Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?

Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki chemiczne. Mają one zastosowanie w produktach, które muszą zachować długi termin ważności. Stosuje się je przede wszystkim po to, aby nie dopuścić do powstania drobnoustrojów i zepsucia produktu, co wydłuża termin zdatny do spożycia.

Czy substancje konserwujące są szkodliwe dla zdrowia?

Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju użytej substancji konserwującej. Możemy rozróżnić dwa typy substancji stosowanych podczas produkcji żywności a mianowicie:

  • Te pochodzące z natury są mniej szkodliwe dla człowieka, ale w mniejszym stopniu przedłużają trwałość jedzenia.
  • Chemiczne substancje z kolei te zapewniają większą ochronę żywności, ale spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Konserwanty chemiczne – czy są złe?

Konserwanty jako składniki chemiczne używane przy produkcji jedzenia, są dokładnie przebadane. Wszystko, co spożywamy musi przecież przejść szczegółowe badania i zdobyć odpowiednie certyfikaty. W końcu nie chcemy stwarzać zagrożenia dla organizmu. Jak wiadomo – wszystkie substancje na świecie, nawet te naturalne, mogą być szkodliwe w zależności od tego, ile ich spożyjemy. W tym tkwi klucz do tego wszystkiego: konserwantów procentowo jest niewiele w gotowym produkcie. Jeśli spożywamy wiele produktów z zawartością konserwantów, mogą w końcu wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Ilość wchłanianych substancji konserwujących będzie po prostu większa, niż przy spożywaniu zakonserwowanych pokarmów raz na jakiś czas.

Nazewnictwo konserwantów chemicznych

Identyfikator dla substancji konserwujących to litera E. Każdy składnik konserwujący zaczyna się więc na literę E, po której następuje odpowiedni numer. Określona też jest ilość maksymalna danego składniku w produkcie (w mg).
Do najbardziej szkodliwych konserwantów zalicza się przykładowo:

– E220 (używane do konserwowania np. suszonych owoców) – w nadmiarze przyczynia się do reakcji uczuleniowych i zaostrzenia chorób oddechowych
– E210 (występuje np. w dżemach) – przedawkowanie prowadzi do bólu głowy i wymiotów
– E173 – znane nam także jako… aluminium! (używany przy konserwowaniu ciast) – może być niebezpieczny dla układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego

Które substancje konserwujące w żywności nam nie zagrażają?

Konserwant kryjący się pod tajemniczą nazwą E101 to nic innego, jak witamina B12. Konserwant, który wspomaga układ nerwowy? Jesteśmy na tak!
Z kolei E406 – agar, może być źródłem cennych składników odżywczych. Ciekawostka dla wielbicieli wegańskiej kuchni: za pomocą agaru można zrobić wegańską galaretkę. Jak widać, substancje konserwujące nie tylko zapobiegają psuciu produktu. Niektóre z nich, pod swoją drugą nazwą pozbawioną literki E, mogą być pełnowymiarowym składnikiem.

Więc jak postępować?

Warto zagłębić się w podział na dobre i złe konserwanty. Mając umiejętność rozpoznawania poszczególnych skrótów, nauczymy się świadomie czytać skład produktu. Należy też pamiętać o istotnej kwesti… Wszystko w nadmiarze może prowadzić do skutków ubocznych. Spożywane czegoś z głową z pewnością nie wyrządzi nam krzywdy. Jest też inne wyjście z tej sytuacji. Może zamiast kupować gotowe produkty, zaczniemy więcej gotować z użyciem świeżych produktów? Wtedy będziemy wolni od konserwantów, najedzeni i szczęśliwi. Nie ma w końcu lepszej frajdy niż przyrządzanie pysznej potrawy samemu!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Organizm ludzki został tak skonstruowany, że w bardzo łatwy i szybki sposób przyzwyczaja się do ...
Dieta
18 października 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Peeling z kawy przepis dla każdego! Każda kobieta wie, że dobrze przygotowany peeling to podstawa ...
Uroda i pielęgnacja ciała
22 czerwca 2020
Dieta
1 maja 2019
Sposoby na odchudzenie "oponki"Wiele osób zadaje sobie codziennie pytanie jakie są domowe sposoby na odchudzanie ...
Przepisy
10 kwietnia 2019
Shake proteinowy - przepisy na proste i pożywne zielone szejkiBogate w składniki odżywcze koktajle robią w ostatnim ...
Uroda i pielęgnacja ciała
27 kwietnia 2020
Dłonie są wizytówką każdej kobiety, a ładne paznokcie mają zdrową, mocną i lśniącą płytkę. W ostatnim czasie ...
Szkodliwe substancje
10 czerwca 2019
Jak powstaje cukier? Najczęściej używany przez nas biały cukier to czysta sacharoza. Jest to produkt spożywczy, ...
Szkodliwe substancje
22 czerwca 2019
Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale ...
Zdrowy styl życia
7 września 2019
Każda gospodyni domowa chcąc zrobić dobre wrażenie na gościach oraz urozmaicić domowe przekąski zabierze się za ...
Uroda i pielęgnacja ciała
30 sierpnia 2019
Co to jest masaż ciążowy?Masaż ciążowy to typ masażu specjalnie dostosowany do potrzeb kobiet w ciąży. Głębokie ...
Przepisy
3 kwietnia 2020
Prowansja to region na południu Francji, jest ojczyzną lawendy i ziół prowansalskich znanych na całym świecie. Na ...
Szkodliwe substancje
21 czerwca 2019
Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w ...