Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały chleb dostępny w sklepach nie jest bogaty w błonnik. Stanowi sztuczny zapychacz, który nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Znacznie lepiej jest zainwestować w zdrowy chleb zrobiony z samych ziaren lub kupić taki w piekarni – jest on bezglutenowy i bogaty w błonnik.

Jakie ziarna do chleba?

W chlebie pełnym ziaren można użyć przeróżnych gatunków ziaren i nie tylko. Mogą się w nim znaleźć między innymi: płatki owsiane, pestki dyni, babka płesznik, orzechy (gatunki w zależności od preferencji), siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia i wiele, wiele innych.

Wiele z tych nasion ma wspaniałe właściwości prozdrowotne, pomagające w utrzymaniu świetnej kondycji.

  • Nasiona chia są zaliczane do grupy tak zwanych superfoods, czyli produktów o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także dostarczają wysokiej jakości błonnika pokarmowego.
  • Dodatek pestek dyni w chlebie zapewni organizmowi dostawę takich substancji odżywczych jak witamina E, kwas foliowy, witamina C czy niacyna. Mają zbawienny wpływ na nastrój i zapobiegają depresji.
  • Chleb z dodatkiem siemienia lnianego jest nie tylko korzystny dla zdrowia, ale również pyszny. Siemię jest znane ze swojego zbawiennego wpływu na układ pokarmowy. Poprawia także stan włosów i skóry, widocznie je wzmacniając.

Wszelkiego rodzaju orzechy, które zdecydujesz się dodać do chleba, mają super wpływ na stan organizmu, a także dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Są dość kaloryczne, jednak nadrabiają ilością składników odżywczych, które zawierają.

Jak upiec chleb z ziarnami?

Chleb z samych ziaren jest niezwykle prosty w przygotowaniu i właściwie nie ma możliwości, aby się nie udał. Mogę ze szczerego serca polecić ten przepis. Chleb ten nie kruszy się, co jest typowe dla pieczywa bezglutenowego i do tego świetnie smakuje – na przykład z dodatkiem zdrowego kremu kokosowego lub innego, lubianego dodatku.

Składniki na niewielką keksówkę (możesz użyć innej formy, zmieniając wówczas odpowiednio ilość składników):

  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • szklanka ziaren słonecznika,
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • pół kubka wybranych orzechów (tych, które lubisz jeść),
  • dwie łyżki nasion chia,
  • pół łyżki soli (sól jest tu potrzebna tylko do smaku – możesz ją pominąć),
  • około trzy łyżki oleju,
  • łyżka syropu z agawy lub innego wybranego słodziwa,
  • 1,5 szklanki letniej wody.

Kolejny krok jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą i odstawić na minimum dwie godziny, choć polecam jednak poświęcić na takie “odstanie” trochę więcej czasu. Chlebek potrzebuje chwili czasu, aby napęcznieć przed pieczeniem. Dobrym pomysłem może być przygotowanie masy wieczorem i pieczenie chleba następnego dnia rano. Jeśli po odstaniu, masa jest zbyt gęsta – dolej odrobinę wody. Siemię lniane lubi ją wchłaniać.

Po upływie dwóch godzin, przełóż masę do wysmarowanej odrobiną oleju lub oliwy formy i znów zostaw na jakiś czas – minimum 60 minut, choć im dłuższy czas dostanie na “przegryzienie się”, tym lepiej – jeśli możesz sobie na to pozwolić, daj mu poleżeć nawet dwie godziny.

Chleb piecz przez około 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostateczny czas pieczenia chleba zależy od piekarnika. Chlebek najlepiej smakuje następnego dnia, jednak jeśli nie możesz się doczekać, będzie pyszny również tuż po upieczeniu.

Ile kalorii ma chleb pełnoziarnisty?

Chleb z samych ziaren jest z pewnością kaloryczny, jednak nie należy zapominać, że oprócz smaku, masz gwarancję uzyskania z niego wielu korzyści zdrowotnych.

Całkowita kaloryczność chleba uzależniona jest między innymi od użytych orzechów oraz dokładnych proporcji użytych ziaren, jednak można przyjąć, że 100g takiego chleba ma około 200 kcal.

Chleb z samych ziaren – czy jest zdrowy?

Pieczywo przygotowane z użyciem tego przepisu jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Zachowuje świeżość nawet przez 7 dni – dzięki temu nigdy już nie wyrzucisz chleba, który się zepsuł przed zjedzeniem.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały ...
Przepisy
15 kwietnia 2020
Ryba powinna gościć na każdym domowym stole minimum raz w tygodniu. Mają one pozytywny wpływ na ...
Przepisy
6 kwietnia 2020
Większość osób prawdopodobnie słyszało, że jedzenie większej ilości warzyw a mniejszej mięsa jest ...
Dieta
17 czerwca 2019
Uroda i pielęgnacja ciała
27 kwietnia 2020
Dłonie są wizytówką każdej kobiety, a ładne paznokcie mają zdrową, mocną i lśniącą płytkę. W ostatnim czasie ...
Uroda i pielęgnacja ciała
24 września 2019
Strój do ćwiczeń, wygodne buty, ręcznik i butelka wody mineralnej to absolutne minimum, jakie należy zabrać ze sobą ...
Suplementy
29 kwietnia 2019
Różnorodność środków, takich jak suplementy wspomagające odchudzanie dostępnych na rynku wciąż rośnie. Można więc bez ...
Zdrowie
15 kwietnia 2020
Nawet jeśli bardzo dbasz o zdrowie oraz codzienną higienę u siebie i Twoich bliskich, możesz nie ustrzec się przed ...
Zdrowy styl życia
22 kwietnia 2020
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało ...
Przepisy
9 kwietnia 2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...
Szkodliwe substancje
22 czerwca 2019
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale ...
Przepisy
12 kwietnia 2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Przepisy
1 października 2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? ...