Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?

Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki chemiczne. Mają one zastosowanie w produktach, które muszą zachować długi termin ważności. Stosuje się je przede wszystkim po to, aby nie dopuścić do powstania drobnoustrojów i zepsucia produktu, co wydłuża termin zdatny do spożycia.

Czy substancje konserwujące są szkodliwe dla zdrowia?

Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju użytej substancji konserwującej. Możemy rozróżnić dwa typy substancji stosowanych podczas produkcji żywności a mianowicie:

  • Te pochodzące z natury są mniej szkodliwe dla człowieka, ale w mniejszym stopniu przedłużają trwałość jedzenia.
  • Chemiczne substancje z kolei te zapewniają większą ochronę żywności, ale spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Konserwanty chemiczne – czy są złe?

Konserwanty jako składniki chemiczne używane przy produkcji jedzenia, są dokładnie przebadane. Wszystko, co spożywamy musi przecież przejść szczegółowe badania i zdobyć odpowiednie certyfikaty. W końcu nie chcemy stwarzać zagrożenia dla organizmu. Jak wiadomo – wszystkie substancje na świecie, nawet te naturalne, mogą być szkodliwe w zależności od tego, ile ich spożyjemy. W tym tkwi klucz do tego wszystkiego: konserwantów procentowo jest niewiele w gotowym produkcie. Jeśli spożywamy wiele produktów z zawartością konserwantów, mogą w końcu wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Ilość wchłanianych substancji konserwujących będzie po prostu większa, niż przy spożywaniu zakonserwowanych pokarmów raz na jakiś czas.

Nazewnictwo konserwantów chemicznych

Identyfikator dla substancji konserwujących to litera E. Każdy składnik konserwujący zaczyna się więc na literę E, po której następuje odpowiedni numer. Określona też jest ilość maksymalna danego składniku w produkcie (w mg).
Do najbardziej szkodliwych konserwantów zalicza się przykładowo:

– E220 (używane do konserwowania np. suszonych owoców) – w nadmiarze przyczynia się do reakcji uczuleniowych i zaostrzenia chorób oddechowych
– E210 (występuje np. w dżemach) – przedawkowanie prowadzi do bólu głowy i wymiotów
– E173 – znane nam także jako… aluminium! (używany przy konserwowaniu ciast) – może być niebezpieczny dla układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego

Które substancje konserwujące w żywności nam nie zagrażają?

Konserwant kryjący się pod tajemniczą nazwą E101 to nic innego, jak witamina B12. Konserwant, który wspomaga układ nerwowy? Jesteśmy na tak!
Z kolei E406 – agar, może być źródłem cennych składników odżywczych. Ciekawostka dla wielbicieli wegańskiej kuchni: za pomocą agaru można zrobić wegańską galaretkę. Jak widać, substancje konserwujące nie tylko zapobiegają psuciu produktu. Niektóre z nich, pod swoją drugą nazwą pozbawioną literki E, mogą być pełnowymiarowym składnikiem.

Więc jak postępować?

Warto zagłębić się w podział na dobre i złe konserwanty. Mając umiejętność rozpoznawania poszczególnych skrótów, nauczymy się świadomie czytać skład produktu. Należy też pamiętać o istotnej kwesti… Wszystko w nadmiarze może prowadzić do skutków ubocznych. Spożywane czegoś z głową z pewnością nie wyrządzi nam krzywdy. Jest też inne wyjście z tej sytuacji. Może zamiast kupować gotowe produkty, zaczniemy więcej gotować z użyciem świeżych produktów? Wtedy będziemy wolni od konserwantów, najedzeni i szczęśliwi. Nie ma w końcu lepszej frajdy niż przyrządzanie pysznej potrawy samemu!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Masło klarowane a cholesterol to temat, nad którym niewątpliwie warto się pochylić. Gro osób już ...
Dieta
29 października 2019
W mediach wciąż promowany jest zdrowy styl życia oraz niskokaloryczna dieta, której głównym celem ...
Przepisy
14 września 2020
O tym, jak ogromne znacznie dla zdrowia i formy ma masaż sportowy, wie każdy, kto nieco aktywniej ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 kwietnia 2019
Przepisy
1 października 2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? ...
Zdrowy styl życia
7 września 2019
Każda gospodyni domowa chcąc zrobić dobre wrażenie na gościach oraz urozmaicić domowe przekąski zabierze się za ...
Suplementy
15 lipca 2020
Jakie suplementy warto stosować na redukcjiChcąc zrzucić kilka lub kilkanaście kilogramów musisz zacząć od dobrze ...
Zdrowie
3 sierpnia 2020
Medycyna pracy - charakterystyka. Medycyna pracy charakteryzuje się badaniem oraz monitorowaniem zdrowia wszystkich ...
Zdrowie
4 listopada 2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Dieta
4 maja 2019
Odchudzanie z pomocą diety nisko-węglowodanowejDieta nisko-węglowodanowa uważana jest za sposób na pozbycie się ...
Zdrowy styl życia
7 lipca 2020
Czy zastanawiasz się jak zacząć poranek, żeby mieć dużo energii na cały dzień wzorem gwiazd telewizyjnych i słynnych ...
Dieta
20 czerwca 2019
Jakie niezdrowe składniki zawierają chipsy? Jakie chipsy są najzdrowsze? Jak wybrać alternatywę dla chipsów? W tym ...
Dieta
17 kwietnia 2019
Może nie słyszeliście o tym że herbata Pu-erh, jedna z najpopularniejszych herbat chińskich, zwana również jako ...