ulica

Wzmocnij swój system odpornościowy już dzisiaj!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Chlebek ziołowy thermomix

Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia nas i całej naszej rodziny. Jednym z produktów spożywczych, które spożywamy niemal wszyscy na co dzień, jest pieczywo. Warto postawić w tym zakresie na chleb przygotowany samodzielnie, najlepiej z zastosowaniem profesjonalnego urządzenia Thermomix, dzięki któremu bardzo szybko i bez zbędnego wysiłku przygotuje się ciasto. Wśród przepisów, na które należy zwrócić uwagę, jest ten na chlebek ziołowy Thermomix.

Składniki przepisu na chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy nie jest trudny w wykonaniu. Nie potrzeba do niego dużej ilości składników, a przy skorzystaniu z odpowiedniego urządzenia, przygotujemy go szybciej niż wiele innych produktów, zaliczających się do kategorii pieczywa. Do przygotowania smacznego i zdrowego chleba ziołowego będzie potrzebne:

Do ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 40 ml oleju,
  • 40 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,

Do masła ziołowego:

  • 120 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 80 g cebuli,
  • ok. 5 gałązek bazylii,
  • ok. 5 gałązek pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie chlebka ziołowego Thermomix

Aby przygotować pyszny chlebek ziołowy, należy wrzucić wszystkie składniki na ciasto do naczynia miksującego i korzystając z urządzenia Thermomix, wyrabiać je przez dwie minuty. Następnie, tak przygotowane ciasto trzeba wyłożyć na stolnicę i w odpowiedni sposób rozwałkować. Idealnym rozwiązaniem będą w tym przypadku prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm oraz o grubości 0,5 cm.

Kolejny krok to przygotowanie masła ziołowego. Poszatkowaną bardzo drobno cebulę miesza się z miękkim masłem oraz pokrojonymi również drobno ziołami i przyprawami. Takim masłem ziołowym smaruje się dokładnie ciasto i tnie na paski o szerokości 5 cm. Tak przygotowane kawałki chlebka składa się harmonijkę oraz układa w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek ziołowy wkłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Należy go piec przez około 30-40 minut, aż jego skórka u góry się zarumieni.