Ciasto bananowe z mąki kokosowej

Ciasto bananowe z mąki kokosowej

Ciasto bananowe z mąki kokosowej – zdrowie z nutą egzotyki

Słodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? Szkodzą, ale jakie są smaczne – trudno się powstrzymać. Można jednak połączyć przyjemne ze zdrowym – jeść słodycze i być fit. Ciasto bananowe z mąki kokosowej jest pełne wartościowych składników, a przy tym wyjątkowo smaczne.

Reklama

Mąka kokosowa – dlaczego warto jej używać

Mąka uzyskana z kokosów podbija świat wypieków. Jest smaczna, nie zawiera glutenu, a 70% jej składu to błonnik – bezcenny składnik pokarmowy, bez którego prawidłowe funkcjonowanie układu wydalniczego jest niemożliwe. Cena mąki kokosowej jest wprawdzie wyższa od mąk tradycyjnych, ale jej walory zdrowotne i smakowe są warte każdych pieniędzy.

Mąki kokosowej można używać do wypieków ciast, chlebów i bułek, spodów do pizzy, tortilli. Więcej informacji na jej temat znajdziesz w artykule pt: Jaka mąka jest najzdrowsza?

Ciasto bananowe z mąki kokosowej – sprawdzony przepis

Bananowe ciasto z mąki kokosowej jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje. Można je piec bez dodatku cukru – wówczas jest chlebkiem bananowym, który zastąpi pieczywo. Jeśli ma być słodkie i zdrowe warto cukier tradycyjny zastąpić cukrem kokosowym lub stewią.

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki kokosowej (może być mieszana z ryżową lub amarantusową albo każdą inną)
  • ½ szklanki cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju kokosowego lub ryżowego (nasz polski rzepakowy też jest doskonały)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
Reklama

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka, olej, cukier, sodę, cynamon i wiórki należy połączyć w mikserze na jednolitą masę. Następnie dodać obrane banany i zmiksować całość. Ciasto wlać do formy keksowej. Piec 40 minut w 190 ºC pozycja góra dół, lub 50 minut w 180 ºC na termoobiegu.

Do ciasta można dodawać według uznania bakalie: orzechy, żurawinę, skórki pomarańczowe, morele suszone, śliwki, rodzynki. Duża ilość bakalii zmienia ciasto bananowe w keks, który śmiało można zaserwować podczas świąt.

Zapraszamy wszystkich na kolejny bezglutenowy przepis znajdujący się na naszym blogu, który idealnie sprawdzi się jednocześnie jako obiad i deser w jednym, a mianowicie naleśniki z mąki kokosowej. Z pięciu podanych tam propozycji każdy z pewnością wybierze sobie jeden który przypadnie mu do gustu.