Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Odchudzanie z pomocą diety nisko-węglowodanowej

Dieta nisko-węglowodanowa uważana jest za sposób na pozbycie się kilogramów poprzez usunięcie z jadłospisu takich składników, jak np. cukry. Dane wskazują, że to węglowodany są w dużym stopniu odpowiedzialne za tycie. Ich nadmiar w diecie powoduje odkładanie się kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim plan, odpowiedni dobór żywności.

Przykładowo: gdy będziemy spożywać serek wiejski na odchudzanie, redukcja tłuszczu stanie się łatwiejsza, gdyż nadmiar zbędnych węglowodanów zastąpimy białkiem. Często możesz przyrządzić pyszne śniadanie zastępując jajka, naprawdę pysznym serkiem a dodany pomidor czy szczypiorek będzie źródłem witamin . Zwracając uwagę na kalorie i wykonując ćwiczenia czy uprawiając sport, będziemy w stanie schudnąć.

Jakie produkty zastępujemy białkiem?

W tego typu diecie rezygnuje się z podstawowych źródeł węglowodanów, w tym także z takich produktów jak: ziemniaki, ryż, makarony, mąką, pieczywo itp. Dieta składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich, który trwa ok. 2 tygodnie, nie je się owoców, które zawierają cukier w formie węglowodanów prostych i złożonych. W dalszym okresie stosowania diety unika się przede wszystkim innej żywności zawierającej cukier. Do żywności, której unikamy należą:

  • produkty zbożowe, takie jak: mąki, kasze, ryż, płatki owsiane itp.;
  • warzywa i owoce, w których znajdują się węglowodany w formie skrobi, cukrów i włókien roślinnych
  • suche nasiona strączkowe
  • cukier, miód i inne słodziki
  • słodkie przetwory, takie jak: marmolady i dżemy

Dla osoby spożywającej na co dzień tego typu produkty dieta może się okazać znacznym wyrzeczeniem, dlatego przed przejściem na nowy sposób żywienia warto zebrać niezbędne informacje i rozważyć wszelkie ,,za” i ,,przeciw”.

Serek wiejski – składnik diety nisko-węglowodanowej

Czym jest serek wiejski? To produkt, który zna zapewne każdy. Można go bez problemu znaleźć w każdym domu. Jest popularny, ponieważ jest smaczny, zdrowy i stanowi bazę do przygotowania wielu dań. Jako składnik diety nisko-węglowodanowej może z powodzeniem zastąpić np. słodzone jogurty. Można go jeść na zmianę np. z jogurtem naturalnym, by urozmaicać codzienne posiłki.

Zaletą serka wiejskiego jest fakt, że wytwarza się go z mleka krowiego, poprzez specjalne obrabianie ziarenek twarogu, które są zanurzane w delikatnej śmietance. Znany z ziarnistej konsystencji, w Polsce wytwarzany głównie przez firmę Piątnica. Dziś jest to jeden z niewielu naturalnych produktów bez zbędnych dodatków, dlatego należy jeść go świeżym: produkty bez substancji konserwujących posiadają bowiem krótki termin przydatności do spożycia.

Serek wiejski na odchudzanie!

Idealny na kanapkę – wystarczy posmarować nim chleb, aby posiłek zyskał cennych wartości odżywczych. Serek posiada niską zawartość tłuszczów i węglowodanów, natomiast dużo białka, co ma znaczenie w trakcie diety nisko-węglowodanowej, kiedy nie możemy zapominać o białku w codziennej diecie. Zawiera stosunkowo małą ilość kalorii, nie posiada cukru co wpływa korzystnie na zdrowie, odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Według wszystkich źródeł informacji przetwarzanie żywności obniża wartości odżywcze i sprawia, że żywność staje się niskowartościowa. Dlatego powinieneś zadbać o to, żeby wybierać produkty zdrowe i pełnowartościowe (póki takie jeszcze są dostępne na rynku!), idealne dla Ciebie i Twoich najbliższych.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13 kwietnia 2020
Gdy patrząc w lustro zaczniemy zwracać uwagę na nadmiar tkanki tłuszczowej, prędzej czy później ...
Dieta
13 kwietnia 2019
Chętnie w okresie jesieni czy zimy parzymy różnorodne zioła, robiły to też nasze babcie, mamy a ...
Zdrowie
4 maja 2020
Zdrowie
7 czerwca 2020
Czosnek od lat stanowi ważny składnik diety każdego człowieka, zapewne wielu z was nie wyobraża sobie bez niego ...
Uroda i pielęgnacja ciała
24 września 2019
Strój do ćwiczeń, wygodne buty, ręcznik i butelka wody mineralnej to absolutne minimum, jakie należy zabrać ze sobą ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Przepisy
1 kwietnia 2020
Każdy z nas z pewnością słyszał niejednokrotnie o fantastycznych zdrowotnych właściwościach ogórków. Jak potwierdzają ...
Dieta
25 kwietnia 2019
Wraz z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów lub po ciąży, zmienia się nie tylko obwód w pasie, ale i wygląd ...
Dieta
4 maja 2019
Odchudzanie z pomocą diety nisko-węglowodanowejDieta nisko-węglowodanowa uważana jest za sposób na pozbycie się ...
Przepisy
9 kwietnia 2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...
Dieta
4 lipca 2019
Jak wiadomo, wszyscy kochamy słodkości! Cukier wydaje się być nieodłącznym elementem wypieków, słodyczy i napojów. ...
Zdrowie
29 sierpnia 2020
Urolog jest specjalistą zajmującym się profilaktyką, diagnozowaniem i leczeniem chorób związanych z układem ...