Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Placuszki bananowe fit – szybkie placki bananowe na śniadanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie wszystkiego co uchodzi za zdrowe, nic więc dziwnego, że co raz chętniej wykorzystujemy w kuchni świeże owoce i warzywa, zwłaszcza na śniadanie. Zimowe, tłuste potrawy pora zastąpić lekkimi i wiosennymi daniami z naturalnych składników. Chcemy przedstawić wam przepis na pyszne placki z bananami, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zapraszamy też na przepis na pyszne placki bananowe fit bez dodatku mąki, jajek i mleka.

Placuszki bananowe bez dodatku cukru, są idealne na śniadanie lub podwieczorek, uwielbiają je dzieci i dorośli. Do ich przyrządzenia potrzebna jest niewielka ilość składników a samo smażenie na patelni zajmuje kilka minut co sprawia że jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Do zrobienia placków polecamy użyć świeże i dojrzałe banany. To teraz pora na nasze idealne przepisy, żeby wyszły mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne !

Składniki na ciasto na placki z bananem:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy M
  • olej lub masło do smażenia
  •  jogurt naturalny
  •  płatki owsiane
  • suszone owoce

Przepis na fit placuszki bananowe:

  1. Banana należy obrać ze skórki, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, możemy też wykorzystać blender ręczny wtedy masa będzie delikatniejsza.
  2. Jajka wbijamy do pojemnika i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę
  3. Następnie do ubitych jajek dodajemy nasze puree z banana i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ale tak by masa była puszysta, aby po usmażeniu nasze bananowe placuszki były delikatne.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (my używamy rzepakowego), za pomocą chochelki nakładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta. Smażymy ok. 3 minuty, aż placuszek się zarumieni.
  5. Ważne jest, żeby smażyć placuszki z banana na niewielkiej mocy, gdyż zbyt duża moc spowoduje spalenie naszego dania.
  6. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu – w końcu przygotowujemy fit placuszki!
  7. Gotowe placki z banana przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy płatkami owsianymi. Możecie je też ozdobić swoimi ulubionymi dodatkami: suszonymi owocami, świeżymi malinami jak również truskawkami. Polecam użyć dużo zdrowszego miodu zamiast cukru do dosładzania owoców.

Placki bananowe przepis

placki bananowe z laską czynamonu i plasterkami banana

Składniki na tradycyjne bananowe placuszki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 jajko klasy M
  • 100 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej ok. 75 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  cynamon

Przepis na placki bananowe:

  1. Banany obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
  2. Jajko w misce musimy rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek.
  3. Do masy jajecznej dodajemy naszego zblendowanego banana, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką składniki, aby je połączyć w jednolitą masę. Powinna być ona dość rzadka.
  4. Na rozgrzaną patelnie teflonową, nakładamy chochelką po dwie łyżki ciasta. Smażymy nasze placuszki bananowe na małym ogniu, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placuszki podajemy z drobno posiekanym bananem, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.

Nasze placuszki bananowe wychodzą lekkie i puszyste, do ich zjedzenia nie potrzebujesz nawet noża. Ich cudowna konsystencja sprawia, że możesz przeciąć je widelcem. Do ich przygotowania zawsze polecam użycie dojrzałych bananów i mąki pszennej. Mam nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zachęciły was do gotowania i wprowadzenia bananów na stałe do waszej kuchni.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Zioła
18/10/2020
Zioła na wzmocnienie organizmu Zaczęła się jesień, a wraz z nią notowane są pierwsze spadki temperatury. Sprzyja to ...
Zdrowie
02/10/2020
Głód alkoholowy, zespół abstynencyjny, utrata kontroli, poczucie wstydu - wszystkie te objawy są znane osobom ...
Akcesoria
11/01/2021
W dzisiejszym świecie, wielu ludzi brakuje czasu nawet na podstawowe chodzenie po zakupy. Wszystko przez to, że jako ...
Dieta
13/11/2020
Według danych badań prowadzonych przez archeologów, stosowanie produktów pszczelich przez Egipcjan miało miejsce już ...
Szkodliwe substancje
22/06/2019
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale ...
Zdrowie
04/11/2020
Nie da się ukryć że krew jest niezbędna do ratowania życia. Bardzo często słyszymy w mediach apele lekarzy o to aby ...
Suplementy
27/11/2020
Nerki są odpowiedzialne za proces usuwania produktów przemiany materii z krwi i dbanie o prawidłową wartość stężenia ...
Dieta
24/09/2020
Nabiał to doskonale znany nam produkt. Od wielu lat, nieprzerwanie gości on w diecie niemal każdego z nas. Jego smak ...
Przepisy
01/10/2019
Shake OXY może stanowić znakomite wsparcie podczas odchudzania, jak również w trakcie diety. Jest on wspaniałym ...
Przepisy
09/04/2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...
Akcesoria
26/11/2020
Kontrolowanie stanu swojego zdrowia to podstawa, obowiązek każdego z nas. Jeśli na bieżąco wszystko monitorujemy, ...
Przepisy
12/04/2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...