Dla osób, które lubią jeść tłusto i chcą schudnąć, dieta Kwaśniewskiego będzie rozwiązaniem optymalnym. Dieta nazywana optymalną dr. Kwaśniewskiego z założenia ma pomagać w odchudzaniu poprzez przyspieszanie metabolizmu oraz spalanie tłuszczu. Autor diety – Jan Kwaśniewski, przekonuje, że jedząc tłusto, można chudnąć nawet 5 kg na miesiąc. Poznaj, co wchodzi w skład diety optymalnej i czy warto stosować tę dietę.
ReklamaŻywienie optymalne dr Kwaśniewskiego
Podstawę diety tworzą tłuste produkty oraz nabiał. Dieta Jana Kwaśniewskiego, inaczej nazywana dietą optymalną, zakłada ograniczenie spożycia węglowodanów. Rezygnuje się z jedzenia pieczywa, ogranicza porcje owoców. Autor zaczął propagować dietę w latach 60 ubiegłego wieku. Według Kwaśniewskiego będąc na tej diecie, można zrzucić 5 kg masy ciała na miesiąc. Żywienie optymalne przypadnie do gustu osobą, które lubią jeść tłusto, ponieważ nawet jedząc tłusto, można zrzucić z wagi kilka kilogramów. Z diety nie będą zadowolone osoby, które są łasuchami. Eliminacja słodyczy oraz słonych przekąsek to pierwsza zasada diety dr. Kwaśniewskiego.
Produkty zalecane na diecie optymalnej
Dieta Kwaśniewskiego oparta jest na następujących produktach: tłuste mięso- takie jak wieprzowina, podroby, orzechy, pełnotłuste produkty mleczne, sery, smalec, boczek, tłuste sosy, jajka. Zaleca się jedzenie powyżej 4 jaj na dzień, galaret mięsnych, tłustego rosołu. W trakcie wyboru mięsa należy się stosować do zasady – im tłustsze, tym lepsze. Najlepszym wyborem wędliny będzie salceson. Kaczka, gęś, ryby również są zalecane do spożywania na diecie optymalnej. Doktor Kwaśniewski promuje tłuszcze pochodzenia roślinnego, które według niego są lepsze od tych pochodzących z roślin.
Zaleca się pić tłuste mleko oraz przyrządzać sosy na bazie tłustej śmietany. Osoby na diecie jedzą trzy, obfite posiłki dziennie. Przykładowy jadłospis wygląda następująco: na śniadanie zazwyczaj spożywa się jajecznicę z boczkiem na maśle, na obiad żeberka w kapuście oraz zupa szczawiowa z jajkiem, optymalny wybór na kolacje to zupa mleczna z żółtkiem i masłem. Jak widać w diecie przeważają jajka, oraz tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wykluczone produkty w diecie Kwaśniewskiego
Pierwszym etapem rozpoczęcia diety jest wyeliminowanie produktów zakazanych. W diecie nie powinny mieć miejsca słodycze, ziemniaki, produkty mączne, ryże, kaszy, owoce i ich przetwory, pieczywo. Dieta wyklucza spożywanie roślin strączkowych, takich jak groch czy fasola. Autor diety zachęca do minimalizowania używania soli, najlepiej zrezygnować z niej całkowicie. Dieta dr. Kwaśniewskiego wyklucza picie płynów zawierających cukier – soków owocowych, kompotów.
ReklamaDieta Kwaśniewskiego – zasady
Zasady w żywieniu podczas diety Kwaśniewskiego wzbudzają wiele kontrowersji. W ciągu dnia nie powinno przekraczać się spożywania więcej niż 50 g węglowodanów. Według zasad możesz jeść duże porcje tłustych produktów. Bez ograniczeń na talerzu mogą znajdować się produkty zwierzęce. Dr Kwaśniewski zaleca jadłospis uwzględniający odpowiedni stosunek białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Na 1 g białka powinno przypadać 3 g tłuszczów i 0,8 g węglowodanów. Węglowodany mają najmniejszy udział w diecie ze względu na to, że węglowodany trawione są w pierwszej kolejności, a tłuszcz jest wtedy magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcz zjadany osobno powoduje, że organizm spala go w pierwszej kolejności i nie zostaje zmagazynowany w tkance tłuszczowej.
Czy dieta Kwaśniewskiego jest zdrowa?
Badania przeprowadzone przez naukowców wskazują, że jedzenie według założeń diety Kwaśniewskiego ma negatywny wpływ na zdrowie. Dieta zaliczana jest do bardzo rygorystycznych. Niewątpliwie do zalet diety można zaliczyć wykluczenie słodyczy oraz słonych przekąsek. Dieta propagowana przez Kwaśniewskiego, zwana inaczej żywieniem optymalnym, może pokrywać zapotrzebowanie w energię i substancje odżywcze.
Według autora diety takie żywienie może doprowadzić organizm do przebudowy objętych chorobą narządów, tkanek oraz przyczyniać się do leczenia chorób uznawanych za niewyleczalne. Optymalne żywienie jest metodą na leczenie otyłości. Ograniczenie spożywania produktów zawierających węglowodany, na przykład pieczywa, pozbawia organizm składników mineralnych, błonnika.
Osoba, która przebywa długo na diecie, może mieć problemy z niedoborem witamin, między innymi witamin z grupy C, B. Niedostateczna ilość składników mineralnych, na przykład cynku oraz magnezu może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia i samopoczucie człowieka. Białko jest dla organizmu bardzo cenne, między innymi ze względu na jego pozytywny wpływ na pracę organizmu i budowę mięśni. Jednak w tym przypadku białko występujące w sporych ilościach może być przyczyną problemów z nerkami. Dodatkowo głównym źródłem białka są tłuste mięsa, które zawierają także sporą ilość tłuszczu. Nadmiar tłuszczu, może sprzyjać powstawaniu chorób kardiologicznych. Mogą wystąpić problemy z prawidłowym funkcjonowaniem serca, problem z miażdżycą czy też z wątrobą. W jadłospisie występuje zbyt duża przewaga tłuszczu nad innymi składnikami. Uboga zawartość błonnika wpływa niekorzystnie na pracę jelit. Błonnik powinien być elementem zdrowej diety ze względu na swoje cenne dla zdrowia właściwości. Podsumowując, dieta optymalna pomaga zrzucić zbędne kilogramy, lecz nie w zdrowy, nieszkodzący organizmowi sposób.