Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Placuszki bananowe fit – szybkie placki bananowe na śniadanie

Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie wszystkiego co uchodzi za zdrowe, nic więc dziwnego, że co raz chętniej wykorzystujemy w kuchni świeże owoce i warzywa, zwłaszcza na śniadanie. Zimowe, tłuste potrawy pora zastąpić lekkimi i wiosennymi daniami z naturalnych składników. Chcemy przedstawić wam przepis na pyszne placki z bananami, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Zapraszamy też na przepis na pyszne placki bananowe fit bez dodatku mąki, jajek i mleka.

Placuszki bananowe bez dodatku cukru, są idealne na śniadanie lub podwieczorek, uwielbiają je dzieci i dorośli. Do ich przyrządzenia potrzebna jest niewielka ilość składników a samo smażenie na patelni zajmuje kilka minut co sprawia że jest to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Do zrobienia placków polecamy użyć świeże i dojrzałe banany. To teraz pora na nasze idealne przepisy, żeby wyszły mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne !

Składniki na ciasto na placki z bananem:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy M
  • olej lub masło do smażenia
  •  jogurt naturalny
  •  płatki owsiane
  • suszone owoce

Przepis na fit placuszki bananowe:

  1. Banana należy obrać ze skórki, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, możemy też wykorzystać blender ręczny wtedy masa będzie delikatniejsza.
  2. Jajka wbijamy do pojemnika i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę
  3. Następnie do ubitych jajek dodajemy nasze puree z banana i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ale tak by masa była puszysta, aby po usmażeniu nasze bananowe placuszki były delikatne.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju (my używamy rzepakowego), za pomocą chochelki nakładamy na rozgrzaną patelnię porcję ciasta. Smażymy ok. 3 minuty, aż placuszek się zarumieni.
  5. Ważne jest, żeby smażyć placuszki z banana na niewielkiej mocy, gdyż zbyt duża moc spowoduje spalenie naszego dania.
  6. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu – w końcu przygotowujemy fit placuszki!
  7. Gotowe placki z banana przekładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy płatkami owsianymi. Możecie je też ozdobić swoimi ulubionymi dodatkami: suszonymi owocami, świeżymi malinami jak również truskawkami. Polecam użyć dużo zdrowszego miodu zamiast cukru do dosładzania owoców.

Placki bananowe przepis

Składniki na tradycyjne bananowe placuszki:

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1 jajko klasy M
  • 100 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej ok. 75 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  cynamon

Przepis na placki bananowe:

  1. Banany obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
  2. Jajko w misce musimy rozbełtać za pomocą widelca lub trzepaczki do jajek.
  3. Do masy jajecznej dodajemy naszego zblendowanego banana, wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką składniki, aby je połączyć w jednolitą masę. Powinna być ona dość rzadka.
  4. Na rozgrzaną patelnie teflonową, nakładamy chochelką po dwie łyżki ciasta. Smażymy nasze placuszki bananowe na małym ogniu, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placuszki podajemy z drobno posiekanym bananem, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.

Nasze placuszki bananowe wychodzą lekkie i puszyste, do ich zjedzenia nie potrzebujesz nawet noża. Ich cudowna konsystencja sprawia, że możesz przeciąć je widelcem. Do ich przygotowania zawsze polecam użycie dojrzałych bananów i mąki pszennej. Mam nadzieję, że zaprezentowane przez nas przepisy zachęciły was do gotowania i wprowadzenia bananów na stałe do waszej kuchni.

Podziel się z innymi

Zobacz również

W naszym społeczeństwie rośnie coraz większa świadomość związana ze zdrowym odżywianiem. Dostęp do ...
Zdrowy styl życia
2 czerwca 2020
Przepis na pyszne i zdrowe danie W związku z tym, że wiosna zagościła u nas już na stałe, wiele osób ...
Przepisy
13 kwietnia 2020
Urolog jest specjalistą zajmującym się profilaktyką, diagnozowaniem i leczeniem chorób związanych z ...
Zdrowie
29 sierpnia 2020
Zdrowy styl życia
29 sierpnia 2019
Bulimia i anoreksja - czym są i jak sobie pomóc? To ciężkie przypadki zaburzeń odżywiania. Doprowadzają one do ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...
Akcesoria
1 września 2019
Świeczki zapachowe od zawsze cieszyły się niezwykłą popularnością. Zachwycają estetyką i różnorodnością aromatów, ...
Przepisy
12 kwietnia 2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Przepisy
25 maja 2020
Placuszki bananowe fit - szybkie placki bananowe na śniadanie Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie ...
Przepisy
2 maja 2019
Chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz zdrowo się odżywiać? Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi istną bombę witaminową? ...
Zdrowie
18 września 2020
Miód, tak jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego jest bardzo zdrowy i polecany przez wielu lekarzy, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
12 września 2020
Atrakcyjne, zadbane stopy to upragniony widok zwłaszcza latem, gdy decydujemy się na odkryte obuwie. Zarówno jeżeli ...
Dieta
22 czerwca 2019
Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs ...