Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Grill elektryczny czy patelnia grillowa – co sprawdzi się lepiej?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż każdy ma zupełnie inne potrzeby oraz oczekiwania. Oba rozwiązania mają zarówno swoje wady, jak i zalety. W pierwszej kolejności powinniśmy się z nimi zapoznać. Zdrowy styl życia to przede wszystkim rozsądna dieta. Zbyt duża ilość tłuszczu nie tylko obciąża narządy wewnętrzne, ale również może powodować nadwagę.

Zalety i wady grilla elektrycznego

Grill elektryczny daje ogromną ilość możliwości, co z pewnością usatysfakcjonuje osoby lubiące eksperymenty kulinarne. Dzięki niemu możemy przyrządzić nie tylko mięso, ale również warzywa i inne produkty spożywcze. Ponadto możemy grillować przez cały rok. Nie musimy opuszczać zacisza swojej kuchni, tak jak jest w przypadku tradycyjnego grilla. Kolejną zaletą jest prosta obsługa. Wystarczy jedynie podłączyć urządzenie do zasilania. Posiłki przygotowane na grillu elektrycznym są pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możliwa jest redukcja nadwagi. Mięso przygotowane w ten sposób jest o wiele bardziej wartościowe niż usmażone na klasycznej patelni. Plusem jest także to, że produkty smażą się równomiernie. Nie trzeba więc obawiać się ich przypalania.

Dla niektórych osób wadą może być sposób zasilania. Jest to urządzenie typowo kuchenne, a więc nie wykorzystamy go w plenerze. Pamiętajmy również, że grill elektryczny nie zapewni nam charakterystycznego smaku i aromatu opiekanych potraw. Podczas grillowania tradycyjnego dużą rolę odgrywa dym, który bezpośrednio wpływa na jakość żywności.

Patelnia grillowa, wady i zalety

Nowoczesne patelnie grillowe posiadają specjalistyczne powłoki, dzięki którym nie musimy używać oleju. Jest to szczególnie ważne dla osób dbających o linię. Dzięki nim możemy przyrządzić niskokaloryczne potrawy. Smażone mięsa, czy też ryby nie pochłaniają nadmiaru tłuszczu, co jest wielką zaletą. Dno patelni ukształtowane jest w taki sposób, aby równomiernie oddawało ono ciepło. Zmniejsza to ryzyko przypalenia. Większość patelni można umieścić nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku. Wadą patelni grillowych z ceramiczną lub teflonową powłoką jest fakt, że nie zaleca się ich mycia w zmywarce. Ponadto należy stosować delikatne łopatki, które nie zarysują powierzchni. Patelnie z powłoką tytanową są o wiele bardziej wytrzymałe, jednak minusem jest wysoka cena.

Wiele osób zadaje sobie pytanie – grill elektryczny czy patelnia grillowa? Co wybrać?

Grill elektryczny jest droższy niż patelnia grillowa, jednak cechuje się on wyższą funkcjonalnością. Przede wszystkim dzięki niemu możemy znacznie szybciej przygotować potrawę. Mięso równomiernie przypieka się z obu stron. Nie musimy jednak zamykać grilla, dzięki czemu bez trudu przyrządzimy warzywa. Dobrej jakości urządzenie to inwestycja na lata. Jego użytkowanie jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Ryzyko przypalenia jest niemal zerowe.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Dieta
13 kwietnia 2019
Gdy patrząc w lustro zaczniemy zwracać uwagę na nadmiar tkanki tłuszczowej, prędzej czy później zdecydujemy się na ...
Zdrowie
7 czerwca 2020
Czosnek od lat stanowi ważny składnik diety każdego człowieka, zapewne wielu z was nie wyobraża sobie bez niego ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 kwietnia 2019
O tym, jak ogromne znacznie dla zdrowia i formy ma masaż sportowy, wie każdy, kto nieco aktywniej spędza wolny czas. ...
Akcesoria
26 października 2020
Miód to naturalny produkt, którego nie może zabraknąć w naszym odżywaniu. Jest bardzo pomocny w leczeniu wszelkiego ...
Przepisy
4 czerwca 2020
Mąka kokosowa to doskonały zamiennik mąki zbożowej, ceniona jest ze względu na dużą zawartość błonnika, który jest ...
Przepisy
27 września 2019
Dlaczego powinniśmy uzupełniać elektrolity?Podczas wysiłku fizycznego w organizmie zachodzą naturalne procesy ...
Przepisy
10 kwietnia 2019
Shake proteinowy - przepisy na proste i pożywne zielone szejkiBogate w składniki odżywcze koktajle robią w ostatnim ...
Zdrowie
2 listopada 2020
Padaczka alkoholowa to jedno z powikłań zespołu abstynencyjnego. Jest to choroba, która objawia się drgawkami. ...
Akcesoria
1 września 2019
Świeczki zapachowe od zawsze cieszyły się niezwykłą popularnością. Zachwycają estetyką i różnorodnością aromatów, ...
Zdrowie
14 kwietnia 2020
Zioła są to rośliny o właściwościach leczniczych jak również smakowych, które są stosowane przez ludzi od pokoleń. ...
Suplementy
19 września 2020
Odwiedzając pobliski park w którym znajduje się wiele kwiatów i kwitnących drzew czy krzewów możemy zaobserwować ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...