ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Chlebek ziołowy bez thermomixa

Smaczny, chrupiący i świeży chlebek to wypiek, za którym przepada każdy z nas. Wiemy doskonale, że chleb ziołowy Thermomix to niesamowicie prosty przepis. Jednak nie każdy posiada tę maszynę. W związku z tym przekonajmy się jak zrobić chlebek ziołowy bez jego użycia, który smakiem będzie mu dorównywał?

Przepisy na chlebek ziołowy bez termomixa

Każdy przepis zaczyna się od składników. W tym wypadku nie będzie inaczej. Zatem czego będziemy potrzebować?

  • 40 g drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 ciepłej wody,
  • 600 g mąki,
  • jedno jajko,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczkę soli,
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 120g wysokiej jakości masła,
  • 3 łyżki koperku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki drobno posiekanej bazylii,
  • połowę łyżeczki soli.

Pracę rozpoczynamy od zrobienia przepysznego masełka. Masło ziołowe zaczynamy robić od obrania czosnku, przeciśnięcia go przez praskę oraz dodania wskazanej ilości masła. W późniejszych krokach dodajemy zioła oraz sól. Warto wykorzystać świeże zioła uprawiane w domu lub w domowym ogródku. Całość miksujemy.

Jak zrobić ciasto na ziołowy chlebek?

Drożdże należy rozkruszyć w misce. Następnie dodajemy mleko, wodę, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Całość należy wymieszać oraz zostawić pod przykryciem na min 15 minut. Po tym czasie dodaj połowę łyżeczki soli oraz mąkę. Nie zapomnij wbić jajka. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy oraz dodajemy oliwę z oliwek.

Wyrabiając powstanie elastyczne ciasto. Dzielimy je na trzy części. Każdą z nich musimy rozwałkować cienko na prostokąt oraz posmarować masłem ziołowym. Ciasto należy pociąć na cztery bądź pięć pasków. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę oraz układamy obok siebie w tortownicy, która koniecznie musi być wyłożona papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto ląduje w piekarniku na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Nie trzeba dodawać, że chlebek smakuje najlepiej na ciepło. Musisz przyznać, że czas przygotowania nie jest zbyt długi. Robi się naprawdę szybko, jak na drożdżowe wypieki.

Prosty przepis na chleb ziołowy bez termomixa

Gdy widzimy jak łatwo powstaje chlebek ziołowy Thermomix czy też chlebek czosnkowy Thermomix to, aż nam ślinka leci. Nie ma co się ślinić, a należy wziąć się do roboty. Ziołowy chleb powstanie dzięki poniższemu przepisowi nawet szybciej, niż by się wydawało.

Aby mógł powstać chlebek ziołowy będziemy potrzebować:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłem wody,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • 25 ml oleju rzepakowego,
  • połowa łyżeczki soli,
  • szczypta cukru.

Jeśli chodzi o składniki do masła ziołowego, to będziemy potrzebować:

  • 50 g masła,
  • 1/3 pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli
  • duża szczypta soli.

Zaraz się przekonasz, że ziołowy chlebek naprawdę jest prosty w przygotowaniu. Do naczynia należy dodać wszelkie suche składniki według przepisu i mieszamy. Następnie dodajemy wodę, olej i wyrabiamy ciasto przez minutę. Odstawiamy je na bok. Masło miksujemy z solą oraz z ziołami. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt oraz smarujemy ziołowym masłem. Później ciasto tnie się na paski i zwija w harmonijki. Układamy je na blaszce, która musi być wyłożona papierem do pieczenia. Gotowe ciasto pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez kolejne 30 minut w 180 stopniach (na termoobiegu).

Ziołowy chlebek z masłem ziołowym jest idealny na różnego rodzaju imprezy. Pomysł ten na pewno zaskoczy wszystkich gości, którzy mają już po dziurki w nosie grilla i innych stałych elementów wszystkich imprez. Chlebek do odrywania jest naprawdę pyszny, znika w mgnieniu oka. Polecam ten chlebek ziołowy na każdą imprezę. Będzie super.

Dlaczego warto dodawać zioła do chleba?

Odrywany chleb jest nie tylko wygodną propozycją na imprezę, ale także jest niezmiernie zdrowy. Wszystko za sprawą ziół, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Bazylia to zioło idealnie nie tylko do mozzarelli, ale także do wielu potraw. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi poprawia trawienie oraz ułatwia przyswajanie odżywczych składników. Mało kto wie, że melisa ma bardzo podobne działanie do melisy.

Niezmiernie ciekawym ziołem pod względem leczniczym jest także czosnek. Pomaga do tego zwalczyć infekcje, chroni przed udarem i zawałem. Jakby tego było mało wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit oraz działa antynowotworowo.

Dzieci, które nie przepadają za ziołami warto przekonać właśnie robiąc ten genialny chlebek. Dzieci będą oczarowane.