ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Co leczy nalewka z orzecha włoskiego?

Nie tajemnicą jest, iż orzechy są bardzo pożywne i wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Takimi właściwościami cechują się również orzechy włoskie, których liście i owoce były wykorzystywane w medycynie ludowej od dekad. Jednym z wytworów z orzecha włoskiego, których nie można pominąć, jest nalewka z orzecha włoskiego. Jakie są jej właściwości lecznicze?

Jak zrobić orzechówkę na żołądek

Nalewka z zielonych orzechów włoskich, zwana również orzechówką, jest trunkiem dość łatwym w przygotowaniu. Za najlepszy czas na przygotowanie tego leku uważa się początek lipca. W tym okresie orzechy włoskie cechują się miękkością oraz tym, że nie są jeszcze dojrzałe. Podczas przygotowania orzechówki należy pamiętać, aby wykorzystane orzechy zawierały również łupiny.

Receptur na nalewkę z orzecha włoskiego jest wiele. Jedna z nich nakazuje, aby do zrobienia tego trunku wykorzystać 1,5 kg zielonych orzechów włoskich. Niezbędny będzie również duży słój. Proces produkcji orzechówki należy rozpocząć od umycia i wyparzenia słoika. Kolejnym etapem jest wypełnienie go do ¾ jego pojemności orzechami, które ówcześnie zostały pokrojone. Następnie trzeba dodać przyprawy korzenne, takie jak na przykład goździki, cynamon, anyż i skórka pomarańczy.

Kolejnym krokiem jest zasypanie wyżej wymienionych składników jedną szklanką cukru. Najlepiej, gdy będzie to cukier brązowy. Po tej czynności należy dokładnie wymieszać cukier z orzechami i przyprawami i odłożyć zakręcony słoik w ciemne miejsce na kilka godzin. W tym czasie na dnie słoja powinien zacząć kumulować się sok. Kolejnym etapem, po upływie kilku godzin, jest dodanie do słoja spirytusu i wody w proporcji 1:1. Orzechy powinny zostać całkowicie przykryte przez alkohol. Następnie konieczne jest zakręcenia słoika i wstrząśnięcie nim do momentu, gdy cukier zostanie w pełni rozpuszczony. Rekomendowanym działaniem jest potrząsanie słoikiem z nalewką mniej więcej raz na tydzień. Uważa się, iż orzechówka najlepiej smakuje około 6-9 miesięcy po przygotowaniu. 

Nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie przepis

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego powinien zawierać takie składniki, jak: Orzech włoski — jeden kilogram,

  • Jeden litr spirytusu,
  • jeden litr wody,
  • kilogram cukru,
  • laska cynamonu,
  • garść migdałów,
  • garść goździków.

Oczywiście, aby przygotować nalewkę potrzebne będzie odpowiednie naczynie, w tym przypadku jest nim duży słój. Po zaopatrzeniu się w powyższe składniki należy:

  • Wypłukać orzechy włoskie w letniej wodzie;
  • Osuszyć orzechy i pokroić w kostkę;
  • Wsypać do słoja orzechy, goździki, migdały i cynamon oraz zalać wszystko spirytusem;
  • Dodać do słoja 500 ml przegotowanej wody i wymieszać całą zawartość słoika;
  • Odstawić słój w zaciemnione miejsce;
  • Po mniej więcej dwóch tygodniach przecedzić zawartość słoja;
  • Rozpuścić kilogram cukru w 500 ml wody i gotować do otrzymania jednolitej konsystencji;
  • Dodać otrzymany karmel do nalewki i wymieszać;
  • Filtrować nalewkę oraz przelać do butelek i zakorkować;
  • Odstawić trunek na 12 miesięcy.

Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru

Osoby skrupulatnie liczące kalorie lub też unikające cukru również mogą sporządzić swoją własną orzechówkę. Jedyną zmianą, jaka nastąpi w przepisie, jest wyeliminowanie cukru i zastąpienie go zdrowszym lub mniej kalorycznym składnikiem. W pierwszym przypadku należy zastąpić cukier słodzikiem, takim jak np. stewia lub erytrytol. W drugim natomiast zamienić cukier na miód.

Nalewka z zielonego orzecha włoskiego właściwości

Niedojrzałe orzechy włoskie wykazują właściwości bakteriobójcze. Zaledwie jeden kieliszek nalewki z orzecha może wesprzeć leczenie zatruć układu pokarmowego lub innych dolegliwości, które są powodem zaburzeń trawienia, jak na przykład grypa żołądkowa. Ponadto jest to doskonałe źródło witamin z grupy b, witaminy PP, Kwasu askorbinowego, soli mineralnych i flawonoidów. Swoje niezwykłe działanie lecznicze orzech włoski zawdzięcza również temu, że jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Działanie nalewki obejmuje między innymi:

  • Poziom cholesterolu,
  • poprawę wyglądu cery i włosów,
  • zwalczanie różnego rodzaju dolegliwości jelitowych,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
  • lepszą pracę układu nerwowego.

Co więcej, nalewka z orzecha włoskiego wykazuje właściwości przeciwzapalne, grzybobójcze, antynowotworowe, bakteriobójczo oraz detoksykacyjne.

Orzechówka na żołądek

Dolegliwości ze strony okładu pokarmowego są dość nieprzyjemnym problemem, który jak już się pojawi — ciągnie się przez dłuższy czas. Bez względu na to, czy bóle żołądka nastąpiły z powodu zatrucia pokarmowego, czy też są związane z zarażeniem pasożytami, nalewka z orzechów włoskich to świetna decyzja, która wesprze zmaganie się z zaistniałym problemem.

Co więcej, właściwości lecznicze orzechówki cenione są niczym najlepsze krople żołądkowe. Dobrze jest mieć ją przy sonie w sytuacji, w której nastąpiło zatrucie pokarmowe. Te niezwykłe działanie nalewka z orzecha włoskiego zawdzięcza swoim właściwościom bakteriobójczym — zaledwie niewielka dawka tego trunku potrafi rozwiązać problem grypy żołądkowej. Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po nią, gdy dopadnie niestrawność lub uczucie ciężkości, gdyż orzechówka powoduje spadek szkodliwego cholesterolu.

Orzechówka na wrzody

Nalewka z orzechów włoskich to również doskonały sposób na wrzody żołądka. Orzechówka rekomendowana jest dla osób zmagających się z wrzodami, ponieważ dzięki działaniu antyoksydacyjnym wspiera oczyszczanie żołądka oraz wspiera regenerację błony śluzowej.

Co leczy nalewka z orzecha włoskiego?

Orzechówka, poza wyżej wspomnianymi problemami układu pokarmowego, posiada wiele innych cennych właściwości leczniczych. Warto w tym miejscu wspomnieć o działaniu, jakie wykazują zawarte w niej tłuszcze. Nalewka z orzecha poza zastosowaniem doustnym, może zostać również wykorzystana zewnętrznie — np. poprzez wcierania. W praktyce doskonale sprawdza się w:

  • Egzemie,
  • żylakach,
  • zapaleniach ropnych,
  • trądziku,
  • nadmiernej potliwości stóp.

Co więcej, nalewka z orzechów włoskich to doskonały sposób na przeziębienie. Mało kto wie, iż trunek ten skutecznie wspiera leczenie bólu gardła, a nawet anginy. Orzechówka jest również często stosowana w przypadku refluksów, które mogą znacznie utrudnić normalne funkcjonowanie. Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Toronto na grupie chorych na cukrzycę typu II wykazały, iż spożycie orzechów umożliwia efektywnie kontrolować stężenie lipidów oraz glikemię.

Nalewka z orzecha — jak ją pić

Najpopularniejszymi metodami stosowania nalewki z orzechów włoskich są:

  • Sposób 1 – rozpuszczenie nalewki w ½ szklanki wody oraz picie trunku powoli i małymi łykami lub zastosowanie kilkunastu kropli na łyżeczce z cukrem. Taką dawkę zaleca się przyjmować trzy razy dziennie w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych i niestrawności.
  • Sposób 2 – podanie orzechówki bezpośrednio na łyżeczce w porcji 5 ml trzy razy dziennie. Można również rozpuścić nalewkę w ½ szklanki wody i wypić przed posiłkiem.