Przepis na domowe batony proteinowe

Ciasteczka proteinowe – kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo kochamy; jednak oprócz pysznego smaku dostarczają naszemu organizmowi cennego białka i protein. Tego typu przepisy udowadniają, że odchudzanie i dieta to nie tylko wyrzeczenia. Przekąski spożywane przy odchudzaniu mogą być równie smaczne, uwielbiane przez nas wszystkich. Domowe ciastka proteinowe są bardzo łatwe do wykonania, a dzięki prostemu przepisowi i łatwemu dostępowi do informacji na temat zdrowej żywności, każdy może zadbać o swoje zdrowie zajadając te pyszności!

Składniki ciastek proteinowych:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mieszanki orzechowej (orzech włoski, laskowy, nerkowca,ziemne)
  • 0,25 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,25 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 0,25 szklanki miodu
  • 0,25 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki białka serwetkowego ( odżywka białkowa smak jagodowy)

*użycie odżywki białkowej nie jest wymagane, lecz jej dodanie wzbogaci smak oraz zwiększy ilość protein.

Dla smaku można dodać odrobinę masła orzechowego: niestety jest słodkie i dość kaloryczne, co sprawia, że nie jest idealnym rozwiązaniem dla osób na ścisłej diecie. Może być to jednak świetny sposób dla osób, które dopiero przechodzą na zdrowy styl życia: stopniowe przyzwyczajanie się do nowej żywności z użyciem produktów znanych ze starych nawyków żywieniowych to idealna metoda na przywyknięcie do nowych dań.

Wedle upodobań można dodać również świeże owoce w niewielkiej ilości; najlepiej położyć je bezpośrednio na ciasteczkach: staną się piękne, a smak zostanie delikatnie przełamany.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Po przygotowaniu składników wystarczy postępować według następujących kroków:

  • Mieszankę orzechową wraz z żurawiną szatkujemy na mniejsze kawałki, a następnie w dużej misce łączymy razem wszystkie suche składniki.
  • Na małym ogniu podgrzewamy miód i brązowy cukier, ciągle mieszając aż do momentu rozpuszczenia się. NIE GOTUJEMY.
  • Tak przygotowany płyn wlewamy do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki i łączymy wszystkie składniki. Jeśli Twoja masa okaże się zbyt sucha, dodaj do niej letniej, przegotowanej wody. Nie zaleca się za to dodawania w tym celu mleka.
  • Tak gotową masę mocno wciskamy do brytfanki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, który zapobiega przyklejaniu się naszych ciastek. Najlepiej piec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Aby nasza mieszanka proteinowa szybko stężała, wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki. Po kilku godzinach wyciągamy i kroimy nasze ciastka na kawałki. Ciasteczka i batony proteinowe przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
  • Aby zapobiec przyklejaniu się ciasteczek do siebie, można wykorzystać płatki owsiane, należy je zmielić i obtoczyć w nich nasze batony.

Domowe ciastka proteinowe to zdrowa bomba proteinowa idealna na przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek, a nawet… zdrowe śniadanie, które od razu postawi nas na nowi. Piękny poranek, przytulna kuchnia i ciepłe mleko popijane do ciasteczek: czy może istnieć coś piękniejszego? Warto już dziś wprowadzić takie przysmaki do naszej diety, aby na własnej skórze przekonać się o tym, że możemy jeść wszelkiego rodzaju batoniki i desery, jeżeli tylko wykonamy je w zdrowy i dietetyczny sposób!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już ...
medicaldiet
29 października 2019
Mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków. Nikogo więc nie zdziwi, że aż 81% ankietowanych ...
medicaldiet
3 czerwca 2019
Organizm ludzki został tak skonstruowany, że w bardzo łatwy i szybki sposób przyzwyczaja się do ...
medicaldiet
18 października 2019