Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały chleb dostępny w sklepach nie jest bogaty w błonnik. Stanowi sztuczny zapychacz, który nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Znacznie lepiej jest zainwestować w zdrowy chleb zrobiony z samych ziaren lub kupić taki w piekarni – jest on bezglutenowy i bogaty w błonnik.

Jakie ziarna do chleba?

W chlebie pełnym ziaren można użyć przeróżnych gatunków ziaren i nie tylko. Mogą się w nim znaleźć między innymi: płatki owsiane, pestki dyni, babka płesznik, orzechy (gatunki w zależności od preferencji), siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia i wiele, wiele innych.

Wiele z tych nasion ma wspaniałe właściwości prozdrowotne, pomagające w utrzymaniu świetnej kondycji.

  • Nasiona chia są zaliczane do grupy tak zwanych superfoods, czyli produktów o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także dostarczają wysokiej jakości błonnika pokarmowego.
  • Dodatek pestek dyni w chlebie zapewni organizmowi dostawę takich substancji odżywczych jak witamina E, kwas foliowy, witamina C czy niacyna. Mają zbawienny wpływ na nastrój i zapobiegają depresji.
  • Chleb z dodatkiem siemienia lnianego jest nie tylko korzystny dla zdrowia, ale również pyszny. Siemię jest znane ze swojego zbawiennego wpływu na układ pokarmowy. Poprawia także stan włosów i skóry, widocznie je wzmacniając.

Wszelkiego rodzaju orzechy, które zdecydujesz się dodać do chleba, mają super wpływ na stan organizmu, a także dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Są dość kaloryczne, jednak nadrabiają ilością składników odżywczych, które zawierają.

Jak upiec chleb z ziarnami?

Chleb z samych ziaren jest niezwykle prosty w przygotowaniu i właściwie nie ma możliwości, aby się nie udał. Mogę ze szczerego serca polecić ten przepis. Chleb ten nie kruszy się, co jest typowe dla pieczywa bezglutenowego i do tego świetnie smakuje – na przykład z dodatkiem zdrowego kremu kokosowego lub innego, lubianego dodatku.

Składniki na niewielką keksówkę (możesz użyć innej formy, zmieniając wówczas odpowiednio ilość składników):

  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • szklanka ziaren słonecznika,
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • pół kubka wybranych orzechów (tych, które lubisz jeść),
  • dwie łyżki nasion chia,
  • pół łyżki soli (sól jest tu potrzebna tylko do smaku – możesz ją pominąć),
  • około trzy łyżki oleju,
  • łyżka syropu z agawy lub innego wybranego słodziwa,
  • 1,5 szklanki letniej wody.

Kolejny krok jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą i odstawić na minimum dwie godziny, choć polecam jednak poświęcić na takie “odstanie” trochę więcej czasu. Chlebek potrzebuje chwili czasu, aby napęcznieć przed pieczeniem. Dobrym pomysłem może być przygotowanie masy wieczorem i pieczenie chleba następnego dnia rano. Jeśli po odstaniu, masa jest zbyt gęsta – dolej odrobinę wody. Siemię lniane lubi ją wchłaniać.

Po upływie dwóch godzin, przełóż masę do wysmarowanej odrobiną oleju lub oliwy formy i znów zostaw na jakiś czas – minimum 60 minut, choć im dłuższy czas dostanie na “przegryzienie się”, tym lepiej – jeśli możesz sobie na to pozwolić, daj mu poleżeć nawet dwie godziny.

Chleb piecz przez około 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostateczny czas pieczenia chleba zależy od piekarnika. Chlebek najlepiej smakuje następnego dnia, jednak jeśli nie możesz się doczekać, będzie pyszny również tuż po upieczeniu.

Ile kalorii ma chleb pełnoziarnisty?

Chleb z samych ziaren jest z pewnością kaloryczny, jednak nie należy zapominać, że oprócz smaku, masz gwarancję uzyskania z niego wielu korzyści zdrowotnych.

Całkowita kaloryczność chleba uzależniona jest między innymi od użytych orzechów oraz dokładnych proporcji użytych ziaren, jednak można przyjąć, że 100g takiego chleba ma około 200 kcal.

Chleb z samych ziaren – czy jest zdrowy?

Pieczywo przygotowane z użyciem tego przepisu jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Zachowuje świeżość nawet przez 7 dni – dzięki temu nigdy już nie wyrzucisz chleba, który się zepsuł przed zjedzeniem.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
13/04/2020
Przepis na pyszne i zdrowe danie W związku z tym, że wiosna zagościła u nas już na stałe, wiele osób chciałoby ...
Szkodliwe substancje
21/06/2019
Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w ...
Zdrowie
05/12/2020
Wśród mężczyzn problem z prostatą jest bardzo powszechny, pomimo to jest to temat zaniedbywany. Odkładanie ...
Dieta
01/05/2019
Sposoby na odchudzenie "oponki"Wiele osób zadaje sobie codziennie pytanie jakie są domowe sposoby na odchudzanie ...
Uroda i pielęgnacja ciała
03/12/2020
Liszaj objawia się zmianami w okolicach jamy ustnej, którą można łatwo wyleczyć za pomocą leków. Często zdarza się ...
Przepisy
03/10/2019
Coraz chętniej wybierany shake oxy z żurawiny W ostatnim czasie bardzo popularny stał się shake oxy z żurawiny. Coraz ...
Zdrowie
02/11/2020
Padaczka alkoholowa to jedno z powikłań zespołu abstynencyjnego. Jest to choroba, która objawia się drgawkami. ...
Dieta
22/11/2020
Problem z wypróżnianiem w ciąży jest jednym z najbardziej licznych schorzeń przewodu pokarmowego podczas ...
Akcesoria
22/10/2020
Lato to czas, kiedy wiele owadów budzi się do życia - w tym również osy. W tym okresie wystarczy chwila, aby zostać ...
Zdrowie
02/10/2020
Głód alkoholowy, zespół abstynencyjny, utrata kontroli, poczucie wstydu - wszystkie te objawy są znane osobom ...
Suplementy
27/11/2020
Nerki są odpowiedzialne za proces usuwania produktów przemiany materii z krwi i dbanie o prawidłową wartość stężenia ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13/04/2020
Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest poprzez styl życia, ...