Pojedynek perkusyjny 10- latków
Nikodem vs Nandi
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Dwutlenek siarki w żywności (znany jako SO2, E220) to bardzo kontrowersyjny temat. Jest konserwantem spożywczym, ale znamy go również z innej strony. To przede wszystkim produkt uboczny przy spalaniu odpadów, jest też jednym ze składników smogu. Jest więc toksyczny zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla człowieka.

Dwutlenek siarki SO2  – składnik chemiczny

Dwutlenek siarki jest mocno drażniący dla skóry, może wywoływać silne mdłości przy wdychaniu. Wdychany długotrwale może prowadzić do śmierci człowieka. Jako ciekawostka, wykorzystuje się go do dezynfekcji uli pszczelich poprzez jego spalanie w zamkniętym ulu.

Powstały przy spalaniu dym zabija wszelkiego rodzaju choroby i drobnoustroje. Jeśli cofniemy się do szkolnych lat, przypomną nam się różnorodne substancje powstające przy eksperymentach na lekcji chemii… SO2 jest jednym z nich, a konkretnie tym o najbardziej drażniącym zapachu. Czy coś, co drażni nawet nasze zmysły może być bezpieczne do spożycia? Zdrowy rozsądek podpowiada, że nie – i w tym przypadku powinniśmy się nim kierować.

Dwutlenek siarki w żywności i jego zastosowanie

Dwutlenek siarki jest składnikiem używanym przeważnie do konserwowania żywności o kwaśnym odczynie pH. Możemy znaleźć go między innymi w dżemach, marmoladach, przecierach, napojach alkoholowych i suszonych owocach. Warto wspomnieć, że może być używany tylko do przetworów. Świeże warzywa i owoce z pewnością nie będą konserwowane dwutlenkiem siarki, gdyż jest to zabronione.
Co najdziwniejsze, określona jest ilość w jakiej człowiek może spożywać dwutlenek siarki. Jest to 0,7 mg/kg masy ludzkiego ciała czyli dla osoby o wadze 80 kg będzie to 56 mg . Producenci nie podają jednak, ile gram lub procent dwutlenku znajduje się w danym produkcie! Nic więc nie da nam ta świadomość, jeśli i tak nie możemy obliczyć, ile dwutlenku zjedliśmy. Być może wraz z rozwojem świadomości konsumentów, firmy zaczną zamieszczać na etykietach tak istotne informacje.

Skutki przedawkowania dwutlenku siarki

U osób z chorobami układu oddechowego (np. u astmatyków), mogą wystąpić mocne ataki duszności. U zdrowego człowieka dwutlenek siarki może natomiast wywołać np. zapalenie oskrzeli, wymioty, ataki migreny. Jest to składnik zdecydowanie odradzany dla kobiet w ciąży! Skoro dziecko pobiera składniki odżywcze, które spożywa matka, wyobraźmy sobie pewną zależność… Dla dorosłego człowieka 0,7mg/kg jest bezpieczne, ale dla nienarodzonego dziecka o niewielkiej wadze, spożyta przez matkę ilość może być silnie szkodliwa. Na świecie wystąpiło nawet kilka przypadków śmierci, spowodowanych wstrząsem wywołanym przez dwutlenek siarki

Co możemy zrobić, aby ustrzec się przed E220?

Owoce to witaminy. W różnych przetworach wykonanych z owoców również poszukujemy tych drogocennych składników! A co, jeśli dowiecie się, że dwutlenek siarki niszczy większość witamin w produkcie? Jedzenie np. dżemu – z zawartością E220 mija się więc z celem, bo niby jemy produkt wytworzony z owoców, a jednak witamin prawie w nim brak…
Co więc należy zrobić? Wystarczy zapamiętać nazwę E220. Unikając produktów z tym składnikiem na etykietach, dbamy o swoje zdrowie. Zamiast gotowych przecierów bądź dżemów można przyrządzić własne przetwory owocowe. A jako, że świeże owoce i warzywa są wolne od dwutlenku siarki – czas zacząć spożywać ich więcej dla naszego zdrowia!

Zobacz również

Zdrowie
26/10/2020
Czym są męty w oku? Kiedy widzisz w polu widzenia po raz pierwszy przemieszczające się punkciki czy też tak zwane ...
Dieta
23/10/2020
Grejpfrut nazywany jest magicznym owocem, co wynika z tego, że posiada cenne składniki i właściwości. To wartościowy ...
Zioła
15/04/2020
Nawet jeśli bardzo dbasz o zdrowie oraz codzienną higienę u siebie i Twoich bliskich, możesz nie ustrzec się przed ...
Szkodliwe substancje
10/11/2020
Coraz częściej słyszymy o wodzie utlenionej, jej właściwości doceniane stają się przez lekarzy, stomatologów oraz ...
Zdrowie
21/02/2021
Cofające się dziąsła to problem, z którym boryka się wiele osób. Chociaż wydaje się niegroźny, nie powinno się go ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10/12/2020
Siniak, nazywany również krwiakiem, to podskórny wylew krwi będący wynikiem uszkodzenia naczyń krwionośnych. Skutkuje ...
Suplementy
29/04/2019
Różnorodność środków, takich jak suplementy wspomagające odchudzanie dostępnych na rynku wciąż rośnie. Można więc bez ...
Zdrowie
02/11/2020
Padaczka alkoholowa to jedno z powikłań zespołu abstynencyjnego. Jest to choroba, która objawia się drgawkami. ...
Akcesoria
19/01/2021
Nici chirurgiczne - ich rodzaje i zastosowanie Nici chirurgiczne to materiały, które są niezbędne w medycynie. Mimo ...
Akcesoria
05/03/2021
Fotele masujące cieszą się rosnącym zainteresowaniem na polskim rynku. Duża konkurencja producentów foteli, sprawia, ...
Zdrowie
09/12/2020
Zapalenia miazgi zęba i bólu z nim związanego, zazwyczaj da się uniknąć, gdy dba się o prawidłową higienę jamy ...
Zdrowy styl życia
06/10/2020
Spanie z psemCzy spanie z psem jest dobrym pomysłem? Szacuje się, że w Polsce jest około 6 do 8 milionów psów, a ...