Domowe ciastka proteinowe

Przepis na domowe batony proteinowe

Ciasteczka proteinowe — kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo kochamy; jednak oprócz pysznego smaku dostarczają naszemu organizmowi cennego białka i protein. Tego typu przepisy udowadniają, że odchudzanie i dieta to nie tylko wyrzeczenia. Przekąski spożywane przy odchudzaniu mogą być równie smaczne, uwielbiane przez nas wszystkich. Domowe ciastka proteinowe są bardzo łatwe do wykonania, a dzięki prostemu przepisowi i łatwemu dostępowi do informacji na temat zdrowej żywności, każdy może zadbać o swoje zdrowie, zajadając te pyszności!

Reklama

Składniki ciastek proteinowych:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mieszanki orzechowej (orzech włoski, laskowy, nerkowca, ziemne),
  • 0,25 szklanki suszonej żurawiny,
  • 0,25 szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych,
  • 0,25 szklanki miodu,
  • 0,25 szklanki brązowego cukru lub cukru trzcinowego,
  • 0,5 szklanki białka serwetkowego (odżywka białkowa smak jagodowy).

*użycie odżywki białkowej nie jest wymagane, lecz jej dodanie wzbogaci smak oraz zwiększy ilość protein.

Dla smaku można dodać odrobinę masła orzechowego: niestety jest słodkie i dość kaloryczne, co sprawia, że nie jest idealnym rozwiązaniem dla osób na ścisłej diecie. Może być to jednak świetny sposób dla osób, które dopiero przechodzą na zdrowy styl życia: stopniowe przyzwyczajanie się do nowej żywności z użyciem produktów znanych ze starych nawyków żywieniowych to idealna metoda na przywyknięcie do nowych dań.

Wedle upodobań można dodać również świeże owoce w niewielkiej ilości; najlepiej położyć je bezpośrednio na ciasteczkach: staną się piękne, a smak zostanie delikatnie przełamany.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Po przygotowaniu składników wystarczy postępować według następujących kroków:

  • Mieszankę orzechową wraz z żurawiną szatkujemy na mniejsze kawałki, a następnie w dużej misce łączymy razem wszystkie suche składniki.
  • Na małym ogniu podgrzewamy np. miód nawłociowy i brązowy cukier, ciągle mieszając aż do momentu rozpuszczenia się. NIE GOTUJEMY.
  • Tak przygotowany płyn wlewamy do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki i łączymy wszystkie składniki. Jeśli Twoja masa okaże się zbyt sucha, dodaj do niej letniej, przegotowanej wody. Nie zaleca się za to dodawania w tym celu mleka.
  • Tak gotową masę mocno wciskamy do brytfanki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, który zapobiega przyklejaniu się naszych ciastek. Najlepiej piec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Aby nasza mieszanka proteinowa szybko stężała, wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki. Po kilku godzinach wyciągamy i kroimy nasze ciastka na kawałki. Ciasteczka i batony proteinowe przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
  • Aby zapobiec przyklejaniu się ciasteczek do siebie, można wykorzystać płatki owsiane, należy je zmielić i obtoczyć w nich nasze batony.
Reklama

Domowe ciastka proteinowe to zdrowa bomba proteinowa idealna na przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek, a nawet… zdrowe śniadanie, które od razu postawi nas na nogi. Piękny poranek, przytulna kuchnia i ciepłe mleko popijane do ciasteczek: czy może istnieć coś piękniejszego? Warto już dziś wprowadzić takie przysmaki do naszej diety, aby na własnej skórze przekonać się o tym, że możemy jeść wszelkiego rodzaju batoniki i desery, jeżeli tylko wykonamy je w zdrowy i dietetyczny sposób!