Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Odpowiednia dieta to podstawa zdrowia nas i całej naszej rodziny. Jednym z produktów spożywczych, które spożywamy niemal wszyscy na co dzień, jest pieczywo. Warto postawić w tym zakresie na chleb przygotowany samodzielnie, najlepiej z zastosowaniem profesjonalnego urządzenia Thermomix, dzięki któremu bardzo szybko i bez zbędnego wysiłku przygotuje się ciasto. Wśród przepisów, na które należy zwrócić uwagę, jest ten na chlebek ziołowy Thermomix.

Składniki przepisu na chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy nie jest trudny w wykonaniu. Nie potrzeba do niego dużej ilości składników, a przy skorzystaniu z odpowiedniego urządzenia, przygotujemy go szybciej niż wiele innych produktów, zaliczających się do kategorii pieczywa. Do przygotowania smacznego i zdrowego chleba ziołowego będzie potrzebne:

Do ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 40 ml oleju,
  • 40 g drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,

Do masła ziołowego:

  • 120 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 80 g cebuli,
  • ok. 5 gałązek bazylii,
  • ok. 5 gałązek pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie chlebka ziołowego Thermomix

Aby przygotować pyszny chlebek ziołowy, należy wrzucić wszystkie składniki na ciasto do naczynia miksującego i korzystając z urządzenia Thermomix, wyrabiać je przez dwie minuty. Następnie, tak przygotowane ciasto trzeba wyłożyć na stolnicę i w odpowiedni sposób rozwałkować. Idealnym rozwiązaniem będą w tym przypadku prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm oraz o grubości 0,5 cm.

Kolejny krok to przygotowanie masła ziołowego. Poszatkowaną bardzo drobno cebulę miesza się z miękkim masłem oraz pokrojonymi również drobno ziołami i przyprawami. Takim masłem ziołowym smaruje się dokładnie ciasto i tnie na paski o szerokości 5 cm. Tak przygotowane kawałki chlebka składa się harmonijkę oraz układa w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek ziołowy wkłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Należy go piec przez około 30-40 minut, aż jego skórka u góry się zarumieni.

 
Podziel się z innymi

Zobacz również

Akcesoria
21/10/2020
Osobie chorej, która ma problemy z poruszaniem się, bądź jest niezdolna do samodzielnego funkcjonowania, może pomóc ...
Zdrowie
15/04/2020
Nawet jeśli bardzo dbasz o zdrowie oraz codzienną higienę u siebie i Twoich bliskich, możesz nie ustrzec się przed ...
Uroda i pielęgnacja ciała
24/10/2020
Wągry - czyli zaskórniki - powstają przede wszystkim na twarzy. Najczęściej znajdują się na nosie, brodzie i czole, ...
Dieta
07/01/2021
W aktualnych czasach, gdy w czasie choroby, jesteśmy faszerowani antybiotykami, a także innymi różnymi lekami, nikt ...
Przepisy
19/04/2020
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie darów morza wydłuża życie. Azjaci w swych posiłkach spożywają algi morskie, owoce ...
Przepisy
08/06/2020
Moda na pesto pietruszkowe dotarła do Polski aż znad morza Śródziemnego. Zastanawiacie się dlaczego akurat stamtąd? ...
Uroda i pielęgnacja ciała
21/10/2020
Jogurt naturalny przede wszystkim kojarzy nam się z kuchnią. Jednak z powodu tego, do jakiej należy kategorii ...
Przepisy
27/09/2019
Dlaczego powinniśmy uzupełniać elektrolity?Podczas wysiłku fizycznego w organizmie zachodzą naturalne procesy ...
Zdrowy styl życia
15/10/2019
Poniedziałkowy poranek... dzwoni budzik, wierzę, że zarówno jak i ja, ty także słyszysz jego dźwięk. Stoisz stopami ...
Zdrowie
09/12/2020
Zapalenia miazgi zęba i bólu z nim związanego, zazwyczaj da się uniknąć, gdy dba się o prawidłową higienę jamy ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10/12/2020
Siniak, nazywany również krwiakiem, to podskórny wylew krwi będący wynikiem uszkodzenia naczyń krwionośnych. Skutkuje ...
Dieta
24/11/2020
Mimo że w ciele człowieka znajduje się bardzo dużo wody, to trzeba jednak wiedzieć, że jej nadmiar nie jest zdrowy. ...