Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak zaskakująca jest to potrawa. Zawiera w sobie świetnie skomponowane smaki różnych potraw, które w połączeniu przenoszą wszystko na wyższy poziom pojmowania smaku. To japońskie danie składające się z gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym, a także z wielkiej maści dodatków.

Stosuje się dodatki głównie surowe, na przykład: owoce morza, wodorosty nori, grzyby, kawałki ryb, tofu. Biorąc pod uwagę, że produkty te mają krótki termin ważności, sugeruje się przygotowanie potrawy tuż przed spożyciem. W zestawie sushi, dodatki są bardzo ważne: otrzymujemy marynowany imbir (pozwala w pełni odczuć zawiłość smaku spożywanej potrawy), sos sojowy do sushi (do maczania) oraz zielony pikantny chrzan – wasabi.  Oczywiście w zestawie otrzymujemy również pałeczki, połączone na końcach ze sobą – gwarancja tego, że nie były wcześniej używane.

Czy sushi jest dobre?

Częste pytanie brzmi: z czym sushi? Niektórzy sądzą, że najlepszym dodatkiem jest zielona herbata. Smak tej potrawy jest wyjątkowy i potrafi zadowolić nawet wytrawnego smakosza. Należy jednak pamiętać, że jeść sushi najlepiej zamoczone w sosie, sosie sojowym oczywiście. Sos sojowy bowiem posiada unikalny smak, który podkreśla składniki sushi.

dłoń trzymająca pałeczki z czterema kawałkami sushi

Jak jeść pałeczkami sushi?

Jak jeść sushi pałeczkami stanowi dla wielu osób nie lada wyzwanie. Wskazane jest posługiwać się nimi, bądź palcami. Oto krótka instrukcja jak się je pałeczkami/jak jeść patyczkami. Warto się zapoznać:

  1. Jedną pałeczkę trzymamy stabilnie w dłoni, pomiędzy palcem wskazującym a kciukiem. Opuszek palca środkowego dociska pałeczkę do palca serdecznego.
  2. Drugą, dociskamy do kciuka palcem wskazującym. Przy czym kciuk pozostaje nieruchomo.
  3. Przy użyciu górnej pałeczki łapiemy sushi, jednocześnie podpieramynieruchomą pałeczką.
  4. Aby to zrobić wystarczy zginać palec wskazujący, oparty o nieruchomy kciuk.

Jedzenie sushi stanowi wyzwanie dla początkujących, jednak polecamy się nie zniechęcać i spróbować japońskiej sztuki jedzenia, które można zakupić również w gotowych zestawach. Najbardziej przyjęły się zestawy o nazwach: matsu – zestaw drogi, take – zestaw pośredni oraz ume – zestaw tani.

Savoir vivre przy posiłku

Dobre maniery obowiązują także podczas spożywania sushi. Nie wystarczy sama umiejętność trzymania pałeczek. Warto znać podstawowe zasady, które spowodują, że nawet przy samych Japończykach wypadniemy dobrze:

  • Jedząc, posługujemy się wyłącznie pałeczkami, lub palcami. Sztućce? Lepiej o nich zapomnij. Korzystanie z nich jest w złym tonie.
  • Jeść sushi należy w całości. Nie należy odgryzać mniejszych kawałków, lub też dzielić je na części.
  • Wasabi nakłada się bezpośrednio na rybę.
  • Podczas używania sosu sojowego, należy zanurzyć w nim kawałek sushi (od strony ryby)

Sushi rodzaje

Oto przykładowe rodzaje sushi: Nigiri zushi (w Japonii najczęściej jada się nigiri), Inari zushi (w smażonym tofu) czy Maki zushi. Ten ostatni jest najbardziej popularny. Inaczej można je nazwać „zwijane”. Serwowane jest w postaci wałeczków ryżu, które owinięte są sprasowanymi algami morskimi (inaczej: nori), z dodatkami w postaci: sosu sojowego, wasabi oraz imbiru. To najbardziej popularne sushi, jakie możecie zjeść. Uproszczony sposób przygotowania, to ułożenie na algach morskich (norimaki) gotowanego ryżu i dowolnych dodatków i zwinięciu ich ze składnikami. Zwijanie ułatwia bambusowa mata. Po tym powstaje rulon, który należy pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz je wykonać samodzielnie, można kupić zestawy do sushi, które ułatwią i wskażą jak można to zrobić w domowym zaciszu z przyjaciółmi.

Maki-zushi można dzielić ze względu na:

  • Skład: z owocami morza lub z warzywami.
  • Rozmiar: sushi hosomaki, chūmaki, futomaki.
  • Sposób podania: temaki(rożek z alg wypełniony dodatkami), uramaki (sushi „na opak”: dodatki i algi wewnątrz,  znajduje się w warstwie zewnętrznej).

Gdzie na sushi?

Wspaniale byłoby  spożywać sushi w Japonii, lub samodzielnie wykonać je w domu. Osobiście polecam choć raz wybrać się do japońskiej restauracji, lub do restauracji specjalizującej się w tej potrawie. Tam można się zainspirować i zobaczyć, jak powinno wyglądać dobrze zrobione sushi. A to już prosty krok, do wykonania go samodzielnie. Ponadto odradzam jedzenia szybkich zestawów sushi z marketów, czy w szybkiej knajpce serwującej słabej jakości sushi. Wiadomo – idziesz do lekarza, to zapoznajesz się z opinią na temat specjalistów. Szukasz najlepszego. To samo warto zrobić szukając restauracji tego typu. Bo jedzenie tego japońskiego dania, to nie tylko posiłek, lecz sztuka sama w sobie i uczta dla zmysłów.  

Podziel się z innymi

Zobacz również

Przepisy
1 października 2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? ...
Zdrowy styl życia
6 października 2020
Spanie z psemCzy spanie z psem jest dobrym pomysłem? Szacuje się, że w Polsce jest około 6 do 8 milionów psów, a ...
Dieta
12 kwietnia 2019
Niejednokrotnie zadajemy sobie to pytanie co mogę zrobić aby szybko schudnąć? Co jest dobre na odchudzanie? Którą ...
Suplementy
1 czerwca 2019
Wielu z nas używa przeglądarki internetowej aby uzyskać więcej informacji na temat odżywek białkowych i wybrać ...
Zdrowie
4 maja 2020
Chętnie w okresie jesieni czy zimy parzymy różnorodne zioła, robiły to też nasze babcie, mamy a nawet prababcie. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
22 czerwca 2020
Peeling z kawy przepis dla każdego! Każda kobieta wie, że dobrze przygotowany peeling to podstawa pielęgnacji ciała. ...
Zdrowie
4 listopada 2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier?Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Zdrowy styl życia
22 kwietnia 2020
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało ...
Akcesoria
22 października 2020
Lato to czas, kiedy wiele owadów budzi się do życia - w tym również osy. W tym okresie wystarczy chwila, aby zostać ...
Zdrowie
7 czerwca 2020
Czosnek od lat stanowi ważny składnik diety każdego człowieka, zapewne wielu z was nie wyobraża sobie bez niego ...