Dieta przy niedoczynności tarczycy

Dieta osoby, która zmaga się z niedoczynnością tarczycy, ukierunkowana jest na poprawę pracy tego gruczołu. Tak więc powinna ona dostarczyć organizmowi takich składników, które będą wspierać jego właściwe funkcjonowanie — włączając w to prawidłową syntezę hormonów tarczycy. W przypadku tego schorzenia można zaobserwować zaburzenia metaboliczne, co sprawia, że dieta w niedoczynności tarczycy ma istotne znaczenie. Najważniejsze jest dostarczenie wraz z pożywieniem właściwej ilości jodu oraz preparatów, które przyczyniają się do produkcji hormonów tarczycy.

Reklama

Dieta tarczycowa

Dieta tarczycowa to sposób żywienia, którego celem jest wsparcie prawidłowej pracy tarczycy. Ma ona szczególne znaczenie w przypadku niedoczynności i nadczynności tego gruczołu.

Najczęstsze symptomy z mało intensywnej pracy tarczycy to odczucie senności, zmęczenia, wypadanie włosów, zaparcia, suchość skóry, bóle głowy, uczucie zimna. Tak więc można zauważyć, że niedoczynność tarczycy ma objawy psychiczne, jak i fizyczne. Schorzenie to leczy się poprzez podaż hormonów tarczycy oraz wdrożenie specjalistycznej diety.

Jod jest jednym z najistotniejszych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jest on składnikiem takich hormonów jak trijodotyronina czy tyroksyna. Niedobór jodu może przyczynić się do zainicjowania niedoczynności tarczycy, opóźnienia rozwoju umysłowego i fizycznego, zaburzenia płodności, przerostu gruczołu oraz utworzenia się tzw. wola. Pierwsze objawy choroby tarczycy, jakie można zauważyć u osoby, która cierpi na niedoczynność, są zauważalne gołym okiem. Niedobory jodu pojawiają się przede wszystkim w południowej części Polski, gdzie w naturalnym środowisku nie występuje w wystarczającej ilości ten pierwiastek. Dlatego na terenach, gdzie obserwowalne są braki jodu w organizmie, popularne jest jodowanie soli kuchennej.

Niebywale istotna jest także właściwa podaż składników mineralnych w diecie. Mowa tutaj przede wszystkim o takich związkach, jak: magnez, żelazo, selen, potas czy cynk. Jak już wcześniej wspomniano, dieta tarczycowa to plan żywieniowy dostosowany tak, aby w jak największym stopniu wspomóc prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Poza jadłospisem ukierunkowanym na niedoczynność tego gruczołu odnosi się także do nadczynności tarczycy. Schorzenie to jest spowodowane nadmierną produkcją hormonów. Najczęstszymi symptomami są: arytmię, utrata masy ciała, nadpobudliwość, drżenie rąk, obrzęki, nadmierna potliwość czy biegunki. W przypadku nadczynności tarczycy następuje zwiększone zużycie tlenu, przemiany węglowodanów, białek i tłuszczów. Dieta w tym przypadku jest wyłącznie uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i opiera się o dostarczenie zwiększonej ilości witamin, energii, białka i mineralnych składników

Niedoczynność tarczycy — dieta

Dieta, która nie przyczynia się do dodatkowego zmniejszenia aktywności tarczycy, a zarazem uzupełnia niedobór żelaza, hamuje niechciany przyrost masy ciała i dba o prawidłowe forum zaburzeń metabolicznych. Tym samym wspomaga pracę tarczycy, powinna zawierać produkty bogate w błonnik oraz jod. 

Dieta przy niedoczynności tarczycy uwzględnia fakt, iż w pożywieniu znajduje się mnóstwo składników tzw. wolotwórczych, które mają negatywny wpływ na wykorzystanie jodu z pożywienia, jak również w konsekwencji jego brak w syntezie hormonów tarczycy. Chodzi tu przede wszystkim o goitrogeny, które występują w warzywach kapustnych i produktach sojowych. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna ograniczać do minimum ilość tych substancji. Biorąc pod uwagę to, że te związki cechują się zdolnością do rozpuszczania w wodzie, zaleca się wykluczenie z planu żywienia zup, które są przygotowywane na bazie tych warzyw.

Każdy, kto zmaga się z niedoczynnością tarczycy, powinien również zadbać o odpowiednią podaż białka. Powinno ono pokrywać 15 procent zapotrzebowania na energię. Zalecana podaż tego makroskładnika w chorobach tarczycy powinna wynosić nawet 20 procent. Doskonałym źródłem protein są: chudy nabiał o napoje mleczne, ryby oraz chude mięso drobiowe.

Niedoczynność tarczycy co jeść

Osoby, które zmagają się z niedoczynnością tarczycy, powinny podczas konstruowania swojej diety uwzględnić przede wszystkim takie produkty, jak: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby morskie i owoce morza, zielone warzywa, mięso, grzyby, orzechy brazylijskie, kiełki pszenicy.

Reklama

Niedoczynność tarczycy dieta odchudzająca

Niejedna osoba zmagająca się z Hashimoto , cierpi również na nadwagę lub otyłość. Jedynie stosowanie odpowiedniej diety odchudzającej, która uwzględnia chorobę Hashimoto, może przynieść spodziewane efekty. Podstawą takiego planu żywieniowego jest oczywiście odpowiednio dobrany deficyt kaloryczny — nie powinien być on ani zbyt mały, ani za duży. Obniżenie spożycia kalorii o 500-1000 kcal pozwala na stopniową utratę masy ciała oraz z czasem osiągnięcie stabilnych efektów. Warto wiedzieć, iż zbyt wysoki deficyt kaloryczny negatywnie wpływa na organizm, osłabia go oraz może przyczynić się do upośledzenia działania tarczycy i układu immunologicznego. Dlatego w diecie przy niedoczynności tarczycy o charakterze redukcyjnym, dobór produktów powinien zostać skonsultowany z dietetykiem.

Co pić przy niedoczynności tarczycy

Nie tajemnicą jest, że najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest niedostateczna ilość jodu w diecie. Co więcej, nieleczona niedoczynność tarczycy, niesie ze sobą poważne konsekwencje. W związku z powyższym każdy, kto cierpi na to schorzenie powinien zwrócić szczególną uwagę na to co je, oraz na to co pije. W tej drugiej kwestii niezwykle rekomendowane są napary z ziół. Choroba Hashimoto może być wspomagana poprzez spożywanie naparów z takich ziół, jak:

  • gotu kola,
  • balsamowiec indyjski,
  • pokrzywa indyjska,
  • ashwagandha,
  • przytulia.

Co więcej, dieta w niedoczynności tarczycy zabrania picia soków z warzyw i owoców, które są wręcz zabronione do spożycia.

Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy

Nie każdy produkt jest zalecany przy schorzeniu, jakim jest chorobą Hashimoto. Istnieją pokarmy, które cechują się dużą zawartością związków zaburzających pracę tarczycy oraz przyczyniających się do przerostu tego gruczołu. Tego rodzaju związkami są goitrogeny, a więc substancje wolotwórcze, które zmniejszają przyswajalność jodu z pokarmu, jak i również zaburzają wchłanianie przez tarczycę. Dlatego w przypadku niedoczynności tarczycy nie zaleca spożywać się takich warzyw, jak: rzepa, kalafior, brokuły, jarmuż, brukselka, kalarepa, czy kapusta. Co więcej, osoby zmagające się z Hashimoto powinny wykluczyć, że swojej diety, cukier, słodycze, słodkie napoje oraz fast foody.

Reklama

Pomidory a niedoczynność tarczycy

Pomidory cechują się zawartością alkaloidów, a więc związków azotowych, które mają za zadanie chronić roślinę przed chorobami i drapieżnikami. Alkaloidem, który obecny jest w pomidorach jest tomatydyna, która wiążąc się z cukrem, tworzy tomatynę. Podaż nadmiernej ilości tego składnika przyczynia się do aktywacji układu odpornościowego, co może być niebezpieczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, jak niedoczynność tarczycy.