Tutaj jest miejsce na twoją reklamę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)
Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak zaskakująca jest to potrawa. Zawiera w sobie świetnie skomponowane smaki różnych potraw, które w połączeniu przenoszą wszystko na wyższy poziom pojmowania smaku. To japońskie danie składające się z gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym, a także z wielkiej maści dodatków.
Stosuje się dodatki głównie surowe, na przykład: owoce morza, wodorosty nori, grzyby, kawałki ryb, tofu. Biorąc pod uwagę, że produkty te mają krótki termin ważności, sugeruje się przygotowanie potrawy tuż przed spożyciem. W zestawie sushi, dodatki są bardzo ważne: otrzymujemy marynowany imbir (pozwala w pełni odczuć zawiłość smaku spożywanej potrawy), sos sojowy do sushi (do maczania) oraz zielony pikantny chrzan – wasabi. Oczywiście w zestawie otrzymujemy również pałeczki, połączone na końcach ze sobą – gwarancja tego, że nie były wcześniej używane.
Częste pytanie brzmi: z czym sushi? Niektórzy sądzą, że najlepszym dodatkiem jest zielona herbata. Smak tej potrawy jest wyjątkowy i potrafi zadowolić nawet wytrawnego smakosza. Należy jednak pamiętać, że jeść sushi najlepiej zamoczone w sosie, sosie sojowym oczywiście. Sos sojowy bowiem posiada unikalny smak, który podkreśla składniki sushi.
Jak jeść sushi pałeczkami stanowi dla wielu osób nie lada wyzwanie. Wskazane jest posługiwać się nimi, bądź palcami. Oto krótka instrukcja jak się je pałeczkami/jak jeść patyczkami. Warto się zapoznać:
Jedzenie sushi stanowi wyzwanie dla początkujących, jednak polecamy się nie zniechęcać i spróbować japońskiej sztuki jedzenia, które można zakupić również w gotowych zestawach. Najbardziej przyjęły się zestawy o nazwach: matsu – zestaw drogi, take – zestaw pośredni oraz ume – zestaw tani.
Dobre maniery obowiązują także podczas spożywania sushi. Nie wystarczy sama umiejętność trzymania pałeczek. Warto znać podstawowe zasady, które spowodują, że nawet przy samych Japończykach wypadniemy dobrze:
Oto przykładowe rodzaje sushi: Nigiri zushi (w Japonii najczęściej jada się nigiri), Inari zushi (w smażonym tofu) czy Maki zushi. Ten ostatni jest najbardziej popularny. Inaczej można je nazwać „zwijane”. Serwowane jest w postaci wałeczków ryżu, które owinięte są sprasowanymi algami morskimi (inaczej: nori), z dodatkami w postaci: sosu sojowego, wasabi oraz imbiru. To najbardziej popularne sushi, jakie możecie zjeść. Uproszczony sposób przygotowania, to ułożenie na algach morskich (norimaki) gotowanego ryżu i dowolnych dodatków i zwinięciu ich ze składnikami. Zwijanie ułatwia bambusowa mata. Po tym powstaje rulon, który należy pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz je wykonać samodzielnie, można kupić zestawy do sushi, które ułatwią i wskażą jak można to zrobić w domowym zaciszu z przyjaciółmi.
Wspaniale byłoby spożywać sushi w Japonii, lub samodzielnie wykonać je w domu. Osobiście polecam choć raz wybrać się do japońskiej restauracji, lub do restauracji specjalizującej się w tej potrawie. Tam można się zainspirować i zobaczyć, jak powinno wyglądać dobrze zrobione sushi. A to już prosty krok, do wykonania go samodzielnie. Ponadto odradzam jedzenia szybkich zestawów sushi z marketów, czy w szybkiej knajpce serwującej słabej jakości sushi. Wiadomo – idziesz do lekarza, to zapoznajesz się z opinią na temat specjalistów. Szukasz najlepszego. To samo warto zrobić szukając restauracji tego typu. Bo jedzenie tego japońskiego dania, to nie tylko posiłek, lecz sztuka sama w sobie i uczta dla zmysłów.