Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały chleb dostępny w sklepach nie jest bogaty w błonnik. Stanowi sztuczny zapychacz, który nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Znacznie lepiej jest zainwestować w zdrowy chleb zrobiony z samych ziaren lub kupić taki w piekarni – jest on bezglutenowy i bogaty w błonnik.

Jakie ziarna do chleba?

W chlebie pełnym ziaren można użyć przeróżnych gatunków ziaren i nie tylko. Mogą się w nim znaleźć między innymi: płatki owsiane, pestki dyni, babka płesznik, orzechy (gatunki w zależności od preferencji), siemię lniane, pestki słonecznika, nasiona chia i wiele, wiele innych.

Wiele z tych nasion ma wspaniałe właściwości prozdrowotne, pomagające w utrzymaniu świetnej kondycji.

  • Nasiona chia są zaliczane do grupy tak zwanych superfoods, czyli produktów o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także dostarczają wysokiej jakości błonnika pokarmowego.
  • Dodatek pestek dyni w chlebie zapewni organizmowi dostawę takich substancji odżywczych jak witamina E, kwas foliowy, witamina C czy niacyna. Mają zbawienny wpływ na nastrój i zapobiegają depresji.
  • Chleb z dodatkiem siemienia lnianego jest nie tylko korzystny dla zdrowia, ale również pyszny. Siemię jest znane ze swojego zbawiennego wpływu na układ pokarmowy. Poprawia także stan włosów i skóry, widocznie je wzmacniając.

Wszelkiego rodzaju orzechy, które zdecydujesz się dodać do chleba, mają super wpływ na stan organizmu, a także dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Są dość kaloryczne, jednak nadrabiają ilością składników odżywczych, które zawierają.

Jak upiec chleb z ziarnami?

Chleb z samych ziaren jest niezwykle prosty w przygotowaniu i właściwie nie ma możliwości, aby się nie udał. Mogę ze szczerego serca polecić ten przepis. Chleb ten nie kruszy się, co jest typowe dla pieczywa bezglutenowego i do tego świetnie smakuje – na przykład z dodatkiem zdrowego kremu kokosowego lub innego, lubianego dodatku.

Składniki na niewielką keksówkę (możesz użyć innej formy, zmieniając wówczas odpowiednio ilość składników):

  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • szklanka ziaren słonecznika,
  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • pół kubka wybranych orzechów (tych, które lubisz jeść),
  • dwie łyżki nasion chia,
  • pół łyżki soli (sól jest tu potrzebna tylko do smaku – możesz ją pominąć),
  • około trzy łyżki oleju,
  • łyżka syropu z agawy lub innego wybranego słodziwa,
  • 1,5 szklanki letniej wody.

Kolejny krok jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą i odstawić na minimum dwie godziny, choć polecam jednak poświęcić na takie “odstanie” trochę więcej czasu. Chlebek potrzebuje chwili czasu, aby napęcznieć przed pieczeniem. Dobrym pomysłem może być przygotowanie masy wieczorem i pieczenie chleba następnego dnia rano. Jeśli po odstaniu, masa jest zbyt gęsta – dolej odrobinę wody. Siemię lniane lubi ją wchłaniać.

Po upływie dwóch godzin, przełóż masę do wysmarowanej odrobiną oleju lub oliwy formy i znów zostaw na jakiś czas – minimum 60 minut, choć im dłuższy czas dostanie na “przegryzienie się”, tym lepiej – jeśli możesz sobie na to pozwolić, daj mu poleżeć nawet dwie godziny.

Chleb piecz przez około 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostateczny czas pieczenia chleba zależy od piekarnika. Chlebek najlepiej smakuje następnego dnia, jednak jeśli nie możesz się doczekać, będzie pyszny również tuż po upieczeniu.

Ile kalorii ma chleb pełnoziarnisty?

Chleb z samych ziaren jest z pewnością kaloryczny, jednak nie należy zapominać, że oprócz smaku, masz gwarancję uzyskania z niego wielu korzyści zdrowotnych.

Całkowita kaloryczność chleba uzależniona jest między innymi od użytych orzechów oraz dokładnych proporcji użytych ziaren, jednak można przyjąć, że 100g takiego chleba ma około 200 kcal.

Chleb z samych ziaren – czy jest zdrowy?

Pieczywo przygotowane z użyciem tego przepisu jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Zachowuje świeżość nawet przez 7 dni – dzięki temu nigdy już nie wyrzucisz chleba, który się zepsuł przed zjedzeniem.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
19 kwietnia 2020
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie darów morza wydłuża życie. Azjaci w swych posiłkach spożywają algi morskie, owoce ...
Zdrowie
15 kwietnia 2020
Nawet jeśli bardzo dbasz o zdrowie oraz codzienną higienę u siebie i Twoich bliskich, możesz nie ustrzec się przed ...
Suplementy
19 września 2020
Odwiedzając pobliski park w którym znajduje się wiele kwiatów i kwitnących drzew czy krzewów możemy zaobserwować ...
Przepisy
10 kwietnia 2019
Shake proteinowy - przepisy na proste i pożywne zielone szejkiBogate w składniki odżywcze koktajle robią w ostatnim ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Przepisy
3 kwietnia 2020
Prowansja to region na południu Francji, jest ojczyzną lawendy i ziół prowansalskich znanych na całym świecie. Na ...
Suplementy
1 czerwca 2019
Wielu z nas używa przeglądarki internetowej aby uzyskać więcej informacji na temat odżywek białkowych i wybrać ...
Dieta
3 maja 2019
Jedzenie wysokobiałkowe obecnie jest niesamowicie popularne, ponieważ dieta wysokobiałkowa skutecznie odchudza. ...
Zdrowie
18 września 2020
Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, ...
Suplementy
1 października 2020
Co to są aminokwasy? Ile jest aminokwasów?Aminokwasy są to związki organiczne pochodzące od organizmów żywych. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 kwietnia 2020
Jak pozbyć się wody z organizmu przy pomocy ziół? Wiele osób boryka się z problemem, jakim jest nadmiar wody w ...
Dieta
17 czerwca 2019
Większość osób prawdopodobnie słyszało, że jedzenie większej ilości warzyw a mniejszej mięsa jest zdrowe. Niektórzy ...