Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?

Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?

Wieprzowina – czego nie da się ukryć – jest jednym z najchętniej kupowanych mięs zarówno na świecie, jak i w Polsce. Niestety, wiele osób nie ma pojęcia, że jej często spożywanie może powodować poważne problemy na tle zdrowotnym. Te jednak nie wiążą się tylko i wyłącznie z podwyższonym poziomem cholesterolu czy większym ryzykiem chorób serca.

Reklama

Po pierwsze – większe ryzyko zachorowania na zapalenie wątroby typu E

Produkty wieprzowe bardzo często są nośnikami wirusa zapalenia wątroby typu E, czyli HEV. To właśnie spożywanie tego mięsa jest najczęstszą przyczyną zachorowania na tę chorobę. Zwykle zapalenie przebiega bezobjawowo. Może jednak wywołać – u osób z niską odpornością – gorączkę, osłabienie, wymioty, żółtaczkę i tym podobne. HEV jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

Po drugie – zakażenia bakteryjne i toksyny

Dla wszystkich organizmów pot usuwa z organizmu wszelkie toksyny. Świnia, w przeciwieństwie do innych zwierząt hodowanych dla mięsa, nie poci się. Może to oznaczać więc, że wszystkie toksyny zostają zgromadzone w ciele świni (zamiast uciec na zewnątrz), a co za tym idzie – zostają też w jej mięsie.
Wieprzowina jest niezdrowa również, jeśli nie zostanie odpowiednio przygotowana. Nie wolno spożywać mięsa surowego lub niedogotowanego, ponieważ znajdują się w nim drobnoustroje, które mogą zaatakować organizm ludzki. Należy zatem gotować lub smażyć wieprzowinę, dopóki nie zaniknie różowy kolor mięsa. Dlatego na przykład potrawy surowe, takie jak tatar, wykonuje się zazwyczaj z wołowiny, unikając mięsa wieprzowego.

Po trzecie – nowotwory

Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że wieprzowina ( ogólnie czerwone mięso) prawdopodobnie wywołuje nowotwory. Chodzi między innymi o raka jelita grubego, przełyku, płuc oraz trzustki. Według WHO czyli Światowej Organizacji Zdrowia, codzienne spożywanie około 50 gram mięsa czerwonego zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o osiemnaście procent!

Reklama

Po czwarte – trawienie i tłuszcz

Czyli to, co ma ogromne znaczenie dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Mięso wieprzowe zawiera ogromne ilości tłuszczu, co nie jest zdrowe ani nie ułatwia odchudzania. Dla porównania, wołowina zawiera ponad 2 razy mniej tłuszczu.

Aby strawić mięso wieprzowe, nasz organizm potrzebuje jedynie 4 godzin. Oznacza to, że toksyny są przyswajane do naszego organizmu, gdyż w tak krótkim czasie wątroba nie zdoła „oczyścić” pokarmu.
Wszyscy wiemy, czym karmione są świnie hodowlane – oczywiście najgorszymi odpadami, których nie można nazwać jedzeniem. Organizm świni również potrzebuje wspomnianych 4 godzin, aby strawić wszelki pokarm.

Oznacza to, że wszystko, co najgorsze w pokarmie świni jest z powrotem zwracane do jej organizmu, a potem – do mięsa. Spożywanie wieprzowiny jest więc niezdrowe. Oprócz tego, spożywanie móżdżku wieprzowego wpływa na atakowanie przez organizm niektórych komórek nerwowych. Dzieje się tak, ponieważ tkanka mózgowa świń jest traktowana jako intruz.