Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?

Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w żywności jako niebezpieczne dla zdrowia składniki chemiczne. Mają one zastosowanie w produktach, które muszą zachować długi termin ważności. Stosuje się je przede wszystkim po to, aby nie dopuścić do powstania drobnoustrojów i zepsucia produktu, co wydłuża termin zdatny do spożycia.

Czy substancje konserwujące są szkodliwe dla zdrowia?

Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju użytej substancji konserwującej. Możemy rozróżnić dwa typy substancji stosowanych podczas produkcji żywności a mianowicie:

  • Te pochodzące z natury są mniej szkodliwe dla człowieka, ale w mniejszym stopniu przedłużają trwałość jedzenia.
  • Chemiczne substancje z kolei te zapewniają większą ochronę żywności, ale spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Konserwanty chemiczne – czy są złe?

Konserwanty jako składniki chemiczne używane przy produkcji jedzenia, są dokładnie przebadane. Wszystko, co spożywamy musi przecież przejść szczegółowe badania i zdobyć odpowiednie certyfikaty. W końcu nie chcemy stwarzać zagrożenia dla organizmu. Jak wiadomo – wszystkie substancje na świecie, nawet te naturalne, mogą być szkodliwe w zależności od tego, ile ich spożyjemy. W tym tkwi klucz do tego wszystkiego: konserwantów procentowo jest niewiele w gotowym produkcie. Jeśli spożywamy wiele produktów z zawartością konserwantów, mogą w końcu wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Ilość wchłanianych substancji konserwujących będzie po prostu większa, niż przy spożywaniu zakonserwowanych pokarmów raz na jakiś czas.

Nazewnictwo konserwantów chemicznych

Identyfikator dla substancji konserwujących to litera E. Każdy składnik konserwujący zaczyna się więc na literę E, po której następuje odpowiedni numer. Określona też jest ilość maksymalna danego składniku w produkcie (w mg).
Do najbardziej szkodliwych konserwantów zalicza się przykładowo:

– E220 (używane do konserwowania np. suszonych owoców) – w nadmiarze przyczynia się do reakcji uczuleniowych i zaostrzenia chorób oddechowych
– E210 (występuje np. w dżemach) – przedawkowanie prowadzi do bólu głowy i wymiotów
– E173 – znane nam także jako… aluminium! (używany przy konserwowaniu ciast) – może być niebezpieczny dla układów: krwionośnego, rozrodczego i nerwowego

Które substancje konserwujące w żywności nam nie zagrażają?

Konserwant kryjący się pod tajemniczą nazwą E101 to nic innego, jak witamina B12. Konserwant, który wspomaga układ nerwowy? Jesteśmy na tak!
Z kolei E406 – agar, może być źródłem cennych składników odżywczych. Ciekawostka dla wielbicieli wegańskiej kuchni: za pomocą agaru można zrobić wegańską galaretkę. Jak widać, substancje konserwujące nie tylko zapobiegają psuciu produktu. Niektóre z nich, pod swoją drugą nazwą pozbawioną literki E, mogą być pełnowymiarowym składnikiem.

Więc jak postępować?

Warto zagłębić się w podział na dobre i złe konserwanty. Mając umiejętność rozpoznawania poszczególnych skrótów, nauczymy się świadomie czytać skład produktu. Należy też pamiętać o istotnej kwesti… Wszystko w nadmiarze może prowadzić do skutków ubocznych. Spożywane czegoś z głową z pewnością nie wyrządzi nam krzywdy. Jest też inne wyjście z tej sytuacji. Może zamiast kupować gotowe produkty, zaczniemy więcej gotować z użyciem świeżych produktów? Wtedy będziemy wolni od konserwantów, najedzeni i szczęśliwi. Nie ma w końcu lepszej frajdy niż przyrządzanie pysznej potrawy samemu!

Podziel się z innymi

Zobacz również

Suplementy
15 lipca 2020
Jakie suplementy warto stosować na redukcjiChcąc zrzucić kilka lub kilkanaście kilogramów musisz zacząć od dobrze ...
Przepisy
3 kwietnia 2020
Prowansja to region na południu Francji, jest ojczyzną lawendy i ziół prowansalskich znanych na całym świecie. Na ...
Zdrowy styl życia
7 września 2019
Każda gospodyni domowa chcąc zrobić dobre wrażenie na gościach oraz urozmaicić domowe przekąski zabierze się za ...
Zdrowie
20 kwietnia 2020
Malina właściwa (Rubus idaeus L.) - to wieloletni krzew gęsto pokryty drobnymi kolcami chętnie uprawiany na terenie ...
Przepisy
17 kwietnia 2020
Każdy z nas ma własne, dobre i sprawdzone sposoby na spędzanie wolnego czasu. Być może lubimy gotować lub wręcz ...
Zdrowy styl życia
6 października 2020
Spanie z psemCzy spanie z psem jest dobrym pomysłem? Szacuje się, że w Polsce jest około 6 do 8 milionów psów, a ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10 kwietnia 2020
Jak pozbyć się wody z organizmu przy pomocy ziół? Wiele osób boryka się z problemem, jakim jest nadmiar wody w ...
Suplementy
29 kwietnia 2019
Różnorodność środków, takich jak suplementy wspomagające odchudzanie dostępnych na rynku wciąż rośnie. Można więc bez ...
Zdrowie
2 października 2020
Głód alkoholowy, zespół abstynencyjny, utrata kontroli, poczucie wstydu - wszystkie te objawy są znane osobom ...
Szkodliwe substancje
10 listopada 2020
Coraz częściej słyszymy o wodzie utlenionej, jej właściwości doceniane stają się przez lekarzy, stomatologów oraz ...
Dieta
23 kwietnia 2019
Zielona herbata znana też jako zielona herbata na odchudzanie jest uprawiana i pozyskiwana od tysięcy lat ze względu ...
Dieta
24 września 2020
Nabiał to doskonale znany nam produkt. Od wielu lat, nieprzerwanie gości on w diecie niemal każdego z nas. Jego smak ...