Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?

Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki chemiczne. Mają one zastosowanie w produktach, które muszą zachować długi termin ważności. Stosuje się je przede wszystkim po to, aby nie dopuścić do powstania drobnoustrojów i zepsucia produktu, co wydłuża termin zdatny do spożycia.

Czy substancje konserwujące są szkodliwe dla zdrowia?

Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju użytej substancji konserwującej. Możemy rozróżnić dwa typy substancji stosowanych podczas produkcji żywności a mianowicie:

  • Te pochodzące z natury są mniej szkodliwe dla człowieka, ale w mniejszym stopniu przedłużają trwałość jedzenia.
  • Chemiczne substancje z kolei te zapewniają większą ochronę żywności, ale spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Konserwanty chemiczne – czy są złe?

Konserwanty jako składniki chemiczne używane przy produkcji jedzenia, są dokładnie przebadane. Wszystko, co spożywamy musi przecież przejść szczegółowe badania i zdobyć odpowiednie certyfikaty. W końcu nie chcemy stwarzać zagrożenia dla organizmu. Jak wiadomo – wszystkie substancje na świecie, nawet te naturalne, mogą być szkodliwe w zależności od tego, ile ich spożyjemy. W tym tkwi klucz do tego wszystkiego: konserwantów procentowo jest niewiele w gotowym produkcie. Jeśli spożywamy wiele produktów z zawartością konserwantów, mogą w końcu wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Ilość wchłanianych substancji konserwujących będzie po prostu większa, niż przy spożywaniu zakonserwowanych pokarmów raz na jakiś czas.

Nazewnictwo konserwantów chemicznych

Identyfikator dla substancji konserwujących to litera E. Każdy składnik konserwujący zaczyna się więc na literę E, po której następuje odpowiedni numer. Określona też jest ilość maksymalna danego składniku w produkcie (w mg).
Do najbardziej szkodliwych konserwantów zalicza się przykładowo:

– E220 (używane do konserwowania np. suszonych owoców) – w nadmiarze przyczynia się do reakcji uczuleniowych i zaostrzenia chorób oddechowych
– E210 (występuje np. w dżemach) – przedawkowanie prowadzi do bólu głowy i wymiotów
– E173 – znane nam także jako… aluminium! (używany przy konserwowaniu ciast) – może być niebezpieczny dla układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego

Które substancje konserwujące w żywności nam nie zagrażają?

Konserwant kryjący się pod tajemniczą nazwą E101 to nic innego, jak witamina B12. Konserwant, który wspomaga układ nerwowy? Jesteśmy na tak!
Z kolei E406 – agar, może być źródłem cennych składników odżywczych. Ciekawostka dla wielbicieli wegańskiej kuchni: za pomocą agaru można zrobić wegańską galaretkę. Jak widać, substancje konserwujące nie tylko zapobiegają psuciu produktu. Niektóre z nich, pod swoją drugą nazwą pozbawioną literki E, mogą być pełnowymiarowym składnikiem.

Więc jak postępować?

Warto zagłębić się w podział na dobre i złe konserwanty. Mając umiejętność rozpoznawania poszczególnych skrótów, nauczymy się świadomie czytać skład produktu. Należy też pamiętać o istotnej kwesti… Wszystko w nadmiarze może prowadzić do skutków ubocznych. Spożywane czegoś z głową z pewnością nie wyrządzi nam krzywdy. Jest też inne wyjście z tej sytuacji. Może zamiast kupować gotowe produkty, zaczniemy więcej gotować z użyciem świeżych produktów? Wtedy będziemy wolni od konserwantów, najedzeni i szczęśliwi. Nie ma w końcu lepszej frajdy niż przyrządzanie pysznej potrawy samemu!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Uroda i pielęgnacja ciała
10/01/2021
Dlaczego nie poświęcić czasu tylko dla siebie, aby poczuć się lepiej? Masaż kamieniami z języka angielskiego ...
Suplementy
01/10/2020
Co to są aminokwasy? Ile jest aminokwasów?Aminokwasy są to związki organiczne pochodzące od organizmów żywych. ...
Przepisy
13/04/2020
Przepis na pyszne i zdrowe danie W związku z tym, że wiosna zagościła u nas już na stałe, wiele osób chciałoby ...
Akcesoria
28/10/2020
Leczenie zębów w gabinecie stomatologicznym większości z nas nie kojarzy się zbyt dobrze. Wiele osób ma złe ...
Przepisy
12/04/2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Przepisy
25/10/2020
Smaczny, chrupiący i świeży chlebek to wypiek, za którym przepada każdy z nas. Wiemy doskonale, że chleb ziołowy ...
Przepisy
27/09/2019
Dlaczego powinniśmy uzupełniać elektrolity?Podczas wysiłku fizycznego w organizmie zachodzą naturalne procesy ...
Dieta
28/10/2020
Miód to naturalny produkt, który dostaliśmy od matki natury. Ma on wiele cennych właściwości - to właśnie dzięki ...
Przepisy
04/06/2020
Naleśniki - są bardzo popularne, uwielbiane przez niemal wszystkich, dorosłych jak i dzieci. Zrobić naleśniki z mąki ...
Zdrowy styl życia
28/04/2019
Zdrowie jest najważniejsze - zadbaj o nie! Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe jedzenie, dbanie o swój wygląd ...
Dieta
28/11/2020
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego towarzyszą coraz większej ilości osób. Krępujące bulgotanie w brzuchu, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13/04/2020
Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest poprzez styl życia, ...