Serduszka drobiowe

Niegdyś często kupowane, odpowiednio gotowane i przyprawiane stanowiły przysmak na wielu polskich stołach. Obecnie, są trochę zapomniane i niedoceniane. Serca drobiowe, bo to o nich mowa, są niezwykle wdzięcznym produktem, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów a czas przygotowania jest dosyć krótki. Dziś pragniemy przedstawić wam nasz przepis na serca drobiowe w sosie, który może być doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Serduszka drobiowe posiadają również wiele właściwości odżywczych i witamin. Przepisy na dania z wykorzystaniem serc drobiowych znajdziesz wiele np. gulasz z żołądków i serc, żołądki drobiowe w sosie śmietanowym bądź żołądki drobiowe w sosie własnym. Dlaczego warto je jeść? Postaramy się wyjaśnić i rozwiać wszelkie wątpliwości a więc zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Reklama

Serca drobiowe – właściwości odżywcze

Serca drobiowe bardzo często przegrywają w sklepie z popularną wątróbką. Klienci często nie mają pomysłu na ich wykorzystanie w kuchni. To ogromny błąd, gdyż serca są dość sporym źródłem białka w naszej codziennej diecie, jak również mają w sobie składniki odżywcze niezbędne dla naszego organizmu. Dobrej jakości serca drobiowe to również spora dawka aminokwasów egzogennych oraz witamin takich jak np. cynk, miedź, żelazo czy potas. Serca drobiowe, tak jak i inne organy zwierzęce są polecane, pomagają utrzymać nasze narządy w dobrej kondycji. Nerki, trzustka, serce i wątroba – to w nich zachodzi tak wiele procesów! Dlatego warto zadbać o dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, tak, aby nasze narządy mogły dobrze funkcjonować. Serca są odpowiednie również dla osób dbających o linie, jako, że nie są zbyt kaloryczne 100 gram serc drobiowych zawiera 149 kcal, 1 gram węglowodanów oraz 16 gram białka. To dobra wiadomość również dla osób, które chcą dostarczać sobie białko nie wydając dużej ilości pieniędzy.

Cena, dostępność i przyrządzanie

Fresh chicken hearts. Raw offal. Black background. Top view. Copy space.

Serca drobiowe są nie tylko tanim produktem, ale i bardzo łatwym w przyrządzeniu. Można z łatwością dostać je w każdym sklepie. Kosztują jedynie około 6 zł za kilogram! Świetnie smakują ugotowane w zupie, w sosie jako gulasz z serduszek drobiowych lub przysmażone z cebulką na patelni. Idealnie komponują się z wieloma ziołowymi przyprawami. Wiele osób robi z nich gulasz oraz bez problemu dodaje do nich różnorodne składniki np. warzywa.

Oczywiście serca drobiowe można zmielić i wykorzystać do dowolnej potrawy, w której niezbędne jest mięso mielone. Można je wówczas z powodzeniem mieszać z innymi rodzajami mięs. Oznacza to, że nie musimy wcale spożywać serc w pierwotnej postaci, tylko możemy przetworzyć je jak tylko nam się podoba. Potwierdza to, że warto jeść serca drobiowe, bo możemy wykorzystać je do dowolnego dania!

Jak oczyścić serca drobiowe

Do przygotowania naszego dania, serduszka po zakupie należy umyć w zimnej wodzie najlepiej z dodaj szczyptę soli co pozwali na ich lepsze oczyszczenie. Następnie przy użyciu małego nożyka musimy pozbyć nasze serduszka drobiowe żył oraz tłuszczu, które są nam całkowicie zbędne aby przygotować gulasz z serc drobiowych. Kolejnym krokiem jest ponownie opłukanie serduszek w zimnej wodzie i odsączenie ich na sicie.

Gulasz z serduszek drobiowych – przepis

Danie takie jak gulasz z serc kurzych to prosty, lekki jak również tani obiad dla całej rodziny. Można podawać go z kaszą, ziemniakami oraz ryżem. Proponujemy zaopatrzyć się w ogórki małosolne lub kiszone, gdyż lekko kwaśny dodatek będzie do nich idealnie pasował. W celu wykonania gulaszu skorzystajcie z naszego przepisu.

Składniki do przygotowania na dwie porcje:

  • 450 g serc drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • dodaj garść natki pietruszki,
  • dodaj sól pieprz do smaku.

Sposób wykonania, przepis i czas przygotowania:

  1. Serduszka drobiowe oczyszczamy z żył i tłuszczu, następnie dokładnie je myjemy.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oleju aż się zarumieni. Na drugą patelnię dodajemy serduszka i dusimy je pod przykryciem 20-40 minut, aż wygotuje się z nich woda. Następnie zawartość jednej i drugiej patelni przenosimy do garnka i całość zalewamy bulionem drobiowym.
  4. Dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę. Garnek przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu aż serduszka w sosie staną się miękkie koło 30 minut.
  5. Teraz siekamy natkę pietruszki, którą dodajemy do garnka pod koniec gotowania.
  6. Mąkę zalewamy małą ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, aby pozbyć się grudek. Dodajemy ją do gulaszu i cały czas mieszamy. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 2 minuty aż nasz sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy wszystko do smaku. Dodaj do serduszek sól oraz pieprz te przyprawy całkowicie wystarczą, aby podkreślić smak. Nasze danie jest gotowe życzymy smacznego.
Reklama

Serca drobiowe dla zdrowia

Jedząc raz na jakiś czas serca dostarczamy sobie dużą dawkę witamin, aminokwasów, cynku, a nawet miedzi. Jak wynika z powyższego artykułu, warto kupować serca drobiowe, szczególnie od sprawdzonych dostawców. To cenne źródło wielu odżywczych witamin, dlatego możesz dodać je do naszej diety. Ich niska cena, prosty sposób przyrządzania oraz smaczne przepisy dostępne w różnych książkach kucharskich oraz w Internecie sprawia, że poradzi sobie z nimi każda, nawet początkująca gospodyni. Proponujemy odwiedzić na naszej stronie katalog przepisy, możesz tam znaleźć wiele ciekawych i smacznych pomysłów na dania które śmiało możesz dodać do codziennej diety.