Polędwiczki z dorsza z piekarnika

Dorsz pieczony to prosty i szybki do zrobienia przepis. Danie powstaje w około 20 minut i jest naprawdę idealne! Ryby morskie są jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale wchodzą w skład różnych diet. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.

Reklama

Dorsz z piekarnika — wartości odżywcze

Ryby są bardzo zdrowe, ale przede wszystkim są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mięso ryb morskich zawiera dużą ilość białka i tłuszczów. Mięso ryb dostarcza również innych składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo. W mięsie ryb jest też sporo witamin, zwłaszcza z grupy B i PP. Tłuszcz rybi to z kolei bogactwo witamin D i A. Przyswajalność białka ryb jest bardzo wysoka i wynosi prawie 97%.

Jednym z moich ulubionych obiadów jest ten łatwy do zrobienia dorsz pieczony. Dorsz to ryba o białym, delikatnym mięsie, należy do ryb tłustych. Dorsz w 100 g ma 15 g białka i 0,3 g tłuszczu.

Polędwiczki z dorsza — przepis

Polędwica z dorsza to danie bardzo szybkie do wykonania. Ma niezwykle delikatne, białe mięso i jest przepyszna. Dzięki różnym przyprawom można nadać jej mocny, wyrazisty smak. Dowiedz się jakie zioła do ryby pasują i jak je dodawać.

Polędwica z dorsza pieczona — składniki

  • 500 g polędwicy z dorsza atlantyckiego,
  • masło,
  • czosnek,
  • natka pietruszki,
  • cytryna,
  • przyprawa do ryb,
  • mąka,
  • oliwa z oliwek,
  • folia aluminiowa.

Do przygotowania potrawy potrzebne będzie naczynie żaroodporne.

Jak zrobić polędwiczki z dorsza z piekarnika

Na początek musimy zrobić pyszny sos cytrynowy.

W tym celu należy zmieszać 5 łyżek soku z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki roztopionego masła.

W drugiej misce wymieszaj 1/3 szklanki mąki z 1 łyżeczką przypraw do ryb (ewentualnie papryka słodka, kolendra, pietruszka, sól, kminek).

Zanurz każdy kawałek ryby w sosie cytrynowym, a następnie oprósz mąką. Kawałki dorsza ułóż na w naczyniu żaroodpornym. Możesz je polać pozostałym sosem cytrynowym. Dodaj posiekane w plasterki 2 ząbki czosnku.

Naczynie zamknij od góry folią aluminiową (ryba będzie miała lepszy, wyrazisty smak i będzie bardziej miękka i soczysta).

Włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika (200 stopni Celsjusza). Rybę należy pies 10-15 minut.

Pieczona polędwica jest gotowa!

Upieczonego dorsza można udekorować pokrojoną natką pietruszki, która doda jej smaku. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny lub można położyć na każdy kawałek plasterek cytryny. Smacznego!

Reklama