pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow

Co daje moczenie schabu w mleku

Moczenie mięsa w mleku przez kilka godzin, szczególnie z dodatkiem posiekanej cebuli ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. A wszystko zależy od tego, jakie mleko do takiej zalety zostanie wykorzystane. O ile mleko sterylizowane i pasteryzowane nie posiada żadnych enzymów ani żywych bakterii fermentacji mlekowej, które mogłyby pozytywnie wpłynąć na mięso, o tyle kwaśne mleko, maślanka czy jogurt są bogate w owe składniki i pozytywnie wpływają na zmiękczenie mięsa, a w połączeniu z cebulą — również na jego walory smakowe.

Co daje moczenie mięsa

Aby schabowe były smaczne i miękkie, a zarazem pysznie się prezentowały, coraz częściej stosuje się przepisy, w których mięso umieszcza się w zalewie z mleka i produktów mleko podobnych na parę godzin czy nawet całą noc. Chcąc otrzymać niepowtarzalny smak, nie wystarczy już tylko ubić jajko tłuczkiem i obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Sekretem na to, aby dania ze schabowym były niepowtarzalne, jest moczenie go w kwaśnym mleku, śmietanie, maślance czy jogurcie przed panierowaniem.

Jak zrobić dobre schabowe

Smaczny schabowy to taki, który pomimo chrupiącej panierki jest miękki w środku. Aby uzyskać taki efekt, konieczne jest moczenie mięsa w zalewie bogatej w bakterie fermentacji mlekowej lub enzymy. Takie zalewy można otrzymać właśnie z mleka i produktów mleko podobnych.

Co zrobić, żeby kotlet schabowy był miękki

Idealnym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamoczenie go w kwaśnym mleku lub w jogurcie. Produkty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które powodują rozłożenie tkanki łącznej i zmiękczenie mięsa. Warto także wiedzieć, iż tego typu marynaty z trudem przenikają przez powierzchnie mięsa, więc nie są zdolne zmiękczyć grubych kawałków, takich jak np. mięso na pieczeń.

Kotlety schabowe moczone w mleku

Moczenie mięsa spowoduje, że stanie się ono bardzo delikatne. W dodatku dodanie cebuli do zalewy zapewni jeszcze lepsze doznania smakowe. Elementem, o którym nie można zapomnieć, a który nie zawsze zawierają popularne posty kulinarne, jest to, że grubość panierki nie może być zbyt duża — zwłaszcza bułki tartej. Panierka absorbuje tłuszcz z patelni, który negatywnie wpływa na walory smakowe posiłku oraz zwiększa jego kaloryczność.

Schabowy moczony w mleku przed pieczeniem

Mniej kaloryczna wersja kotletów schabowych to taka, w której zamiast smażenia ich na tłuszczu — umieszcza się je na blaszce w piekarniku. Uniknięcie wysuszenia mięsa jest możliwe jedynie wtedy, gdy etap moczenia go w marynacie nie zostanie pominięty.

Schab moczony w mleku i cebuli przepis

Przygotowanie smacznych schabów w mleku i cebuli wymaga zastosowania sprawdzonego przepisu, dzięki któremu można być pewnym, że efekt końcowy będzie zadowalający. Stosując poniższy przepis na kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli, wykażesz się niczym prawdziwy kucharz.

Składniki:

  • Schab (6 plastrów);
  • cebula (2 średnie sztuki);
  • mleko (2 szklanki);
  • jajko (2 sztuki);
  • bułka tarta;
  • mąka do panierowania;
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
  • smalec do smażenia;
  • sól i pieprz dla do smaku.

Sposób przygotowania schabowego w mleku i cebuli

Na samym początku konieczne jest pokrojenie w plastry i rozbicie mięsa z obu stron i usunięcie żyłek. Zapobiegnie to zwijaniu się kotletów na patelni, następnie ulubioną przyprawę do wieprzowiny.

Kolejnym krokiem jest obranie, umycie i pokrojenie w piórka cebuli. Aby marynata była gotowa, wystarczy już tylko ułożyć na przemian mięso i cebulę w naczyniu i zalać mlekiem. Naczynie należy zamknąć i odstawić na 3 godziny do lodówki.

W następnym etapie przyrządzania pysznych schabowych należy cienkie kotlety wyjąć z zalewy, doprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mąkę, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Ostatnią czynnością jest smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron do momentu, aż mięso przybierze rumianą barwę. Takie schabowe najlepiej smakują podane z ziemniakami i cebulą.