pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow

Zakwas z buraków właściwości lecznicze

Coraz więcej mówi się o prozdrowotnym działaniu zakwasu z buraków. Ten napój o charakterystycznej, intensywnej barwie to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Picie zakwasu buraczanego pozwala na wyleczenie wielu dolegliwości i gruntowne wsparcie układu odpornościowego organizmu. Przepis na zakwas z buraka jest bardzo prosty, każdy z nas może go przygotować samodzielnie w domu.

Jak wykorzystać kiszone buraki

Buraki to jedne z najpowszechniejszych warzyw w polskiej kuchni, ważna część kulinarnej tradycji. To przede wszystkim wynik powszechnej dostępności i niskiej ceny tego produktu. Ale to nie jedyna zaleta czerwonego warzywa. Burak jest źródłem wielu wartościowych substancji, między innymi żelaza, wapnia, magnezu czy witaminy C. Przefermentowany do formy zakwasu nie tylko wzmacnia swoje działanie i nabywa nowych właściwości, ale staje się również smaczniejszy i odporny w przechowywaniu.

Sok z buraka ile pić dziennie

Słysząc o zdrowotnych właściwościach buraka, niektórzy chcą zacząć pić świeżo wyciśnięty sok z buraków. Taka forma nie jest jednak korzystna dla organizmu. Wypicie szklanki surowego soku niechybnie doprowadzi do rozstroju żołądka, a w dodatku gwałtownie podniesie poziom cukru, co jest niebezpieczne dla cukrzyków. Zakwas z buraków pozbawiony jest tych niekorzystnych skutków ubocznych, stanowiąc bezpieczne źródło witamin.

Zakwas buraczany właściwości

Specjaliści traktują zakwas z buraków jako superfood, doceniając jego bogaty skład i działanie na wszystkie obszary organizmu. Zakwas wpływa na zwiększenie odporności, pozwalając szybciej zwalczyć infekcje. Buraki działają krwiotwórczo, stanowiąc jedno z najlepszych remediów na anemię. Dzięki charakterystycznym dla zakwasu bakteriom kwasu mlekowego poprawia się praca jelit, a metabolizm przyspiesza, ułatwiając odchudzanie.

Regularne picie zakwasu z buraków to skuteczny sposób na dobre ciśnienie krwi, mają na to wpływ występujące w nim azotyny. Napój ma działanie antybakteryjne, detoksykacyjne, a dzięki udrażnianiu naczyń krwionośnych pomaga w zapobieganiu miażdżycy i powstawaniu nadmiernego cholesterolu. Cała gama minerałów sprawia, że sok, zakwas buraczany wzmacnia osłabiony organizm, jego odporność, dlatego jego efekty mogą docenić osoby po chemioterapii.

Zakwas buraczany – zalety

Wiele naturalnych, łatwo dostępnych składników może znaleźć zastosowanie w dbaniu o zdrowie. Stosując kuracje warzywne, nie tylko dostarczasz organizmowi ogromnej ilości leczniczych substancji, ale czynisz to w sposób łagodny i nieprzynoszący żadnych skutków ubocznych. Zakwas z buraków mogą spożywać wszyscy pacjenci, również kobiety w ciąży i dzieci.

Jedną z kluczowych zalet zakwasu buraczanego jest mnogość korzystnych związków, jakie ze sobą wnosi. To składniki mineralne takie jak magnez, wapń, cynk, żelazo, jak i witaminy C, B6 i B12. Picie tego napoju pozwala na przyswojenie antyoksydacyjnych betanin, substancji probiotycznych oraz kwasu mlekowego.

Na co pomagają kiszone buraki

Dzięki temu, że zakwas z buraków ma w sobie tak wiele korzystnych substancji, jego działanie jest niezwykle wszechstronne. Osoby zmagające się z różnymi dolegliwościami mogą czerpać z korzyści, jakie daje ten specyfik. Nawet jeżeli nic ci akurat nie dolega, i tak warto go pić, żeby chronić się przed infekcjami wirusowymi oraz aby dostarczyć odżywcze substancje organizmowi. Na jakie przypadłości może pomóc zakwas buraczany?

  • Anemia – wszystkie źródła naukowe wskazują buraka jako najlepszy naturalny sposób na walkę z anemią. Żadne inne warzywo nie ma takiego wpływu na zwiększenie produkcji krwi. Anemicy i osoby leczące się na białaczkę mogą bardzo wiele zyskać, pijąc zakwas.
  • Zaparcia i wzdęcia dolegliwości układu pokarmowego dotyczą prawie każdego z nas. Niewłaściwa dieta i siedzący tryb życia często wywołują problemy z zaparciami. Rozwiązaniem może okazać się zakwas z buraków, który dzięki bakteriom kwasu mlekowego wspomaga pracę jelit.
  • Nadciśnienie – obecność azotynów w burabez kach sprzyja utrzymywaniu właściwego ciśnienia tętniczego.
  • Wzmocnienie organizmu – zakwas z buraków wzmacnia organizm. Pozwala na szybszą regenerację po chorobie i zapobiega zakażeniom. Skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych związków i toksyn.

Żeby osiągnąć najlepsze rezultaty buraczanej kuracji warto pić szklankę zakwasu każdego poranka, na czczo. Ta mikstura jest kluczowym elementem wielu diet owocowo-warzywnych, ze względu na ogromną ilość witamin i minerałów, które ze sobą niesie. Forma zakwasu sprawia dodatkowo, że korzystne związki lepiej się wchłaniają.

Zakwas z buraków – przepis

Po przeczytaniu o jego licznych zaletach zastanawiasz się na pewno, w jaki sposób można zdobyć ten niesamowity produkt. Zakwas buraczany można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie do przygotowania zakwasu w domu. To bardzo prosta procedura, z którą dadzą sobie radę nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.

Potrzebne ci będą:

  • 2 kg buraków,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • trochę ziela angielskiego,
  • woda i sól.

Buraki umyj, obierz ze skóry i pokrój w plastry. Wykładaj je warstwami w szklanym albo kamionkowym naczyniu, na przemian ze zgniecionymi ząbkami czosnku i przyprawami. Wymieszaj dwa litry wody z dwiema łyżeczkami soli i zalej nią buraki, szczelnie zakręcone naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Gotowy zakwas buraczany należy przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Pij go codziennie dla wzmocnienia zdrowia i odporności.

Jak długo można przechowywać zakwas buraczany

Liczne korzystne dla zdrowia właściwości sprawiają, że warto zainteresować się wykorzystaniem buraków. Zakwas z nich przygotowany możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeżeli go spasteryzujesz, wytrzyma w spiżarni znacznie dłużej tak jak inne przetwory. Jeżeli nie czujesz się na siłach, żeby przygotować go samodzielnie, kup zakwas z zaufanego źródła.

Dobrze zrobiony zakwas z buraków powinien mieć bardzo intensywny kolor i mieć gęsto konsystencję. Zaczynając buraczaną kurację, pij najpierw pół szklanki napoju dziennie, żeby przyzwyczaić do niego swój żołądek. Oprócz zakwasu możesz zainteresować się również produktem, jakim jest sok z kiszonych buraków. Przygotowuje się go w nieco inny sposób, ale z tych samych składników. Właściwości kiszonych buraków są w wielu elementach wspólne z tym co daje zakwas.

Picie zakwasu z buraków przeciwskazania

Jak wspomnieliśmy, zakwas buraczany może być bezpiecznie spożywany przez większość osób, również dzieci i kobiety w ciąży. Może nieznacznie podnieść cukier, dlatego osoby z cukrzycą powinny go uważnie dawkować. Najlepiej zasięgnąć porady od swojego lekarza, żeby stwierdzić czy na pewno nie istnieją żadne przeciwskazania do picia zakwasu.

Buraki to pospolite warzywa, których używamy na co dzień jako składniki w kuchni, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z ich właściwości. Zakwas buraczany to bomba witaminowa, bogata w minerały, antyoksydanty i kwas mlekowy. Pijąc ten napój, wzmocnisz odporność, poprawisz pracę układu pokarmowego i skutecznie wyleczysz anemię.