Przepis na domowe batony proteinowe

Ciasteczka proteinowe – kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo kochamy; jednak oprócz pysznego smaku dostarczają naszemu organizmowi cennego białka i protein. Tego typu przepisy udowadniają, że odchudzanie i dieta to nie tylko wyrzeczenia. Przekąski spożywane przy odchudzaniu mogą być równie smaczne, uwielbiane przez nas wszystkich. Domowe ciastka proteinowe są bardzo łatwe do wykonania, a dzięki prostemu przepisowi i łatwemu dostępowi do informacji na temat zdrowej żywności, każdy może zadbać o swoje zdrowie zajadając te pyszności!

Składniki ciastek proteinowych:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mieszanki orzechowej (orzech włoski, laskowy, nerkowca,ziemne)
  • 0,25 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,25 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 0,25 szklanki miodu
  • 0,25 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki białka serwetkowego ( odżywka białkowa smak jagodowy)

*użycie odżywki białkowej nie jest wymagane, lecz jej dodanie wzbogaci smak oraz zwiększy ilość protein.

Dla smaku można dodać odrobinę masła orzechowego: niestety jest słodkie i dość kaloryczne, co sprawia, że nie jest idealnym rozwiązaniem dla osób na ścisłej diecie. Może być to jednak świetny sposób dla osób, które dopiero przechodzą na zdrowy styl życia: stopniowe przyzwyczajanie się do nowej żywności z użyciem produktów znanych ze starych nawyków żywieniowych to idealna metoda na przywyknięcie do nowych dań.

Wedle upodobań można dodać również świeże owoce w niewielkiej ilości; najlepiej położyć je bezpośrednio na ciasteczkach: staną się piękne, a smak zostanie delikatnie przełamany.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie nie wymaga od nas dużej ilości czasu. Po przygotowaniu składników wystarczy postępować według następujących kroków:

  • Mieszankę orzechową wraz z żurawiną szatkujemy na mniejsze kawałki, a następnie w dużej misce łączymy razem wszystkie suche składniki.
  • Na małym ogniu podgrzewamy miód i brązowy cukier, ciągle mieszając aż do momentu rozpuszczenia się. NIE GOTUJEMY.
  • Tak przygotowany płyn wlewamy do wcześniej przygotowanej suchej mieszanki i łączymy wszystkie składniki. Jeśli Twoja masa okaże się zbyt sucha, dodaj do niej letniej, przegotowanej wody. Nie zaleca się za to dodawania w tym celu mleka.
  • Tak gotową masę mocno wciskamy do brytfanki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, który zapobiega przyklejaniu się naszych ciastek. Najlepiej piec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Aby nasza mieszanka proteinowa szybko stężała, wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki. Po kilku godzinach wyciągamy i kroimy nasze ciastka na kawałki. Ciasteczka i batony proteinowe przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
  • Aby zapobiec przyklejaniu się ciasteczek do siebie, można wykorzystać płatki owsiane, należy je zmielić i obtoczyć w nich nasze batony.

Domowe ciastka proteinowe to zdrowa bomba proteinowa idealna na przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek, a nawet… zdrowe śniadanie, które od razu postawi nas na nowi. Piękny poranek, przytulna kuchnia i ciepłe mleko popijane do ciasteczek: czy może istnieć coś piękniejszego? Warto już dziś wprowadzić takie przysmaki do naszej diety, aby na własnej skórze przekonać się o tym, że możemy jeść wszelkiego rodzaju batoniki i desery, jeżeli tylko wykonamy je w zdrowy i dietetyczny sposób!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Bambus w kulturze Dalekiego Wschodu symbolizuje długowieczność, siłę, odporność i szczęście. Staje ...
Uroda i pielęgnacja ciała
28 czerwca 2020
Czosnek od lat stanowi ważny składnik diety każdego człowieka, zapewne wielu z was nie wyobraża ...
Zdrowie
7 czerwca 2020
Jedzenie wysokobiałkowe obecnie jest niesamowicie popularne, ponieważ dieta wysokobiałkowa ...
Dieta
3 maja 2019
Przepisy
3 października 2019
Coraz chętniej wybierany shake oxy z żurawiny W ostatnim czasie bardzo popularny stał się shake oxy z żurawiny. Coraz ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Dieta
25 kwietnia 2019
Każdy z nas pragnie podobać się nie tylko sobie, ale także innym. Niestety nie wszyscy mogą pochwalić się szczupłą ...
Przepisy
25 maja 2020
Placuszki bananowe fit - szybkie placki bananowe na śniadanie Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na jedzenie ...
Zdrowie
13 kwietnia 2020
Zdrowy styl życia oraz dieta sprawia że każdy kto chce smacznie i zdrowo przygotowywać swoje posiłki, powinien ...
Przepisy
28 maja 2020
Ocet ryżowy to w Polsce produkt wręcz egzotyczny i mało znany, jednak co raz częściej pojawia się w naszej kuchni i ...
Przepisy
10 kwietnia 2019
Shake proteinowy - przepisy na proste i pożywne zielone szejkiBogate w składniki odżywcze koktajle robią w ostatnim ...
Zdrowy styl życia
4 kwietnia 2020
Niemal wszyscy mamy dość miejsca w kuchni by postawić na parapecie lub balkonie doniczkę z ziołami. Większość z nas ...
Akcesoria
4 maja 2019
Grill elektryczny czy patelnia grillowa - co sprawdzi się lepiej?Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż każdy ma ...