Domowe ciastka proteinowe

Przepis na domowe batony proteinowe

Składniki ciastek proteinowych:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mieszanki orzechowej (orzech włoski, laskowy, nerkowca,ziemne)
  • 0,25 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,25 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 0,25 szklanki miodu
  • 0,25 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki białka serwetkowego ( odżywka białkowa smak jagodowy)

*odżywka białkowa jest tylko dodatkiem i nie jest wymagana, lecz jej dodanie wzbogaci smak oraz zwiększy ilość protein.

Sposób przygotowania:

Mieszankę orzechową wraz z żurawiną szatkujemy na mniejsze kawałki a następnie w dużej misce łączymy razem wszystkie suche składniki.

Na małym ogniu podgrzewamy miód i brązowy cukier, ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. NIE GOTUJEMY.

Tak przygotowany płyn wlewamy do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki i łączymy wszystkie składniki razem. Jeśli nasza masa będzie zbyt sucha dodajemy do niej letniej przegotowanej wody.

Tak gotową masę mocno wciskamy do brytfanki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, który zapobiega przyklejaniu się naszych ciastek.

Aby nasza mieszanka proteinowa szybko stężała wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki. Po kilku godzinach wyciągamy i kroimy nasze ciastka na kawałki. Batony proteinowe przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.

Aby zapobiec przyklejaniu się batonów do siebie można obtoczyć je w drobno zmielonych płatkach owsianych.

Podziel się z innymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *