Jakie pieczywo jeść na diecie bezglutenowej? Pieczywo bez glutenu

Jeżeli musiałeś wykluczyć zwykły chleb ze swojej diety, ale nie wyobrażasz sobie codziennego menu bez pieczywa, mamy dla Ciebie smaczne i zdrowe rozwiązanie. Chleby bezglutenowe oraz bułki bez glutenu zachowują świeżość dłużej niż klasyczne pieczywo, a są przynajmniej tak samo smaczne. Receptą jest dbałość o to, aby pieczywo bez glutenu nie posiadało nawet śladowych ilości glutenu, jednak zachowało miękkość i chrupkość klastycznych wypieków. W tym artykule udowadniamy, że dieta bezglutenowa wcale nie musi Cię ograniczać!

Reklama

Dlaczego warto wybrać pieczywo bezglutenowe?

Dawniej produkty bezglutenowe były uważane za mniej smaczne, niż klasyczne wypieki. Jednak bułki bezglutenowe i chleb bez glutenu, występujące w wielu wariantach smakowych, zdecydowanie przeczą tej teorii, która zdecydowanie całkowicie straciła już na prawdziwości. W pieczywie bezglutenowym próżno by szukać jakiekolwiek nudy. Co więcej, dieta bezglutenowa może być nie tylko o wiele zdrowsza, ale także o wiele bardziej apetyczna, niż ta z dodatkiem często mającego negatywne konsekwencje dla trawienia i zdrowia składników.

Duży wybór chlebów bezglutenowych

Świeży chleb bezglutenowy może być wzbogacony o mnóstwo zdrowych i pysznych dodatków. Jeżeli lubisz klasyczny chleb bez glutenu — z powodzeniem znajdziesz go w wielu sklepach ze zdrową żywnością — i to wykonany z różnych rodzajów bezglutenowych mąk najwyższej jakości. Wolisz chleb bezglutenowy wzbogacony o pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane czy inne zdrowe dodatki? Obecnie występują chleby bezglutenowe we wielu wariantach, które dorównują, a nawet przebijają walorami smakowymi zwykłe pieczywo. Powiedzielibyśmy wręcz, że próbując go chociaż raz, nie będziesz już chciał wrócić do spożywania innych wypieków. W pieczywie bezglutenowym właściwie nie można doszukać się żadnych wad.

Pieczywo bezglutenowe w diecie bezglutenowej

Wiele osób mówi nam, że zazwyczaj po klasycznym pieczywie nie czuło się najlepiej. Z kolei, odkąd przerzucili się na pieczywo bezglutenowe — ich samopoczucie uległo znacznej poprawie. Zapomnij o uczuciu wzdęcia, ciężkości czy rewolucji żołądkowych po zjedzeniu śniadania, czy kolacji. Będąc na diecie bezglutenowej, której podstawą jest chleb bezglutenowy, przez cały dzień będziesz czuć się pełen energii oraz lekkości, dzięki czemu wzrośnie Twoja produktywność. Odpowiednia ilość wszystkich niezbędnych substancji odżywczych oraz witamin dostarczona dzięki zdrowym i zbilansowanym posiłkom zdecydowanie może uczynić Twój dzień lepszym. Nie bez powodu dieta bezglutenowa to ulubiona dieta znacznej liczby gwiazd, spośród których chyba żadna nie żałuje tego, iż się na nią zdecydowała. Jak to mówią: spróbuj, a nie pożałujesz.

Reklama

Wyeliminowanie glutenu z diety wymuszone jest nietolerancją w postaci genetycznej choroby autoimmunologicznej, czyli celiaki albo alergią. Dla niektórych są to bolesne zmiany. Z czasem jednak osoby, które pozbyły się glutenu ze swojej diety, zaczynają widzieć pozytywne korzyści wprowadzonych zmian.