Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Przyszła jesień, a ty podobnie jak inni ludzie odczuwasz ciągłe zmęczenie, senność, dodatkowo często łamię cię w kościach, czujesz kręcenie w nosie i drapanie w gardle? Jesień to czas, żeby szczególnie zadbać o wzmocnienie odporności, pomogą ci w tym naturalne preparaty, które możesz znaleźć w swoim domu oraz w sklepie z ziołami i aptece. Jeżeli myślisz, że lek na odporność jest jeden to stanowczo musisz przeczytać nasz artykuł, z którego dowiesz się, że w profilaktyce grypy i przeziębienia przeważają naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu pełne witamin i minerałów. Odporność naszego organizmu powinniśmy budować cały rok, ale jeśli tego do tej pory nie zrobiliście, warto sięgnąć chociaż po jeden preparat na wzmocnienie organizmu z opisanej przez nas listy. Pamiętajcie, że układ odpornościowy stale pobudzany doskonale poradzi sobie z zakaźnymi patogenami i ochroni was przed rozwinięciem choroby.

Leki stymulujące układ immunologiczny

Jeżeli wciąż zastanawiacie się jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych i dzieci, to musicie wiedzieć, że ani suplementy diety ani wzięcie garści tabletek wcale nie załatwi sprawy budowania odporności organizmu. Czasem warto wypróbować znane wszystkim od dawna domowe sposoby, które doskonale wpływają na wzmocnienie organizmu. Część z nich zapewne serwowała wam mama albo babcia.

Musicie wiedzieć, że zdrowie bierzemy głównie z natury, kiedyś usłyszałam takie mądre stwierdzenie “jeżeli chcesz być zdrowa jesienią i zimą to zadbaj o to już na wiosnę”. Początkowo wydawało mi się to abstrakcyjne, teraz już wiem, że chodziło o spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, przetworów z nich zrobionych oraz produktów pochodzenia pszczelego: pierzgi, pyłku, miodu oraz propolisu. O właściwościach produktów pszczelich pisaliśmy już w kilku artykułach i gorąco was do nich zachęcam.

Rośliny z dużą zawartością witaminy C, zioła na odporność

Nie sposób pisać o metodach wzmacniania odporności bez wspomnienia o witaminach. Witamina C jest dobrze poznanym antyoksydantem chroniącym nasz organizm przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Surowce roślinne zawierające dużą ilość kwasu askorbinowego zwiększają odporność, a dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne i zwiększają elastyczność ich ścian. Witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz wpływa na wzmocnienie organizmu.

Preparaty na wzmocnienie zawierające witaminę C to:

Dzika róża

Owoce dzikiej róży posiadają znaczną ilość witaminy C, E, A i K oraz witamin B1, B2. Poprzez zawartość tych witamin surowiec wykazuje działanie ogólnie wzmacniające oraz skracające czas trwania przeziębienia o kilka dni.

Acerola

Acerola stanowi jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Jej regularne stosowanie zmniejsza podatność organizmu na infekcje i wzmacnia odporność organizmu wzmagając produkcję przeciwciał oraz witaminy A (jest ona niezbędna do prawidłowego widzenia oraz stanowi naturalny antyoksydant).

Malina właściwa i jeżyna zwyczajna

Surowcem leczniczym są owoce i liście w przypadku maliny, jak i jeżyny. Wykazują działanie przeciwgorączkowe i napotne oraz stymulują organizm do szybszego wyzdrowienia. Dodatkowo działają przeciwbiegunkowo ze względu na obecność garbników w liściach. Informacje na temat właściwości leczniczych malin znajdziesz w artykule maliny wlaściwości do którego gorąco was zachęcamy.

Czarny bez

Surowiec leczniczy stanowią owoc i kwiat bzu czarnego. Herbata z bzu wykazuje działanie napotne i obniżające gorączkę, ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Regularne spożywanie herbaty lub soku z bzu skraca czas trwania przeziębienia o kilka dni. Z łatwością możesz kupić w aptece sok lub syrop z czarnego bzu, zawierający składniki pomagające w uszczelnianiu naczyń krwionośnych oraz pozbywaniu się toksyn z organizmu. Syrop z dzikiego bzu wspomaga nasz układ odpornościowy w walce z patogenami. Syrop przygotowany z owoców lub kwiatów tej rośliny pomaga przy gorączce oraz zapaleniu krtani, pomaga także łagodzić ból gardła.

Jarząb pospolity

Surowcem leczniczym są w tym przypadku owoc i kwiat jarzębiny. Działają one na różne infekcje górnych dróg oddechowych, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo oraz napotnie. Jarząb pospolity ze względu na dużą zawartość kwasu askorbinowego wspomaga naturalną odporność organizmu. Należy pamiętać, że spożycie dużej ilości owoców jarzębiny może powodować problemy układu pokarmowego w tym biegunkę.

Rośliny wspomagające układ odpornościowy w walce z przeziębieniem

Czosnek pospolity

Od wielu lat czosnek znany jest jako naturalny antybiotyk. Naukowcy udowodnili, że jego częste stosowanie stymuluje komórki układu odpornościowego do walki z patogenami. Za co odpowiadają związki siarki m.in. allicyna, allina i tiosufinat. Mają one zdolność eliminowania bakterii i dodatkowo osłabiają aktywność wirusów odpowiedzialnych za przeziębienie oraz niwelowania stanów zapalnych. Ząbek czosnku jest zatem dobrym środkiem do wzmocnienia odporności. O jego suszeniu i przechowywaniu szczegółowe informacje znajdziesz w artykule jak przechowywać czosnek.

Lipa drobnolistna

Surowiec leczniczy stanowią liście oraz kwiaty lipy, przygotowuje się z nich napary i herbaty. Stosowane są w leczeniu przeziębienia z gorączką, gdyż wykazują właściwości bakteriobójcze i pomagają wzmocnić odporność. Taką herbatę możemy przygotować dodając do niej kwiat bzu czarnego lub sok z malin. Napar z kwiatów lipy działa napotnie, przez co oczyszcza organizm z toksyn; pozwoli to nam na odprężenie i spokojny sen.

Aloes zwyczajny

Surowcem aloesowym są jego liście i pozyskiwany z nich żel aloesowy. Miąższ w liściach aloesu bogaty jest m in. w: beta-karoten, kwas foliowy, polifenole, polisacharydy, enzymy roślinne, kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne. Jak również kwas salicylowy, aminokwasy egzogenne i endogenne, witaminy z grupy B, C oraz sole mineralne. Z wewnętrznej części liścia otrzymywany jest żel aloesowy, który usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Pozyskiwana z niego frakcja glikoproteinowa stymuluje limfocyty T i B do podziału, co składnia do podawania aloesu w celu stymulacji układu immunologicznego.

Ostryż długi (kurkuma)

Surowiec leczniczy stanowi kłącze kurkumy, które często wykorzystujemy w formie proszku. Kurkuma skutecznie łagodzi infekcje i stany zapalne, co ma duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób. Kurkumina zawarta w kłączu ostryżu hamuje aktywność białek uczestniczących w rozwoju stanu zapalnego, tym samym łagodząc ból. Działanie kurkumy wynika z obecności kurkuminoidów. Kurkumina jest najważniejszym z nich silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym. Ze względu na słabą wchłanialność kurkuminy należy ją spożywać razem z  piperyną zwiększającą wchłanianie kurkuminy do krwiobiegu.

Co wybrać na wzmocnienie organizmu

Jak widzimy wzmocnienie odporności to długotrwały i żmudny proces, chociaż mnogość naturalnych substancji pomaga nam w osiągnięciu celu, to im później zaczniemy tym wzmocnienie organizmu dłużej potrwa. Ani suplementy ani leki nie pomogą nam zastąpić tego co naturalne, ale czasem warto po nie sięgnąć. Na koniec przyjrzymy się jeszcze co dobrego może zrobić dla nas m in żeń szeń oraz kwasy omega 3. Korzeń żeń-szenia znany jest jako adaptogen, czyli substancja naturalnie podnosząca naszą wytrzymałość na stres. Jest to szczególnie ważne w okresie jesieni, ponieważ korzeń ten dodaje nam energii, wytrzymałości i siły, a także poprawia nastrój. Kwasy omega-3 budują z kolei nasze komórki, wspomagają pracę mózgu i prawidłowe widzenie. Ale sądzimy, że na ich temat stworzymy odrębny artykuł, ponieważ zasługują na poświęcenie im uwagi. W tym artykule wzięliśmy pod lupę najważniejsze zioła i preparaty roślinne, które w sposób naturalny wzmocnią cię w sezonie przeziębień.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Zdrowie
12 września 2019
Jak pomóc osobie w depresji? Choroby i zaburzenia psychiczne staja się coraz poważniejszym problemem w dzisiejszych ...
Dieta
23 kwietnia 2019
Zielona herbata znana też jako zielona herbata na odchudzanie jest uprawiana i pozyskiwana od tysięcy lat ze względu ...
Przepisy
9 kwietnia 2020
Chleb z mąki kokosowej – doskonały przepis Chleb wykonany na bazie mąki kokosowej może śmiało zastąpić ten ...
Dieta
24 września 2020
Nabiał to doskonale znany nam produkt. Od wielu lat, nieprzerwanie gości on w diecie niemal każdego z nas. Jego smak ...
Przepisy
2 maja 2019
Chcesz zadbać o swoje zdrowie oraz zdrowo się odżywiać? Chcesz dostarczyć swojemu organizmowi istną bombę witaminową? ...
Dieta
28 października 2020
Miód to naturalny produkt, który dostaliśmy od matki natury. Ma on wiele cennych właściwości - to właśnie dzięki ...
Zdrowy styl życia
28 kwietnia 2019
Zdrowie jest najważniejsze - zadbaj o nie! Zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe jedzenie, dbanie o swój wygląd ...
Zdrowie
9 września 2020
Zapewne wielu z Was hucznie świętowało własne urodziny, imieniny bądź podczas weekendu postanowiliście po prostu ...
Przepisy
25 października 2020
Smaczny, chrupiący i świeży chlebek to wypiek, za którym przepada każdy z nas. Wiemy doskonale, że chleb ziołowy ...
Uroda i pielęgnacja ciała
3 listopada 2020
Krwiak pod paznokciem to wylew krwi spowodowany udeżeniem lub przygnieceniem palca. Najczęstszą przyczyną krwiaka ...
Przepisy
4 czerwca 2020
Naleśniki - są bardzo popularne, uwielbiane przez niemal wszystkich, dorosłych jak i dzieci. Zrobić naleśniki z mąki ...
Przepisy
15 kwietnia 2020
Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały chleb dostępny w ...