Bananowe placuszki

Placuszki bananowe fit – szybkie placki bananowe na śniadanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie wszystkiego co uchodzi za zdrowe, nic więc dziwnego, że co raz chętniej wykorzystujemy w kuchni świeże owoce i warzywa, zwłaszcza na śniadanie. Zimowe, tłuste potrawy pora zastąpić lekkimi i wiosennymi daniami z naturalnych składników. Chcemy przedstawić wam przepis na pyszne placki z bananami, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zapraszamy też na przepis na pyszne placki bananowe fit bez dodatku mąki, jajek i mleka.

Reklama

Placuszki bananowe bez dodatku cukru, są idealne na śniadanie lub podwieczorek, uwielbiają je dzieci i dorośli. Do ich przyrządzenia potrzebna jest niewielka ilość składników a samo smażenie na patelni zajmuje kilka minut co sprawia że jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Do zrobienia placków polecamy użyć świeże i dojrzałe banany. To teraz pora na nasze idealne przepisy, żeby wyszły mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne !

Składniki na ciasto na placki z bananem:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy M
  • olej lub masło do smażenia
  •  jogurt naturalny
  •  płatki owsiane
  • suszone owoce

Przepis na fit placuszki bananowe:

  1. Banana należy obrać ze skórki, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, możemy też wykorzystać blender ręczny wtedy masa będzie delikatniejsza.
  2. Jajka wbijamy do pojemnika i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę
  3. Następnie do ubitych jajek dodajemy nasze puree z banana i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ale tak by masa była puszysta, aby po usmażeniu nasze bananowe placuszki były delikatne.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (my używamy rzepakowego), za pomocą chochelki nakładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta. Smażymy ok. 3 minuty, aż placuszek się zarumieni.
  5. Ważne jest, żeby smażyć placuszki z banana na niewielkiej mocy, gdyż zbyt duża moc spowoduje spalenie naszego dania.
  6. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu – w końcu przygotowujemy fit placuszki!
  7. Gotowe placki z banana przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy płatkami owsianymi. Możecie je też ozdobić swoimi ulubionymi dodatkami: suszonymi owocami, świeżymi malinami jak również truskawkami. Polecam użyć znacznie zdrowszego miodu zamiast cukru do dosładzania owoców.

Placki bananowe przepis

Składniki na tradycyjne bananowe placuszki:

placki bananowe z laską czynamonu i plasterkami banana

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 jajko klasy M
  • 100 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej ok. 75 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  cynamon

Przepis na placki bananowe:

  1. Banany obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
  2. Jajko w misce musimy rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek.
  3. Do masy jajecznej dodajemy naszego zblendowanego banana, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką składniki, aby je połączyć w jednolitą masę. Powinna być ona dość rzadka.
  4. Na rozgrzaną patelnie teflonową, nakładamy chochelką po dwie łyżki ciasta. Smażymy nasze placuszki bananowe na małym ogniu, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placuszki podajemy z drobno posiekanym bananem, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.
Reklama

Nasze placuszki bananowe wychodzą lekkie i puszyste, do ich zjedzenia nie potrzebujesz nawet noża. Ich cudowna konsystencja sprawia, że możesz przeciąć je widelcem. Do ich przygotowania zawsze polecam użycie dojrzałych bananów i mąki pszennej. Mam nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zachęciły was do gotowania i wprowadzenia bananów na stałe do waszej kuchni.