Czy płatki owsiane są zdrowe

Czy zastanawiasz się jak zacząć poranek, żeby mieć dużo energii na cały dzień wzorem gwiazd telewizyjnych i słynnych instagramerów? Sięgnij po płatki owsiane, które warto jeść, są tanie, łatwo dostępne, a przede wszystkim zdrowe. Świetną propozycją na bogate i zdrowe śniadanie jest wykorzystanie płatków, ponieważ jest to źródło wielu witamin. Będzie to pożywne śniadanie dające zastrzyk energii na cały dzień i jest polecane przez wielu dietetyków. Owsiankę możesz urozmaicić, dodając do niej jogurt naturalny i świeże owoce takie jak jeżyny, maliny, jagody, które dostarczą wiele witamin i oprócz tego poprawią jej smak. W tym artykule znajdziesz wiele ciekawych informacji na temat właściwości płatków owsianych. Zachęcamy do tego typu produktów dietetycznych takich jak owsianka, ponieważ są szybkie w przygotowaniu, dostarczają niezbędnych składników.

Reklama

Właściwości płatków owsianych, czy owsianka jest zdrowa

Spośród wszystkich zbóż dostępnych w sprzedaży, ziarna owsa nie są tylko najbogatsze w białko, ale również ma doskonały zbiór aminokwasów. Ten, kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i całego kompletu aminokwasów egzogennych. Poranna miseczka płatków owsianych wymieszanych z jogurtem naturalnym bądź domowym mlekiem owsianym zapewni komórkom nerwowym i mięśniowym odpowiednią dawkę witamin. Witamina B6 poprawia przyswajanie wiedzy, pamięć i koncentrację. Natomiast kwas pantotenowy (witamina B5) oraz witamina B1 przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu, znużeniu i rozdrażnieniu podczas pracy umysłowej jak i fizycznej. Owies zawiera substancje poprawiające zły nastrój i działające antydepresyjnie, będą tu wspomniane witaminy z grupy B. Zawiera on również substancje mineralne takie jak selen i magnez niezbędne do prawidłowej pracy mózgu oraz przewodzenia we włóknach nerwowych.

W zarodku i bielmie ziaren owsa znajdziemy dużo witaminy E będącej silnym przeciwutleniaczem spowalniającym procesy starzenia i chroniącego komórki. W 100 gramach ziarna znajdziemy od 1,5 do nawet 4,8 mg witaminy E, natomiast płatki owsiane będą zawierały jej nieco mniej. Zdrowa owsianka to także cenne źródło flawonoidów oraz potasu, wapnia, cynku, żelaza i magnezu.

Przed podaniem warto płatki owsiane poddać obróbce cieplnej, gdyż mogą one podrażnić żołądek. Jako ciekawostkę powiemy wam, że owies ze wszystkich rodzajów zbóż ma największą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ile kalorii mają płatki owsiane

Kaloryczność płatków owsianych jest dość wysoka, w 50 g płatków z owsa, czyli 5 łyżkach znajdziesz aż 183 kcal! Dlatego płatki owsiane górskie idealnie nadają się na początek dnia jako źródło energii i witamin. Właściwości płatków owsianych sprawiają, że są bardzo sycące, a ich właściwości odżywcze na pewno zrównoważą ich kaloryczność. Dodając 4 łyżki płatków owsianych do jogurtu, wyniesie to 90 kcal, dlatego zwróćmy na nie uwagę.

Płatki owsiane błonnik

Pod względem zawartości błonnika, owies to prawdziwy rekordzista wśród zbóż, ponieważ zawiera on frakcję rozpuszczalną, najbardziej pożądaną przez nasz organizm. Pełne ziarno owsa składa się w ponad 33% z błonnika, z czego 20% jest rozpuszczalne w wodzie. Błonnik w takich właśnie proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega wielu chorobom w tym miażdżycy. Zobacz, jaki ma to wspaniały wpływ na ludzkie zdrowie. Błonnik, który rozpuszcza się w wodzie to beta-glukan, który tworzy w układzie pokarmowym lepkie żele odporne na działanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Beta-glukan powleka szczelnie błonę śluzową układu pokarmowego i potrafi zachowywać się jak płynny opatrunek w razie uszkodzeń.

Ma też właściwości prebiotyczne i jest pożywką dla bakterii, które częściowo go rozkładają. Korzystnym działaniem beta-glukanu jest również spowalnianie procesu przyswajania cukrów, przez co zapobiega on otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Wiąże on substancje toksyczne beta jak również kwasy tłuszczowe, zwiększając ich wydalanie, co zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych.

Naukowcy udowodnili też, że beta- glukan wzmacnia odporność i układ immunologiczny, pobudzając do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii atakujących organizm. Frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co pomaga przy nadkwasocie i zgadze.

Reklama

Płatki owsiane wartości odżywcze, rodzaje płatków owsianych

Płatki owsiane występują pod różnymi postaciami; w sprzedaży dostępne są różne rodzaje płatków owsianych. Często w sklepie spotykamy się z otrębami owsianymi, jednak nie są one tożsame z płatkami owsianymi. Otręby od płatków owsianych odróżnia to, że otręby są produktem ubocznym produkcji kaszy lub mąki. Natomiast płatki otrzymywane są po zgnieceniu całych ziaren owsa.

W sklepach mamy dostępne kilka rodzajów płatków owsianych:

  • Płatki owsiane zwykłe — powstają one poprzez zgniecenie całego ziarna owsa, takie ziarno jest wcześniej obtłaczane i nawilżane. Zwykłe płatki są najmniej przetworzone w porównaniu z innymi dostępnymi na rynku, ponieważ nie są one rozdrabniane.
  • Płatki górskie — są to płatki dodatkowo rozdrabniane w procesie produkcyjnym, powoduje to, znaczą utratę właściwości odżywczych, takich płatków względem czystego owsa. Ziarno owsiane na płatki górskie jest wcześniej dodatkowo rozdrabniane, odtłuszczane i naparowane.
  • Płatki błyskawiczne — w sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje takich płatków: płatki owsiane błyskawiczne zwykłe oraz górskie. Płatki takie poddaje się procesowi hydratacji w procesie produkcji. W tym procesie owsiane ziarna są nawadniane i dopiero wtedy poddane dalszej obróbce. W efekcie takich zabiegów płatki te są bardziej miękkie i łatwo wchłaniają wodę w czasie gotowania.

Płatki owsiane odchudzanie

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy owsianka tuczy? Zdecydowanie nie i możesz śmiało dołączyć je do zdrowej diety. Jeżeli zależy ci na zgubieniu kilku centymetrów w biodrach w krótkim czasie i chcesz utrzymać zgrabną sylwetkę, to koniecznie włącz do swojego jadłospisu owsiankę. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia ona pracę jelit, ponadto hamuje nadmierny apetyt i zwiększa uczucie sytości przez dłuższy czas. Błonnik zawarty w owsiance wpływa na obniżenie cholesterolu oraz reguluje procesy trawienne. Badania naukowe wskazują, że spożywanie płatków owsianych poprawia wytrzymałość oraz kondycję fizyczną. Nic więc dziwnego, że owsianka jest to podstawowy element diety m in profesjonalnych sportowców jak i pasjonatów aktywności fizycznej.

Owsianka a odchudzanie – dieta owsiana

Zapewne wielu z was nie słyszało o takiej diecie, ale jednodniowa dieta owsiana zatacza coraz większe kręgi, a jej popularność stale rośnie. Pozwala ona zgubić w pasie kilka centymetrów w krótkim czasie, a jej stosowanie raz w tygodniu może przynieść zaskakujące efekty. Owsianka na diecie polega na spożywaniu przez jeden dzień w tygodniu posiłków, które zawierają wyłącznie płatki owsiane. Możemy do nich dodawać jogurt, świeże owoce lub warzywa, które dodatkowo wzbogacą wartości odżywcze samych płatków. W czasie diety musimy natomiast zrezygnować ze słodzenia kawy oraz herbaty, należy wyeliminować na ten jeden dzień cukier z naszej diety. Zalecane są w tym dniu ziołowe herbaty oraz duże ilości wody mineralnej. W czasie diety nie będziemy odczuwać głodu, gdyż płatki są bardzo sycące.