Placuszki bananowe fit – szybkie placki bananowe na śniadanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie wszystkiego co uchodzi za zdrowe, nic więc dziwnego, że co raz chętniej wykorzystujemy w kuchni świeże owoce i warzywa, zwłaszcza na śniadanie. Zimowe, tłuste potrawy pora zastąpić lekkimi i wiosennymi daniami z naturalnych składników. Chcemy przedstawić wam przepis na pyszne placki z bananami, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zapraszamy też na przepis na pyszne placki bananowe fit bez dodatku mąki, jajek i mleka.

Placuszki bananowe bez dodatku cukru, są idealne na śniadanie lub podwieczorek, uwielbiają je dzieci i dorośli. Do ich przyrządzenia potrzebna jest niewielka ilość składników a samo smażenie na patelni zajmuje kilka minut co sprawia że jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Do zrobienia placków polecamy użyć świeże i dojrzałe banany. To teraz pora na nasze idealne przepisy, żeby wyszły mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne !

Składniki na ciasto na placki z bananem:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy M
  • olej lub masło do smażenia
  •  jogurt naturalny
  •  płatki owsiane
  • suszone owoce

Przepis na fit placuszki bananowe:

  1. Banana należy obrać ze skórki, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, możemy też wykorzystać blender ręczny wtedy masa będzie delikatniejsza.
  2. Jajka wbijamy do pojemnika i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę
  3. Następnie do ubitych jajek dodajemy nasze puree z banana i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ale tak by masa była puszysta, aby po usmażeniu nasze bananowe placuszki były delikatne.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (my używamy rzepakowego), za pomocą chochelki nakładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta. Smażymy ok. 3 minuty, aż placuszek się zarumieni.
  5. Ważne jest, żeby smażyć placuszki z banana na niewielkiej mocy, gdyż zbyt duża moc spowoduje spalenie naszego dania.
  6. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu – w końcu przygotowujemy fit placuszki!
  7. Gotowe placki z banana przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy płatkami owsianymi. Możecie je też ozdobić swoimi ulubionymi dodatkami: suszonymi owocami, świeżymi malinami jak również truskawkami. Polecam użyć dużo zdrowszego miodu zamiast cukru do dosładzania owoców.

Placki bananowe przepis

Składniki na tradycyjne bananowe placuszki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 jajko klasy M
  • 100 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej ok. 75 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  cynamon

Przepis na placki bananowe:

  1. Banany obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
  2. Jajko w misce musimy rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek.
  3. Do masy jajecznej dodajemy naszego zblendowanego banana, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką składniki, aby je połączyć w jednolitą masę. Powinna być ona dość rzadka.
  4. Na rozgrzaną patelnie teflonową, nakładamy chochelką po dwie łyżki ciasta. Smażymy nasze placuszki bananowe na małym ogniu, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placuszki podajemy z drobno posiekanym bananem, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.

Nasze placuszki bananowe wychodzą lekkie i puszyste, do ich zjedzenia nie potrzebujesz nawet noża. Ich cudowna konsystencja sprawia, że możesz przeciąć je widelcem. Do ich przygotowania zawsze polecam użycie dojrzałych bananów i mąki pszennej. Mam nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zachęciły was do gotowania i wprowadzenia bananów na stałe do waszej kuchni.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Dlaczego warto jeść orzechy? Orzechy to nasiona i owoce zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie ...
Dieta
26 września 2019
Mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Nikogo więc nie zdziwi, że aż 81% ankietowanych ...
Zdrowy styl życia
3 czerwca 2019
Często podczas zakupów w drogerii zastanawiamy się jaki mamy typ karnacji, który podkład, puder bądź ...
Uroda i pielęgnacja ciała
23 czerwca 2020
Zdrowie
4 listopada 2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Akcesoria
4 maja 2019
Grill elektryczny czy patelnia grillowa - co sprawdzi się lepiej?Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż każdy ma ...
Dieta
22 czerwca 2019
Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs ...
Przepisy
12 kwietnia 2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Dieta
18 października 2019
Organizm ludzki został tak skonstruowany, że w bardzo łatwy i szybki sposób przyzwyczaja się do nadmiaru cukru. W ...
Przepisy
28 maja 2020
Ocet ryżowy to w Polsce produkt wręcz egzotyczny i mało znany, jednak co raz częściej pojawia się w naszej kuchni i ...
Zdrowie
13 kwietnia 2020
Zdrowy styl życia oraz dieta sprawia że każdy kto chce smacznie i zdrowo przygotowywać swoje posiłki, powinien ...
Suplementy
1 czerwca 2019
Wielu z nas używa przeglądarki internetowej aby uzyskać więcej informacji na temat odżywek białkowych i wybrać ...
Przepisy
3 kwietnia 2020
Prowansja to region na południu Francji, jest ojczyzną lawendy i ziół prowansalskich znanych na całym świecie. Na ...