Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia nas i całej naszej rodziny. Jednym z produktów spożywczych, które spożywamy niemal wszyscy na co dzień, jest pieczywo. Warto postawić w tym zakresie na chleb przygotowany samodzielnie, najlepiej z zastosowaniem profesjonalnego urządzenia Thermomix, dzięki któremu bardzo szybko i bez zbędnego wysiłku przygotuje się ciasto. Wśród przepisów, na które należy zwrócić uwagę, jest ten na chlebek ziołowy Thermomix.

Składniki przepisu na chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy nie jest trudny w wykonaniu. Nie potrzeba do niego dużej ilości składników, a przy skorzystaniu z odpowiedniego urządzenia, przygotujemy go szybciej niż wiele innych produktów, zaliczających się do kategorii pieczywa. Do przygotowania smacznego i zdrowego chleba ziołowego będzie potrzebne:

Do ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 40 ml oleju,
  • 40 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,

Do masła ziołowego:

  • 120 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 80 g cebuli,
  • ok. 5 gałązek bazylii,
  • ok. 5 gałązek pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie chlebka ziołowego Thermomix

Aby przygotować pyszny chlebek ziołowy, należy wrzucić wszystkie składniki na ciasto do naczynia miksującego i korzystając z urządzenia Thermomix, wyrabiać je przez dwie minuty. Następnie, tak przygotowane ciasto trzeba wyłożyć na stolnicę i w odpowiedni sposób rozwałkować. Idealnym rozwiązaniem będą w tym przypadku prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm oraz o grubości 0,5 cm.

Kolejny krok to przygotowanie masła ziołowego. Poszatkowaną bardzo drobno cebulę miesza się z miękkim masłem oraz pokrojonymi również drobno ziołami i przyprawami. Takim masłem ziołowym smaruje się dokładnie ciasto i tnie na paski o szerokości 5 cm. Tak przygotowane kawałki chlebka składa się harmonijkę oraz układa w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek ziołowy wkłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Należy go piec przez około 30-40 minut, aż jego skórka u góry się zarumieni.

 
Podziel się z innymi

Zobacz również

Uroda i pielęgnacja ciała
11 października 2020
Maść nagietkowa to znany już od czasów starożytnych uniwersalny środek leczniczy, stosowany przez medyków ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 września 2020
Odpowiednio dobrana pielęgnacja to jeden z najważniejszych elementów dążących do uzyskania zdrowej i zadbanej skóry ...
Przepisy
17 kwietnia 2020
Każdy z nas ma własne, dobre i sprawdzone sposoby na spędzanie wolnego czasu. Być może lubimy gotować lub wręcz ...
Zdrowy styl życia
15 października 2019
Poniedziałkowy poranek... dzwoni budzik, wierzę, że zarówno jak i ja, ty także słyszysz jego dźwięk. Stoisz stopami ...
Przepisy
4 czerwca 2020
Mąka kokosowa to doskonały zamiennik mąki zbożowej, ceniona jest ze względu na dużą zawartość błonnika, który jest ...
Dieta
17 czerwca 2019
Większość osób prawdopodobnie słyszało, że jedzenie większej ilości warzyw a mniejszej mięsa jest zdrowe. Niektórzy ...
Uroda i pielęgnacja ciała
22 czerwca 2020
Peeling z kawy przepis dla każdego! Każda kobieta wie, że dobrze przygotowany peeling to podstawa pielęgnacji ciała. ...
Dieta
17 kwietnia 2019
Może nie słyszeliście o tym że herbata Pu-erh, jedna z najpopularniejszych herbat chińskich, zwana również jako ...
Przepisy
1 października 2019
Shake OXY może stanowić znakomite wsparcie podczas odchudzania, jak również w trakcie diety. Jest on wspaniałym ...
Dieta
3 maja 2019
Jedzenie wysokobiałkowe obecnie jest niesamowicie popularne, ponieważ dieta wysokobiałkowa skutecznie odchudza. ...
Zdrowie
9 września 2020
Zapewne wielu z Was hucznie świętowało własne urodziny, imieniny bądź podczas weekendu postanowiliście po prostu ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...