Pyłek pszczeli w ciąży

Według danych badań prowadzonych przez archeologów, stosowanie produktów pszczelich przez Egipcjan miało miejsce już przed 1550 roku p.n.e, o czym wiemy z tzw. papirusów Ebersa. Produkty pszczele w starożytnej medycynie były stosowane do leczenia między innymi zakażeń, zębów, ropni, chorób ginekologicznych itp. W dzisiejszych czasach posiadamy większą wiedzę o produktach pszczelich, opartą na badaniach laboratoryjnych. Jednym z tych produktów jest pyłek kwiatowy, inaczej nazywany pyłkiem pszczelim. Są nim męskie komórki rozrodcze kwiatów o mikroskopijnej wielkości, które zawierający spektrum składników odżywczych jak i mineralnych, które są niezbędne w rozwoju. Możemy nawet pokusić się o stwierdzenie, że ziarna pyłku to naturalny suplement, który może pomóc przyszłej mamie w utrzymaniu naprawdę doskonałych wyników morfologii, którą regularnie wykonuje się co miesiąc.

Reklama

Zalety pyłku pszczelego w ciąży

Pyłek kwiatowy jest doskonałym uzupełnieniem diety, a także suplementacji dla ciężarnej kobiety. Są to niewielkie kuleczki, których największą zaletą jest bogactwo minerałów oraz witamin. Właśnie dlatego zaleca się jego użycie u kobiet w ciąży. Zdaniem specjalistów, pozyskany z kwiatów pyłek znacznie wzmacnia odporność wszystkich przyszłych mam, które zdecydowały się wprowadzić go do swojej diety. Regularnie spożywany dostarcza im wszelkich potrzebnych witamin, a także składników mineralnych. Mało kto wie, że pyłek kwiatowy wspiera również płodność, czy też rozwój płodu a jego regularne stosowanie może zapobiec poronieniom płodu dziecka.

Czy w ciąży wolno jeść pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest skarbnicą odżywczych składników. Zawartość minerałów, witamin, tłuszczów, aminokwasów oraz innego rodzaju składników, przypomina troszkę listę najbogatszych preparatów multiwitaminowych dostępnych na rynku. Lecz jest to produkt w 100% naturalny, a nie syntetyczny, wyprodukowany w laboratorium. W pyłku kwiatowym znajdziemy przede wszystkim witaminy pochodzące z grupy B, a więc: B1, B2, B3, B6,B7 oraz B9 (kwas foliowy), B12 czy też witaminy A, C oraz E.

Znajdują się w nim 36 biopierwiastków m. in:

  • cynk,
  • mangan,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • miedź,
  • potas,
  • sód,
  • chrom,
  • magnez,
  • krzem,
  • siarka,
  • bor,
  • wapń i inne.

Aminokwasy, które znajdziemy w pyłku:

  • izoleucyna
  • leucyna
  • lizyna
  • metionina
  • fenyloalanina
  • treonina
  • tryptofan
  • walina

Poza tym według danych badań laboratoryjnych jest także źródłem tłuszczy, który wacha się w granicach 2-7%. Białka w nim znajduje się do 51,2% oraz kwasów tłuszczowych, karotenoidów, enzymów oraz także bioflawonoidy. Dzięki temu ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie. Poprawia zdrowie przyszłych mam, uzupełniając niedobór składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Ze względu na swój skład możemy powiedzieć, że jest to naturalny lek. Warto przekonać się do ciężkiej pracy pszczół, które z kwiatów wyciągają to co dla Ciebie oraz Twoich dzieci jest najcenniejsze.

Reklama

Pyłek pszczeli właściwości i działanie

Na co nam pomaga w ciąży pyłek kwiatowy?

Z uwagi na swój skład, pyłek pszczeli w ciąży sprawdza się doskonale w samym zapobieganiu, a także wspieraniu leczenia anemii. Jak wiemy, dolegliwość ta w tym okresie zdarza się bardzo często, aczkolwiek spożywanie pyłku wpływa na zmniejszeniu ryzyka pojawienia się jej. Musimy także zaznaczyć, że pyłek pomaga także w radzeniu sobie ze wszelkimi spadkami nastroju czy też brakiem apetytu. Kolejnym udowodnionym działaniem, jakie wynika z badań, jest fakt, że pyłek wzmacnia układ odpornościowy, a wiadomo, że w ciąży tego typu działanie jest bardzo istotne. Musimy jednak uważać, ponieważ pyłek pszczeli nie jest wskazany dla wszystkich. Automatycznie wyeliminowane są kobiety z alergią na różnego rodzaju pyłki.

Właściwości pyłku pszczelego

Jeśli będziesz regularnie go przyjmować, na pewno zadziała wzmacniająco na nasz organizm. Jeśli chcesz poprawić swój apetyt, to także rozważ przyjmowanie pyłku kwiatowego. Odtruwa on organizm, wspiera działanie antybiotyków, ma działanie przeciwmiażdżycowe. Co więcej, to jeszcze nie koniec cennych właściwości, ponieważ wśród nich możemy wymienić działanie przeciwzapalne. Należy mieć świadomość, że ten naturalny produkt, jakim jest pyłek pszczeli, zastosowanie znajduje nie tylko u kobiet w ciąży. Świetnie nadaje się na odchudzanie. Jest on jedną z metod wspomagających codzienną dietę oraz aktywność fizyczną. Niestety ze względu na brak wiedzy i świadomości mało popularną. Dla dzieci pyłek pszczeli jest również bardzo polecany ze względu na zawarte w nim kwasy oraz białka niezbędne do prawidłowego rozwoju funkcji życiowych.

Jeśli chcesz przeczytać i dowiedzieć się więcej na temat pyłku i uzyskać odpowiedzi na nurtujące cię pytania:

  • Jak pozyskuje się pyłek i jakie są jego rodzaje?
  • Na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu?
  • Pyłek kwiatowy właściwości w leczeniu.

Zapraszamy, do zapoznania się z artykułem pt. Pyłek pszczeli właściwości z pewnością, znajdziesz tam wiele cennych informacji.

Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy

Często zastanawiamy się jak spożywać pyłek, aby otrzymać jak najwięcej zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Nie bój się go stosować podczas ciąży, wręcz jest wskazany jeśli nie występują alergie. Poleca się, aby zażywać go dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Uprzednio należy wymieszać pyłek najlepiej z miodem, aczkolwiek możemy użyć mleka, jogurtu bądź wody. W przypadku wykorzystania mleka lub jogurtu powinniśmy go namoczyć przez około dwie godziny, aby wysuszone ziarna przyniesione przez pszczoły zdążyły namoknąć. Tak przygotowaną miksturę musimy natychmiast spożyć. Jednak większość osób w tym przypadku wykorzystuje miód. Ze względu na właściwość bakteriobójczą i grzybobójczą miodu, wymieszany z nim pyłek możemy przechowywać dłuższy czas. Co sprawia, że jest to najwygodniejsza forma przygotowywania tego naturalnego produktu pszczelego.

Reklama

Aby nabrać odporności każdy z nas czy to kobieta, mężczyzna czy też dziecko powinien przyjmować pyłek dwa razy dziennie, nie przekraczając dziennej dawki. Poleca się go spożywać pierwszy raz rano na czczo i później wieczorem przed samym snem. Pamiętajmy, aby dobrze rozgryźć i przeżuwać kuleczki, ponieważ zwiększymy jego przyswajalność na witaminy i składniki odżywcze.

Pyłek pszczeli dawkowanie i przygotowanie

Przede wszystkim pyłek kwiatowy należy wcześniej przygotowywać. Mniej więcej dwie lub trzy łyżeczki pyłku, zalewamy 1/3 szklanki ostudzonej przegotowanej wody lub jogurtem naturalnym, o którym wspominaliśmy wcześniej. Całość odstawiamy na dosłownie dwie godziny, do całości możemy dodać miodu, szczególnie polecamy tę metodę dla dzieci. Zalecana dzienna dawka dla dorosłego to od 20 do 40 gram. Dla dzieci musimy zmniejszyć dawkę 10-20 g lub 6-12 g na dobę dla małych dzieci. Jeśli nasze dzieci nie za bardzo są chętne do picia tego przysmaku, to warto dodać troszeczkę soku z czarnej porzeczki.

Jeśli zdecydujemy się na wsypanie pyłku do miodu, to powinniśmy zastosować proporcję 100 g płynnego miodu, na 100 g pyłku co da nam 200 g gotowego produktu. Taką miksturę dokładnie mieszamy kilka razy dziennie, aby ziarna pyłkowe namokły i zmiękły, po czym odkładamy ją do lodówki. W tym przypadku wymieszany miód z pyłkiem spożywamy w ilości dorośli 40-80 g na dzień a nasze szkraby w zależności od wieku 20-40 g lub 12-24 gramy na dobę. Pyłek pszczeli może pomóc w leczeniu. Stosowany regularnie poprawia zdrowie naszego organizmu, skóry czy też samopoczucia. Taka kuracja powinna trwać dwa miesiące, po czym powinniśmy zrobić sobie dwumiesięczną przerwę. Jak widać, owady zbierające pyłek są naprawdę potrzebne na świecie i każdy zdaje sobie sprawę, dlaczego należy chronić pszczoły. W dzisiejszych czasach niechętnie z każdym schorzeniem udajemy się do lekarza. Według danych wiemy, że coraz więcej osób ma świadomość, jak ważne są zasady prawidłowego żywienia, co sprawia, że coraz częściej się tym interesujemy. Dokonując zakupów, zwracamy uwagę no to, co zawiera poszczególny produkt. Czytamy informacje na etykiecie i chcemy przekonać się na własnej skórze, czym różnią się od siebie produkty naturalne od przetworzonych i dlaczego warto je kupować.