne słodziki
  • słodkie przetwory, takie jak: marmolady i dżemy

Dla osoby spożywającej na co dzień tego typu produkty dieta może się okazać znacznym wyrzeczeniem, dlatego przed przejściem na nowy sposób żywienia warto zebrać niezbędne informacje i rozważyć wszelkie ,,za” i ,,przeciw”.

Reklama

Serek wiejski – składnik diety nisko-węglowodanowej

Czym jest serek wiejski? To produkt, który zna zapewne każdy. Można go bez problemu znaleźć w każdym domu. Jest popularny, ponieważ jest smaczny, zdrowy i stanowi bazę do przygotowania wielu dań. Jako składnik diety nisko-węglowodanowej może z powodzeniem zastąpić np. słodzone jogurty. Można go jeść na zmianę np. z jogurtem naturalnym, by urozmaicać codzienne posiłki.

Zaletą serka wiejskiego jest fakt, że wytwarza się go z mleka krowiego, poprzez specjalne obrabianie ziarenek twarogu, które są zanurzane w delikatnej śmietance. Znany z ziarnistej konsystencji, w Polsce wytwarzany głównie przez firmę Piątnica. Dziś jest to jeden z niewielu naturalnych produktów bez zbędnych dodatków, dlatego należy jeść go świeżym: produkty bez substancji konserwujących posiadają bowiem krótki termin przydatności do spożycia.

Serek wiejski na odchudzanie!

Idealny na kanapkę – wystarczy posmarować nim chleb, aby posiłek zyskał cennych wartości odżywczych. Serek posiada niską zawartość tłuszczów i węglowodanów, natomiast dużo białka, co ma znaczenie w trakcie diety nisko-węglowodanowej, kiedy nie możemy zapominać o białku w codziennej diecie. Zawiera stosunkowo małą ilość kalorii, nie posiada cukru co wpływa korzystnie na zdrowie, odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Według wszystkich źródeł informacji przetwarzanie żywności obniża wartości odżywcze i sprawia, że żywność staje się niskowartościowa. Dlatego powinieneś zadbać o to, żeby wybierać produkty zdrowe i pełnowartościowe (póki takie jeszcze są dostępne na rynku!), idealne dla Ciebie i Twoich najbliższych.