Pojedynek perkusyjny 10- latków
Nikodem vs Nandi
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

W mediach wciąż promowany jest zdrowy styl życia oraz niskokaloryczna dieta, której głównym celem jest zdrowie i utrata wagi. Rodzinne gotowanie i spędzanie czasu na przygotowywaniu własnoręcznie zrobionych, pysznych wypieków; w tym różnorodne ciasta i chleby. Pragniemy przedstawić wam kolejny przepis, tym razem zajmiemy się chlebem jaglanym. Odpowiemy sobie na pytanie czy chleb z kaszy jaglanej jest bardziej zdrowy niż tradycyjny wypiekany z mąki pszennej.

Kasza jaglana – witaminy i właściwości odżywcze

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to z pewnością jedna z najstarszych i najlepiej poznanych kasz. Według nas, jest ona dzisiaj niedoceniana, a tzw. “jagły” mają wiele cennych właściwości. Kasza jaglana jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych, przez co poza właściwościami odżywczymi ma ona również właściwości lecznicze (neutralizuje kwaśne środowisko żołądka). Jagły to najstarsza znana kasza, którą otrzymuje się z nasion prosa (było ono uprawiane już w epoce neolitu).

Jest to produkt bezglutenowy, chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ma mało skrobi, ale dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się wśród innych kasz najwyższą zawartością witamin z grupy B; zwłaszcza B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz miedzi i żelaza. Kasza jaglana jest lekkostrawna i może być stosowana przez alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Możemy ją polecić osobom cierpiącym na celiakię oraz anemikom. Ze względu na dużą zawartość błonnika dania z jej udziałem przyspieszają perystaltykę jelit i prowadzą do utraty wagi.

Co ciekawe, właściwości prosa znane były już u ubogich ludów afrykańskich. Szamani upatrywali się w nim pozytywnego wpływu na na zdrowie, a także działania przeciwzapalnego i chłodzącego. Gotowane zboże stosowano jako kompres na ropnie, wrzody oraz afty, a kobietom podawano je doustnie na krwiomocz. Korzeń prosa afrykańska rodzina używała jako odtrutkę na jad zwierząt.

,

Przepis na chleb z ugotowanej kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko,
  • 6 łyżek mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego,
  • 30 ml wybranego oleju nierafinowanego,
  • szczypta: soli, papryki, kurkumy i sezamu.
Przed mężczyzną na posypanym mąką stołem leży wyrobione ciasto bezglutenowej kaszy jaglanej

Przygotowanie chleba z kaszy jaglanej:

Kaszę gotujemy według przepisu z opakowania, następnie odmierzamy szklankę lekko ostudzonej kaszy, którą dodajemy do miski. Kolejno należy dodać; mąkę, skrobię, olej, sok, sól i przyprawy (poza sezamem). Całość należy wymieszać lub zmiksować na gładką masę – ciasto ma być gęste, ale nie może być suche. W przypadku gdy konsystęcja ciasta będzie zbyt gęsta dodaj więcej soku. Gotową masę wykładamy na blaszkę (22x18cm) wyłożoną papierem do pieczenia, całość posypujemy sezamem. Pieczemy nasz chlebek z kaszy jaglanej 30 minut w temperaturze 180oC. Po tym czasie chleb z kaszy jaglanej nadaje się do spożycia, polecamy posmarować go hummusem.

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i jaglanej

Na blacie leży pokrojony brązowy chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej i jaglanej

Składniki:

  • 200 gramów kaszy gryczanej, w takiej samej ilości potrzebujemy też kaszę jaglaną,
  • ok. 500 ml przegotowanej, ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego,
  • 1 łyżka nasion chia i pestek dyni,
  • szczypta soli do smaku.

Chleb gryczano jaglany – przygotowanie:

Każdą kaszkę przelewamy wrzątkiem, następnie płuczemy kilka razy w misce z ciepłą wodą, aż woda będzie klarowna, kolejno kasze odsączamy. Następnie obie kasze przesypujemy do słoików i zalewamy ciepłą wodą, ok. 1 cm ponad kaszą. Opatulamy słoiki szmatką na 8 godzin, po tym czasie kasza napęcznieje, a woda staje się lepka i ciągnąca. Następnie po tym czasie odkręcamy słoiki i mieszamy kasze, dolewamy brakującą wodę i odstawiamy na kolejne 8 godzin pod przykryciem. Teraz przystępujemy do odlania nadmiaru wody, a gotowe kasze wsypujemy do miski, dodajemy sól i blendujemy na masę o konsystencji lekko grudkowatej. Dodajemy nasiona chia, pestki dyni, siemię lniane i mieszamy całość łyżką.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie chleb z ugotowanej kaszy gryczanej wstawiamy do zimnego piekarnika, podgrzewamy do 200oC i pieczemy 55 minut w tej temperaturze. Po upieczeniu chleb jaglano gryczany wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Podajemy na przykład z pastą z awokado.

Chleb bezglutenowy jaglany

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy,
  • 1 szklanka mąki gryczanej i mąki ryżowej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, pieprzu ziołowego i cebulki w proszku,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, pestek słonecznika.
Na drewnianym stole leży pokrojony chleb jaglany bezglutenowy na jednej z 3 kromek jest żółty ser i kawałek orzecha włoskiego

Jak upiec chleb bezglutenowy – wykonanie:

Namoczoną przez 24 godziny kaszę jaglaną do naszego chleba zmiksuj razem z mąką gryczaną, ryżową i dodatkiem wody. Powstałą masę zmieszaj łyżką z żurawiną, pestkami słonecznika, solą, pieprzem i cebulką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Chleb jaglany umieść w nierozgrzanym piekarniku, nastaw temperaturę na 200oC i piecz przez 60 minut, aż kolor chleba będzie lekko brązowy. Po wyjęciu z piekarnika posyp gotowy chleb jaglany pozostałymi pestkami słonecznika.

Mamy nadzieję, że nasze chlebowe propozycje przypadły wam do gustu i że często będziecie odwiedzać nasz serwis w poszukiwaniu nowych pomysłów. Prezentowany przez nas chleb z mąki jaglanej stanowi doskonałą propozycję, niezbędną do utrzymania dobrego zdrowia dla całej fit rodziny. Wszystkie powyższe przepisy możesz wykonać samodzielnie, dania bezglutenowe mogą stanowić alternatywę dla znanych nam z piekarni chlebów pszennych i na zakwasie. Idealny i pyszny chleb, do przygotowania którego nie jest potrzebny specjalistyczny piec, a jedynie domowy piekarnik możesz teraz zrobić w prosty sposób w swoim domu. Koniecznie podziel się z nami informacją, który przepis skradł twoje kulinarne serce. Życzymy smacznego!

Zobacz również

Przepisy
04/06/2020
Naleśniki - są bardzo popularne, uwielbiane przez niemal wszystkich, dorosłych jak i dzieci. Zrobić naleśniki z mąki ...
Dieta
14/02/2021
Wzrost popularności aktywnego trybu życia sprawia, że coraz więcej osób dostrzega korzyści płynące z odpowiedniego ...
Uroda i pielęgnacja ciała
25/11/2020
Problem z cellulitem występuje przede wszystkim u kobiet, w różnym wieku i nie zależnie od figury. Najczęściej ...
Produkty pszczele
20/11/2020
Z pewnością miód jest najbardziej popularnym i znanym produktem pszczół. Produkt ten był używany, a jego właściwości ...
Zdrowie
03/03/2021
Wątroba jest wyjątkowo ważnym narządem w naszym organizmie, jak nie najważniejszym. Wątroba pełni i odpowiada za ...
Uroda i pielęgnacja ciała
03/11/2020
Krwiak pod paznokciem to wylew krwi spowodowany udeżeniem lub przygnieceniem palca. Najczęstszą przyczyną krwiaka ...
Zdrowie
04/11/2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Przepisy
03/10/2019
Coraz chętniej wybierany shake oxy z żurawiny W ostatnim czasie bardzo popularny stał się shake oxy z żurawiny. Coraz ...
Zdrowie
09/09/2020
Zapewne wielu z Was hucznie świętowało własne urodziny, imieniny bądź podczas weekendu postanowiliście po prostu ...
Akcesoria
26/10/2020
Miód to naturalny produkt, którego nie może zabraknąć w naszym odżywaniu. Jest bardzo pomocny w leczeniu wszelkiego ...
Zdrowy styl życia
04/04/2020
Niemal wszyscy mamy dość miejsca w kuchni by postawić na parapecie lub balkonie doniczkę z ziołami. Większość z nas ...
Produkty pszczele
19/09/2020
Odwiedzając pobliski park w którym znajduje się wiele kwiatów i kwitnących drzew czy krzewów możemy zaobserwować ...