Grill elektryczny czy patelnia grillowa

Grill elektryczny czy patelnia grillowa – co sprawdzi się lepiej?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż każdy ma zupełnie inne potrzeby oraz oczekiwania. Oba rozwiązania mają zarówno swoje wady, jak i zalety. W pierwszej kolejności powinniśmy się z nimi zapoznać. Zdrowy styl życia to przede wszystkim rozsądna dieta. Zbyt duża ilość tłuszczu nie tylko obciąża narządy wewnętrzne, ale również może powodować nadwagę.

Reklama

Zalety i wady grilla elektrycznego

Grill elektryczny daje ogromną ilość możliwości, co z pewnością usatysfakcjonuje osoby lubiące eksperymenty kulinarne. Dzięki niemu możemy przyrządzić nie tylko mięso, ale również warzywa i inne produkty spożywcze. Ponadto możemy grillować przez cały rok. Nie musimy opuszczać zacisza swojej kuchni, tak jak jest w przypadku tradycyjnego grilla. Kolejną zaletą jest prosta obsługa. Wystarczy jedynie podłączyć urządzenie do zasilania. Posiłki przygotowane na grillu elektrycznym są pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możliwa jest redukcja nadwagi. Mięso przygotowane w ten sposób jest o wiele bardziej wartościowe niż usmażone na klasycznej patelni. Plusem jest także to, że produkty smażą się równomiernie. Nie trzeba więc obawiać się ich przypalania.

Dla niektórych osób wadą może być sposób zasilania. Jest to urządzenie typowo kuchenne, a więc nie wykorzystamy go w plenerze. Pamiętajmy również, że grill elektryczny nie zapewni nam charakterystycznego smaku i aromatu opiekanych potraw. Podczas grillowania tradycyjnego dużą rolę odgrywa dym, który bezpośrednio wpływa na jakość żywności.

Patelnia grillowa, wady i zalety

Nowoczesne patelnie grillowe posiadają specjalistyczne powłoki, dzięki którym nie musimy używać oleju. Jest to szczególnie ważne dla osób dbających o linię. Dzięki nim możemy przyrządzić niskokaloryczne potrawy. Smażone mięsa, czy też ryby nie pochłaniają nadmiaru tłuszczu, co jest wielką zaletą. Dno patelni ukształtowane jest w taki sposób, aby równomiernie oddawało ono ciepło. Zmniejsza to ryzyko przypalenia. Większość patelni można umieścić nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku. Wadą patelni grillowych z ceramiczną lub teflonową powłoką jest fakt, że nie zaleca się ich mycia w zmywarce. Ponadto należy stosować delikatne łopatki, które nie zarysują powierzchni. Patelnie z powłoką tytanową są o wiele bardziej wytrzymałe, jednak minusem jest wysoka cena.

Reklama

Wiele osób zadaje sobie pytanie – grill elektryczny czy patelnia grillowa? Co wybrać?

Grill elektryczny jest droższy niż patelnia grillowa, jednak cechuje się on wyższą funkcjonalnością. Przede wszystkim dzięki niemu możemy znacznie szybciej przygotować potrawę. Mięso równomiernie przypieka się z obu stron. Nie musimy jednak zamykać grilla, dzięki czemu bez trudu przyrządzimy warzywa. Dobrej jakości urządzenie to inwestycja na lata. Jego użytkowanie jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Ryzyko przypalenia jest niemal zerowe.