Jak rozrzedzić krew

Chętnie w okresie jesieni czy zimy parzymy różnorodne zioła, robiły to też nasze babcie, mamy a nawet prababcie. Zbawienną moc ziół odkryto już dawno temu, jednak nadmiar lub źle dobrane kompozycje ziołowe mogą negatywnie wpływać na nasze samopoczucie, a nawet zdrowie. Przy niektórych mieszankach, jako działanie uboczne, znajdziemy na opakowaniu produktu: efekt rozrzedzenia krwi. Jednak niektórzy pacjenci właśnie tego pożądają pijąc zioła. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie lekarstwa rozrzedzające krew i które zioła mogą nam pomóc zmniejszyć krzepliwość krwi.

Reklama

Co powoduje gęstnienie krwi? Dieta na rozrzedzenie krwi

Na początku, zastanówmy się jakie czynniki wpływają na gęstość naszej krwi i co może ją zwiększać. Jak już zapewne wiecie z lekcji biologii największy wpływ na krzepnięcie ma witamina K, dzięki której w wątrobie wytwarzana jest protrombina inicjująca proces krzepnięcia krwi. Brak witaminy K w naszym organizmie, może prowadzić do wzrostu krwawień, dlatego noworodki tuż po urodzeniu otrzymują domięśniowo jednorazową dawkę tej witaminy.

Skoro już wiemy, że witamina K wpływa na gęstnienie krwi to przyjrzyjmy się bliżej produktom z naszej kuchni, w których ona występuje:

  • brokuły i kiełki brokułów,
  • brukselka,
  • sałata masłowa, rukola,
  • szczypiorek,
  • bazylia suszona i świeża,
  • szpinak,
  • rzeżucha,
  • jarmuż,
  • botwinka,
  • natka pietruszki świeża i suszona,
  • śliwki suszone,
  • kiwi,
  • rabarbar,
  • borówki,
  • awokado,
  • jeżyny.

Lista produktów jest dość długa, a dodatkowo osoby, które przyjmują acenokumarol lub warfarynę nie powinny spożywać żeń-szenia, który zwiększa gęstość krwi poprzez obniżanie stężenia obu z tych leków. Zakazane jest też używanie olejku anyżowego oraz preparatów z dziurawca, gdyż znoszą one działanie terapeutyczne leków przeciwzakrzepowych.

Z naszej diety warto też wyeliminować tłuste, czerwone mięso bogate w homocysteinę (aminokwas, który działa prozakrzepowo). Polecamy ograniczyć: nabiał, smalec, słoninę, przetwory mięsne (salami, pasztet) oraz bogate w tłuszcze trans margaryny, które są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym.

Reklama

Dieta przy zagęszczonej krwi

Dieta stosowana przy lekach przeciwzakrzepowych opiera się głównie na stosowaniu preparatów, które nie będą wchodziły w interakcje z warfaryną oraz acenokumarolem czyli antagonistami witaminy K. Bierze ona udział w procesie krzepnięcia krwi. W naszej diecie warto zawalczyć o jak najmniejszą podaż witaminy K, która zmniejsza skuteczność leczenia powyższymi lekami. Warto również zadbać o niską zawartość witaminy E w posiłkach, okazuje się, że zwiększona podaż witaminy E, powyżej 400 IU, zwiększa ryzyko wystąpienia krwawienia.

Produkty bezpieczne przy lekach na rozrzedzenie krwi to:

  • kukurydza,
  • rzepa,
  • buraki,
  • dynia,
  • rzodkiewka
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • fasola,
  • papryka czerwona,
  • pomidor,
  • marchew,
  • groszek zielony,
  • mandarynka,
  • pomarańcza,
  • cytryna,
  • arbuz,
  • brzoskwinia,
  • nektarynka,
  • morela,
  • truskawki,
  • maliny,
  • wiśnie.
  • chude mięsa,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jajka.

Powyższe produkty możemy śmiało użyć w kuchni do przygotowania pysznych posiłków nawet jeśli przyjmujemy tabletki na rozrzedzenie krwi. Ale pragniemy wam pokazać również produkty, które zwiększają działanie przeciwzakrzepowe.

Naturalne substancje nasilające działanie leków przeciwzakrzepowych:

  • miłorząb
  • rumianek
  • szałwia
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • grejpfrut.

Leki przeciwzakrzepowe lista

Leki na rozrzedzenie krwi możemy podzielić na leki dostępne na receptę oraz preparaty bez recepty tzw. OTC (over the counter). Wśród leków na receptę stosowanych w terapii zakrzepów możemy wyróżnić formę tabletek oraz iniekcji. Poniżej przedstawimy kilka przykładów takich leków wraz z nazwami handlowymi.

Leki rozrzedzające krew dostępne na receptę:

  • Leki przeciwpłytkowe np. Aclotin, Areplex, Bewim, Brilique
  • Leki blokujące receptory płytkowe np. Integrilin
  • Leki hamujące wytwarzanie płytek krwi np. Atremia, Anagrelide Zentiva, Grenalvon
  • Leki hamujące aktywność trombiny np. Pradaxa, Clexane, Neoparin
  • Inhibitory czynnika krzepliwości Xa np. Arixtra, Sulovas, Vessel Due F, Xarelto, Eliquis
  • Aktywne białko C np. Xigris
  • Antagoniści witaminy K np. Acenocumarol WZF, Sintrom, Warfin

Leki przeciwzakrzepowe bez recepty:

  • Kwas acetylosalicylowy np. Acard, Acesan, Polocard, Aspirin cardio
  • Heparyna np. żel Heparizen, żel Lioton 1000.

Niektóre z powyższych preparatów z pewnością znacie, ale zapewne większość z nich ma dziwne dla was nazwy. Powyższy podział pozwolił nam ukazać jak duża jest różnorodność wśród leków przeciwzakrzepowych. Najszybsze działanie wykazują leki w postaci iniekcji podawane często pacjentom po operacjach np. kobietom po cesarskim cięciu. Pacjentom: z niestabilną dławicą piersiową, z ostrą zakrzepicą żył głębokich lub po przebytym zawale mięśnia sercowego. Kilka preparatów w postaci iniekcji, na które warto zwrócić uwagę to Clexane, Fragmin oraz Neoparin – zawierają one sole sodowe heparyny drobnocząsteczkowej. Podajemy je wykonując wstrzyknięcia podskórne głównie w okolicę brzucha, jednak można je też podać dożylnie po operacji lub zawale mięśnia sercowego.

Reklama

Powyższe leki przeciwzakrzepowe zwane również antykoagulantami czy lekami antyagregacyjnymi ( Acard, Polocard, Aspirin Cardio) możesz znaleźć na aptecznych półkach, są one stosowane w leczeniu zakrzepicy. Jest to groźna choroba, która ataktuje pacjentów w różnym wieku, najczęściej koło 60 roku życia. Najgroźniejsza sytuacja ma miejsce wtedy, gdy zakrzep odrywa się od ściany naczynia i wraz z krwią płynie przez serce do tętnicy płucnej. Duży skrzep może spowodować zator w naczyniu, co skutkuje często ostrą niewydolnością układu krążenia a nawet nagłym zgonem. Osoby będące w grupie ryzyka zawału jak palacze papierosów czy osoby z miażdżycą. Powinny one na zlecenie lekarza stosować leki zawierające kwas acetylosalicylowy (ASA) w dawkach 75, 100, 150 czy 300 mg.

Zioła – rozrzedzenie krwi co powoduje

Substancje naturalne, które rozrzedzają krew, a tym samym wydłużają czas krwawienia to: imbir, arcydzięgiel, nasiona lnu, szałwia, rumianek, papaja, ananas i sok z pomidorów. Szczególnie niebezpieczny jest czosnek, który podawany z warfaryną (Warfin) lub acenokumarolem (Sintrom, Acenocumarol WZF) zwiększa stężenie tych leków we krwi, powodując inicjację samoistnych krwawień. Działanie rozrzedzające krew wykazują też olejki i ekstrakty z roślin np. olejek otrzymywany z pączków goździkowca korzennego.

Stosowanie miłorzębu japońskiego zawartego w preparatach takich jak (Bilobil, Ginkofar forte, Bilomag plus) razem z acenokumarolem lub warfaryną wzmaga działanie leków i efektu rozrzedzającego krew. Najnowsze informacje donoszą, że należy również uważać na stosowanie preparatów z kwasami tłuszczowymi omega-3 (Gold Omega 3, Omega 3 Forte) oraz witaminy A i E, które także rozrzedzają krew. Jeśli przyjmujesz substancje jak kwas acetylosalicylowy z zalecenia lekarskiego nawet raz dziennie, musisz też uważać poza wymienionymi preparatami na korę wierzby oraz tawułę.