Zioła na uchyłki jelita grubego

Nieodpowiednia dieta, która bazuje na produktach wysokoprzetworzonych oraz ubogich w błonnik pokarmowy, może być przyczyną uwypuklenia błony śluzowej i wpłynąć na obecność uchyłków. Wykazano także, iż duże znaczenie w tej przypadłości mają również predyspozycje genetyczne. Jakie zioła okażą się najlepszym wyborem w przypadku uchyłkowatości jelita grubego?

Reklama

Czym jest uchyłkowatość jelita grubego

Uchyłkowość definiowana jest jako stan kliniczny, w którym pojawiają się zagłębienia błony śluzowej w obrębie jelita grubego. Uchyłki dzielą się na wrodzone i nabyte. Są to cienkościenne woreczki o średnicy około 1 cm. Występują na zewnątrz głównej części jelita grubego i przeważnie pojawiają się w ilości od kilku do kilkudziesięciu. Przypadłość ta niejednokrotnie nie powoduje żadnych dolegliwości, dlatego wykrywana jest dopiero w trakcie badań profilaktycznych. Uchyłki nabyte uznawane są za chorobę cywilizacyjną, której podłożem jest zazwyczaj niewłaściwy styl życia.

Zapalenie uchyłków jelita grubego — leczenie ziołami

Leczenie zapalenia uchyłków jelita grubego jest możliwe. Jednak należy pamiętać, iż są one jedynie środkami wspomagającymi leczenie, których celem jest zmniejszenie intensywności objawów tego schorzenia oraz wsparcie prawidłowej pracy jelit i ogółem całego przewodu pokarmowego. Podczas konsultacji lekarskiej i wyboru odpowiedniego leczenia, warto zapytać o wsparcie kuracji ziołami, które wykazują pozytywny wpływ na leczenie zapalenia uchyłkowatości.

Reklama

Zioła na uchyłki jelita grubego

Osoby, które zmagają się z uchyłkami jelita grubego, mogą wspomóc się stosowaniem ziół, które mogą złagodzić ich nieprzyjemne objawy. Najczęściej stosowanymi są:

Kminek na uchyłki

Kolejnym zielem skutecznym w uchyłkach jelita grubego i innych problemach trawiennych jest kminek. Przyspiesza oraz wspomaga on procesy trawienne. Jego owoce zwiększają wydzielanie soków trawiennych oraz wspierają perystaltykę jelit, co wpływa na poprawę trawienia. Co więcej, sprzyjają one usuwaniu gazów, ograniczają procesy fermentacyjne w jelitach oraz poprawiają przemianę materii.

Picie melisy przy chorobie uchyłkowej jelita grubego

W przypadku dolegliwości bólowych w obrębie przewodu pokarmowego (również jelita grubego) zalecane jest przyjmowanie melisy. Cechuje się ona właściwościami uspokajającymi oraz rozluźniającymi. Przynosi ulgę w bólach jelit i żołądka, które powstają w efekcie niestrawności, a także na tle stresowym. Co więcej, melisa działa wspomagająco w kolkach jelitowych, wzdęciach i nadmiernym gromadzeniu się gazów w jelicie grubym. W bólach w rejonie jamy brzusznej i stanach skurczowych rekomendowane jest przyjmowanie naparu z jednej łyżeczki suszonych liści tego ziela trzy razy dziennie.

Koper włoski na uchyłki jelita grubego

W uchyłkowatości jelita grubego może przydać się również koper włoski, który działa wiatropędnie i rozkurczająco na ściany jelita grubego (mięśnie gładkie), co przyczynia się do złagodzenia stanów skurczowych w przewodzie pokarmowym. Spożywanie jednej filiżanki naparu z suszu kopru włoskiego dwa razy dziennie, przynosi ulgę w bólach wywołanych nagromadzeniem gazów oraz nadmiernym napięciem mięśni jelit i żołądka.

Siemię lniane na perystaltykę jelit

Siemię lniane wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Oddziałuje pozytywnie na funkcjonowanie układu oddechowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Co więcej, wpiera pracę mózgu, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Śluz produkowany na skutek pęcznienia nasion lnu wykazuje silne właściwości łagodzące i powlekające błonę śluzową dwunastnicy, żołądka i przełyku. Co więcej, wytworzony śluz zapewnia ochronę przed niekorzystnym działaniem soków żołądkowych oraz inicjuje łagodne działanie ograniczające stan zapalny. Ponadto nasiona lnu w efekcie pochłaniania wody wspierają pasaż jelitowy. Wspomagają trawienie, przynoszą ulgę w zaparciach oraz ułatwiają wypróżnianie. W związku z powyższym przyjmowanie siemienia lnianego zalecane jest w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i w obrębie jelita grubego (w jego uchyłkach), chorobie wrzodowej oraz zespole jelita drażliwego.

Reklama

Łupiny babki jajowatej

Przyjmowanie babki jajowatej pozytywnie wpływa na pracę jelit, przewód pokarmowy, oraz usuwanie uciążliwych zaparć, jak i również pomaga w przypadku wystąpienia uchyłków jelita grubego. Łupiny babki jajowatej spożywa się w postaci kleiku na czczo. Do jego przygotowania potrzebne są 2-3 łyżeczki ziół namoczonych przez 20 minut w letniej wodzie. W przypadku przyjmowania nasion, które wytwarzają śluz, konieczna jest podaż dużej ilości płynów.

Kora dębu a uchyłki jelita grubego

Kora dębu to ziele, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jej działanie ukierunkowane jest przede wszystkim na łagodzenie powstałego stanu zapalnego. Co więcej, kora dębu wywiera hamujący wpływ na utrzymującą się biegunkę. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym doskonale sprawdza się, w leczeniu uchyłków jelita grubego.

Kłącze tataraku

Główne działanie tatarak zawdzięcza swojej goryczce oraz automatycznemu, korzennemu charakterowi. Jest to wręcz idealna kompozycja dla wsparcia funkcjonowania układu trawiennego. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych oraz stymuluje produkcję związków gojących błony śluzowe jelit i żołądka.

Liść mięty pieprzowej

Napar z mięty pieprzowej wspiera perystaltykę jelit, nasila działanie wiatropędne (ogranicza wzdęcia) i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Podczas wystąpienia dolegliwości trawiennych rekomenduje się picie filiżanki naparu 1-2 łyżeczek suszu liści mięty pieprzowej dwa razy dziennie.

Ziele tasznika w chorobie uchyłkowej jelita

Ziele tasznika pospolitego cechuje się działaniem rozkurczającym oraz przeciwzapalnym, dlatego niejednokrotnie stosowany jest wtedy, gry powstają uchyłki jelita grubego oraz w nerwicach żołądkowych. Co więcej, wykazuje ono działanie przeciwkrwotoczne. Rekomenduje się przyjmowanie naparu z tasznika w ilości 1-2 łyżeczek dwa razy dziennie.

Babka płesznik

Nasiona babki płesznik są wykorzystywane w przypadku pojawienia się zaparć u dzieci i niemowląt. Po spożyciu przedostają się one w formie niestrawionej do jelit, gdzie wydzielają śluz. Wspiera to perystaltykę jelit oraz usprawnia wypróżnianie. Co więcej, postały śluz, wykazuje działanie łagodzące i ochronne śluzówki jelit, co jest ważne dla osób, które cierpią na chorobę uchyłkową jelita grubego. Zaleca się pić całe nasion w ilości 1-2 łyżeczek, po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie.