ulica

Wzmocnij swój system odpornościowy już dzisiaj!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow

Co jeść podczas biegunki?

Kobieta borykająca się z problemami układu pokarmowego

Biegunką nazywa się zwiększoną częstotliwość wypróżniania się. Jest to szereg objawów, który występuje podczas zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Zmienia się także konsystencja oddawanego kału. Może mieć ona podłoże wielu schorzeń, jednak najczęściej występującą przyczyną są zakażenia wirusowe i bakteryjne. Objawy biegunki mogą wystąpić u każdego, bez względu na wiek. Niezależnie od rodzaju występującego schorzenia, w czasie biegunki niezwykle istotna jest dieta. Pamiętaj także, aby unikać stresu! Jak powinien wyglądać jadłospis przy biegunce – co jeść, czego unikać?

Jakie produkty powodują biegunkę?

Zalecana dieta to posiłki lekkostrawne, warzywne, a także kisiele stosowane zamiast dań tłustych. Artykuł w zakresie diety musi pomóc, co oznacza, że musi być pozbawiony laktozy. Wykluczenie produktów z grupy ostrych wpłynie pozytywnie na pracę metabolizmu. Organizm nie potrzebuje pokarmów, które będą go dodatkowo obciążać. Warto więc przygotować listę produktów, które mogą powodować nasilenie objawów. Należą do nich:

  • Tłuste wędliny,
  • pieczywa pełnoziarniste,
  • dynia, kalafior, brokuły,
  • ostre przyprawy,
  • smażone skóry mięs,
  • pomidory dojrzewające w folii,
  • ocet jabłkowy,
  • masło, kefir, mleko.

Produkty znajdujące się powyżej mogą pogorszyć stan zdrowia. Szczególnie niebezpieczne potrafi być także odwodnienie, dlatego trzeba pić często wodę, a ograniczyć soki. Miód jest produktem, który także nie powinien znaleźć się w Twojej diecie. Jeśli chodzi o napoje, odpowiednia będzie także czarna herbata, bez dodatku cukru.

Jak postępować przy zaburzeniach przewodu pokarmowego?

Podstawowe informacje na temat biegunki to częste wypróżnianie się, a także zmiana konsystencji wydalanych stolców. W niektórych przypadkach konieczne jest korzystanie z pomocy lekarskiej, która pomoże wykluczyć przewlekłe schorzenia. W przypadku biegunki zastosowanie diety jest konieczne, a odpowiednio zbilansowane posiłki pomogą przetrwać dzień ze schorzeniem. Zakażenie bakteryjne, bądź wirusowe zwykle mija po kilku dniach, lecz niektóre przypadki nadają się wyłącznie do konsultacji ze specjalistą, zwłaszcza jeśli objawy utrzymują się od kilku dni.

Co jeść w przypadku biegunki?

W przypadku biegunki konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Pozwoli to na szybszą regenerację organizmu, a także zapobiegnie negatywnym następstwom, jakie mogą się pojawić w czasie biegunki. Powinniśmy zrezygnować z produktów, które zawierają dużo błonnika, a także ciężkostrawnych, które spowolnią proces dojścia do siebie podczas występowania biegunki. Aby zadbać o swoje zdrowie, zwróć uwagę na pokarmy, które dostarczasz do organizmu. Powinieneś dostarczać do organizmu w ogromnych ilościach wodę, a ograniczyć napoje mleczne, jak i samo mleko, bowiem nie wpływają one dobrze na pracę jelit. Ograniczenie laktozy może być pomocne w walce z biegunką.

Co pomoże w czasie biegunki?

Produkty, jakie powinno się spożywać podczas biegunki, muszą być lekkostrawne. Należą do nich m.in.:

  • Białe pieczywo z mąki pszennej,
  • chude mięso,
  • biały ryż,
  • pieczone warzywa bez tłuszczu,
  • biszkopty,
  • banany,
  • kisiel,
  • ryby pozbawione tłuszczu,
  • płatki gotowane na wodzie,
  • mus z owoców,
  • jajka ugotowane na twardo.

Skuteczna dieta przy biegunce

Jeśli dopadła Cię biegunka, odpowiednia jest zmiana diety. Artykuły, które możemy przyjmować, muszą być lekkostrawne. Należy także pamiętać o uzupełnianiu płynów i stosowaniu elektrolitów, które można znaleźć w aptece. Są one niezbędne, aby uniknąć odwodnienia organizmu. Warto stosować także probiotyki, które wspomogą pracę jelit. Jeśli masz przewlekłe schorzenia układu pokarmowego, warto wprowadzić w dietę zalecenia lekarskie i stosować artykuły, które nie będą tłuste, a tym samym nie będą obciążać przewodu pokarmowego. Należy unikać cukru, w szczególności jeśli biegunka występuje u dzieci.

Menu przy biegunce – jakie produkty wybrać?

Potrawy, jakie powinieneś spożywać podczas biegunki, muszą być lekkostrawne, a także chude. W tym celu będą gotowane warzywa i owoce, lecz nie mogą być one strączkowe. Do diety należy wprowadzić pieczywo pszenne, ryż biały, a także chude mięso. Należy zrezygnować z produktów, które mogą nasilać objawy biegunki. Należy do nich pełnoziarniste pieczywo, surowe warzywa, tłuste wędliny, oraz sery. W przypadku płynów warto zrezygnować z soków owocowych, które posiadają w składzie, w ogromnych ilościach cukier. Masz za zadanie zadbać o swoje zdrowie, wybierz więc płyny, które będą bezpieczne dla Ciebie. Powinieneś pić dużo wody, a także napojów bez cukru. Nie zapominaj o uzupełnianiu elektrolitów, są one niezbędne w walce z objawami biegunki.

Banany na biegunkę

Choć przyczyny występowania biegunki bywają różne, warto wiedzieć jakie produkty muszą zostać wprowadzone do diety. Należą do nich owoce, a dokładniej banany, zawierające niezbędne ilości potasu, który wydalany jest z organizmu podczas częstego wypróżniania się. Dodatkowo banany posiadają skrobię, która jest odporna na amylazę. Odpowiada to za lepsze wchłanianie się wody. Jeśli dopadła Cię biegunka, zwiększ ilości spożywanych bananów. Unikniesz dzięki temu odwodnienia, które jest bardzo niebezpieczne podczas biegunki.

Ryż na biegunkę

Do objawów najczęściej występujących podczas biegunki można zaliczyć bóle brzucha. Z tego też powodu powinno ograniczyć się spożywanie artykułów, które zawierają błonnik, a wprowadzić produkty lekkie i dobre dla zdrowia. Jednym z nich jest ryż, który działa zbawiennie podczas występującego schorzenia. Posiada on właściwości zapierające, a także nie jest ciężki, dzięki czemu szybko pomaga uporać się z bólem. Kleik ryżowy będzie odpowiedni dla osób chorujących i powinien znaleźć się w diecie.

Kisiel na biegunkę

Jeśli wystąpiła u Ciebie biegunka, ważne, aby zapobiegać odwodnieniu. Odpowiednie nawodnienie to podstawa i choć świetnie sprawdza się woda, odpowiednim sposobem będzie także kisiel z dodatkiem owoców. Powinny być one ugotowane i bez skórki, aby uniknąć niepotrzebnych nietolerancji pokarmowych. Słodziki nie mogą znaleźć się w jego treści, bowiem nie wpłyną one korzystnie na prace jelit.

Jaka zupa przy biegunce?

Dieta przy biegunce jest konieczna, a według danych zebranych na przestrzeni lat, świetnie sprawdzają się lekkostrawne zupy, przygotowywane na bazie roślin. Nie zaleca się, aby były tłuste, dlatego warto wykluczyć z nich smażone produkty. W treści powinna znaleźć się także woda, a warianty mleczne warto odstawić na jakiś czas. Zupa nie powinna być również ostra, zaleca się odstawienie różnego rodzaju przypraw, które mogą powodować nasilenie się objawów.

Dieta przy biegunce – sprawdzony przepis!

Jeśli nie chorujesz przewlekle, Twój jadłospis zmieni się na kilka dni. Podczas biegunki możesz jeść zupy z warzyw, różnego rodzaju kasze, drobne makarony, a także kleik. Odpowiednie będą także warzywa lub chude mięso przyrządzone na parze. W przypadku przewlekłych schorzeń należy odstawić także ciężkie przyprawy, które mogą powodować gorsze zaburzenia układu pokarmowego. Jeśli zmagasz się z biegunką, dla swojego zdrowia wybierz krem z warzyw, na który przepis znajdziesz poniżej!

Lekkostrawny krem z warzyw na biegunkę

Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:

  • Ziemniaki – dwie sztuki,
  • marchew – trzy sztuki,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • por,
  • kasza jaglana – jedna szklanka,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku.

Jak przygotować lekkostrawny krem z warzyw

Warzywa należy obrać, umyć, a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki możesz pokroić w kostkę, dzięki temu ugotują się szybciej. W oddzielnym garnku należy ugotować na wodzie kaszę jaglaną. W momencie gdy zupa zacznie się gotować, dodaj do niej kaszę i dopraw odrobiną soli z pieprzem. Całość należy zblendować. Po zjedzeniu takiego posiłku masz pewność, że Twoje jelita nie będą dodatkowo obciążone.

Dieta przy biegunce u dorosłych

Schorzenia jelita mogą dopaść każdego, niezależnie od wieku. W przypadku dorosłych, jeśli nie chorują przewlekle, biegunka trwa najczęściej kilka dni. Jeśli trwa dłużej, powinieneś to skonsultować z lekarzem, który pomoże wykluczyć poważniejsze choroby. Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa w trakcie leczenia. Jeśli zmagasz się z biegunką, warto wprowadzić do diety potrawy, które będą bezpieczne dla Twojego zdrowia. Należy spożywać dużo płynów, najlepiej wodę lub napoje bez cukru. Do wody można dodać odrobinę soli, ponieważ jest to naturalny izotonik. W trakcie leczenia powinieneś zmienić także częstotliwość spożywanych posiłków na dobę. Odciążysz tym układ pokarmowy, w którym dochodzi do zaburzeń. Jeśli nie masz pojęcia na temat artykułów, które pomogą Ci zadbać o zdrowie, nie powinieneś się martwić! Informacje na temat danych produktów otrzymasz u specjalisty, który pomoże Ci ułożyć dietę dopasowaną do Twoich potrzeb.

Dieta przy przewlekłej biegunce

Biegunka może dopaść każdego, a wypróżnienia zdarzają się nawet kilkanaście razy na dobę. Osoby zmagające się ze schorzeniem powinny przyjmować mniejsze ilości jedzenia, w postaci kremów i musów. W ramach leczenia konieczne jest dodatkowe stosowanie lepszej jakości składników. W celu poprawy stanu zdrowia lepiej zrezygnować z produktów tłustych, w szczególności podczas przebiegu choroby.

Według danych, które zostały zebrane na podstawie obserwacji lekarskich, niezwykle istotne są napoje, a także produkty lekkostrawne, takie jak:

  • Gotowane jabłka,
  • jagody,
  • płatki kukurydziane,
  • przetwory owocowe,
  • produkty ryżowe,
  • sucharki,
  • mięso kurczaka.

Koniecznością jest rezygnacja z warzyw strączkowych i tłustego mięsa, a także mleka. Powinieneś zastosować dietę i wyeliminować ilość niebezpiecznych dla Ciebie składników. Przewlekła biegunka powinna być leczona u lekarza, a pacjent na podstawie zaleceń i przyjmowanych leków, powinien mieć ułożony jadłospis.