Muffinki fit

trzy mubinki fit z kawałkami owoców

Czy lubicie jeść muffinki? My nie wyobrażamy sobie bez nich wakacyjnych deserów. Najbardziej lubimy te z jagodami, bananami oraz kawałkami czekolady. Historia muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii, w której kucharki przygotowywały je z resztek pożywienia, które pozostawało na stołach po wytwornych ucztach. Początkowo muffinki przygotowywano z ziemniaków, resztek chleba i ciasta; wtedy miały one różne kształty były pieczone lub smażone na patelni. Muffinki, które znamy teraz czyli te pieczone w foremkach stworzyli po raz pierwszy Amerykanie. W Polsce przygotowujemy muffinki na słodko np. z jabłkami, gruszkami oraz na słono z serem, pieczarkami lub oliwkami.

Reklama

4 przepisy na muffinki fit

Wykonanie muffinek nie jest czasochłonne, by je wykonać nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych, nie są drogie w przygotowaniu, są też małe i poręczne, przez co możemy zapakować je do szkoły czy pracy. Jak widać muffinki na wstępie mają już dużo plusów. Słodkie muffinki przygotowywane w naszych domach często bywają jednak kaloryczne, dziś chcemy pokazać wam kilka przepisów na takie babeczki w wersji fit, które doskonale smakują a nie zawierają zbyt wielu kalorii. Wiele osób będących na diecie bądź ceniących zdrowy tryb życia także czasem pragnie zjeść coś słodkiego, tutaj idealne będą babeczki w wersji fit.

Muffiny bananowe fit

Pora na pierwszy przepis na babeczki bananowe fit, zawierają tylko 4 składniki i nie posiadają cukru. Zdrowe muffiny przygotujecie w kilka minut i do umycia po ich przygotowaniu będzie zaledwie jedna miska. Takie pyszne fit muffinki będą idealne na śniadanie oraz na podwieczorek.

Składniki na 9 sztuk:

  • 1 jajko klasy M
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 1 szklanka żytniej mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
  2. Banana rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
  3. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych.
  4. Fit muffiny bananowe pieczemy ok. 15-20 minut, po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy.
  5. Gotowe fit babeczki bananowe posypujemy mieszanką orzechów z płatkami owsianymi lub nakładamy na nie konfiturę z żurawiny, żeby dodać naszym babeczkom wyrazistego smaku.

Muffiny czekoladowe fit

Prezentowane przez nas fit muffinki czekoladowe będą idealne dla wielbicieli czekolady, którzy dużą uwagę przywiązują do swojej diety. Również nie zawierają one cukru, a ich wykonanie nie zajmie wam za wiele czasu. Zapraszam do zapoznania się z naszym przepisem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek otrębów owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej misce mieszamy drewnianą łyżką mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao i dodajemy stopniowo płatków owsianych.
  2. Do drugiej miski wbijamy jajka i mieszamy je rózgą kuchenną, następnie dodajemy mleko oraz miód i wszystko mieszamy.
  3. Do drugiej miski dodajemy zawartość pierwszej miski i wszystko razem mieszamy.
  4. Ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych.
  5. Fit babeczki czekoladowe pieczemy w temperaturze 180oC przez około 25 minut, po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy.
  6. Gotowe muffinki czekoladowe fit możemy polać polewą, która powstanie ze stopienia 100g gorzkiej czekolady ze 100 ml mleka.
Reklama

Fit muffiny bananowe na dobrą energię

Jeżeli pomimo pięknej pogody za oknem stale brakuje wam energii to zapraszamy do wypróbowania przepisu na muffinki dostarczające dużej porcji energii przy stosunkowo niskiej kaloryczności, w końcu jest to przepis na babeczki fit. Nasze przepisy oparte są zdrowych składnikach, w których cukier zastępujemy owocami.

Składniki:

  • 5 dużych bananów
  • 4 jajka klasy M
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 140 g masła
  • 75 g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g borówek

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej misce rozdrabniamy banany za pomocą widelca, dodajemy jajko, olej, aromat i masło.
  2. W drugiej misce łączymy suche składniki czyli mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, na końcu dodaj borówki.
  3. Łączymy zawartość obu misek.
  4. Napełniamy foremki silikonowe lub papierowe masą muffinkową i pieczemy w piekarniku w 180oC przez 25 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy.
  5. Takie zdrowe babeczki naładują cię pozytywną energią na cały dzień.

Zdrowe muffiny z malinami na mocne serce

Jak już zapewne wiecie z naszego bloga kochamy przepisy, których głównym składnikiem są maliny, o ich właściwościach pisaliśmy już wcześniej, zapraszam was do zaprezentowanego artykułu. Pyszne babeczki z malinami, które zawierają naturalne antocyjany pomagające zmniejszać ryzyko zawału serca i poprawiające jego rytm z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Ja polecam wypróbować ten prosty przepis.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka erytrytolu lub dowolnego zamiennika cukru
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka sojowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 300 g malin

Sposób wykonania:

  1. W blenderze miksujemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę oraz erytrytol.
  2. Następnie dodajemy olej kokosowy, mleko oraz jajka i ponownie miksujemy przy użyciu blendera.
  3. Całość ciasta przelewamy do miski.
  4. Na deseczce za pomocą widelca rozdrabniamy maliny, pozostawiamy kilka do dekoracji naszych muffinek.
  5. Wypełniamy masą nasze foremki silikonowe lub plastikowe.
  6. Pieczemy zdrowe muffinki w 180oC przez 20 minut, po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.
  7. Gotowe, słodkie fit muffinki dekorujemy pozostałymi malinami.
Reklama

Mamy nadzieję, że nasze muffinki bananowe fit, czekoladowe babeczki i inne muffiny fit przypadną wam do gustu. Wiem, że na ich korzyść przemawia brak cukru oraz dodatek zdrowych owoców. Każdy przepis ma na celu przekonanie was do zmiany swoich nawyków żywieniowych i odzwyczajenie od używania cukru. Zamiast niego polecam zdrowe zamienniki cukru: erytrytol, stewię, ksylitol czy miód, które stanowią doskonały jego zamiennik. Fit muffinki bananowe są najprostsze w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek dla dzieci, czy przyjaciół. Jeżeli tak jak my kochacie gotować i staracie się korzystać tylko ze zdrowych przepisów koniecznie zajrzyjcie na naszego bloga.