pszczoła

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

ulica
Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow

Dieta bez glutenu i laktozy

Osoby cierpiące na celiakię, w związku z degradacyjnym działaniem glutenu na kosmki jelitowe, (wskutek czego) ma miejsce spadek wydzielania enzymów trawiennych. Zmiana ta dotyczy również laktazy. Potrawy, które nie ulegną rozpadowi, przyczyniają się do wystąpienia problemów trawiennych i dyskomfortu. Aby temu przeciwdziałać, koniecznie należy ograniczyć produkty zawierające gluten i laktozę. Warto jednak pamiętać, iż przed rozpoczęciem każdego nowego tygodniowego planu żywieniowego, skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który stwierdzi, czy jest on dla nas odpowiedni.

Dieta bezglutenowa jadłospis

Na samym początku warto przyjrzeć się składnikom, jakimi są gluten i laktoza. Tak więc gluten to mieszanina białek roślinnych, którą zawierają takie zboża jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz orkisz. Jadłospis diety bezglutenowej powinien bazować na takich produktach, jak:

  • Makarony ryżowe i gryczane,
  • mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe,
  • dobrej jakości żółte sery,
  • ziemniaki,
  • kasza gryczana,
  • kukurydza,
  • ryż,
  • jaja,
  • brokuł,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • migdały.

Dieta bez glutenu przepisy

W literaturze, w Internecie i w wielu programach kulinarnych można spotkać najróżniejsze informacje o diecie bezglutenowej i przepisach. Dla przykładu posiłkami diety niezawierającej w swoim składzie glutenu mogą być:

Przepis 1 (Bezglutenowy chleb owsiany z pastą jajeczną i wędzonym łososiem)

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 100 g wędzonego łososia;
  • 2 łyżki posiekanego koperku;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • bezglutenowy chleb owsiany;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Jajka należy ugotować na twardo, obrać ze skorupek i drobno posiekać razem z łososiem i koperkiem. Uzyskaną masę przelać do miseczki i połączyć z jogurtem naturalnym. Otrzymana pasta jest gotowa do rozsmarowania na chlebie owsianym.

Przepis 2 (koktajl ze szpinaku i truskawek)

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego;
  • 1 szklanka truskawek;
  • łyżeczka miodu;
  • 1 duża garść szpinaku.

Przygotowanie:

Składniki umieścić w blenderze i zmiksowa.

Dieta bez laktozy jadłospis

Laktoza zawarta jest między innymi w takich produktach jak: mleko i cała gama produktów mlecznych (jogurty, kefiry, mleko w proszku, sery różnego rodzaju, serki wiejskie, homogenizowane i topione, maślanki, lody, śmietany i wiele innych). Poniżej znajduje się przykładowy dzienny jadłospis diety bez laktozy:

  1. Śniadanie: kasza jaglana, buraki i kiełki słonecznika.
  2. Śniadanie: sałatka z pomidorkami koktajlowymi i łososiem.
  3. Obiad: komosa ryżowa z orzechami i jarmużem.
  4. Kolacja: makrela pieczona z bukietem warzyw.

Kiedy dieta bezglutenowa i bez laktozy a celiakia

Dieta bez glutenu i laktozy rekomendowana jest przede wszystkim w początkowym okresie celiakii — jest to choroba genetyczna, która objawia się niszczeniem przez układ immunologiczny własnych tkanek w efekcie spożycia glutenu. W konsekwencji pojawia się stan zapalny, który powoduje wyniszczenie kosmków jelitowych. Taki stan rzeczy skutkuje upośledzeniem absorpcji składników odżywczych.

Dieta bez nabiału i glutenu a Hashimoto

Dieta bezglutenowa i bez laktozy jest przeznaczona również dla osób cierpiących na Hashimoto, które również jest zaburzeniem autoimmunologicznym. Warto wiedzieć, iż obie te choroby wielokrotnie ze sobą współgrają. U chorego, który zmaga się zarówno z Celiakią, jak i Hashimoto, zastosowanie diety bezglutenowej przyczyni się do obniżenia dawki L-tyroksyny. Warto wspomnieć, iż u wielu osób z Hashimoto występuje także nietolerancja laktozy – w takich przypadkach obniżenie jej przyczyni się do obniżenia TSH, co jest zjawiskiem pożądanym.

Nietolerancja glutenu i laktozy a zespół jelita drażliwego

Innym przypadkiem, gdy dieta bez laktozy i glutenu jest wręcz niezbędna, jest leczenie zespołu jelita drażliwego (dieta low-FODMAP). Jest to dolegliwość, która wiąże się z uczuciem przelewania w brzuchu, wzdęciami, gazami, zaparciami, czy też przewlekłymi biegunkami. W tym zaburzeniu poza obniżeniem poziomu stresu ważny jest odpowiedni jadłospis, który wyklucza fermentujące węglowodany będące powodem zaistniałych dolegliwości. Wśród nich można zaliczyć m.in. fruktany i laktozę. Dieta low-FODMAP nie jest typowo dietą bezglutenową, jednak eliminacja zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień) wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego.

Dieta bez laktozy przepisy

W niektórych przypadkach rezygnacja z laktozy może być konieczna już na zawsze. Takie osoby zmuszone są do stosowania diety bez laktozy opartej o odpowiednie składniki. Aby takie dania były smaczne, powinny być odpowiednio przygotowane. Poniżej znajdują się przykładowe przepisy na posiłki bez laktozy:

Posiłek 1 (krem z dyni)

Składniki:

  • 1/4 dyni;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 10 plasterków imbiru;
  • 1 łyżka curry;
  • łyżka oliwy cytrynowej;
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • szczypta wędzonej papryki w przyprawie;
  • sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy;
  • 1 tajska chilli.

Przygotowanie:

Warzywa należy umyć, pokroić i wrzucić wraz z imbirem na blachę do pieczenia. Przyprawić oliwą i curry. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kolejno wszystko trzeba wyjąć z piekarnika, wrzucić do garnka, zalać litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać resztę składników i zmiksować.

Posiłek 2 (sałatka z łososiem, pomidorami i rukolą)

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia;
  • 200 g rukoli;
  • 150 g pomidorów koktajlowych;
  • 1 awokado;
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki;
  • 1/2 zielonego ogórka;
  • 20 czarnych oliwek;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • włoska przyprawa do sałatek.

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy wymieszać z sosem sojowym, oliwą i octem balsamicznym. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać.

Dieta bezglutenowa i bez laktozy a niedobory składników odżywczych

Potrawy bez laktozy i bezglutenowe nie muszą być zbilansowane, by kompleksowo odżywić organizm. Nietolerancja glutenu może wiązać się z niedoborem witamin z grupy B, witaminy A, E, magnezu oraz kwasu foliowego. Jest to skutkiem zaburzenia wchłaniania mikroskładników przez osobę z nietolerancją tego składnika.

Dieta bez laktozy i glutenu — zdrowa dieta eliminacyjna

Dieta bezglutenowa nazywana jest dietą eliminacyjną, a wszystko dlatego, iż opiera się o rezygnację z produktów wywołujących niepożądane objawy oraz znalezienie odpowiednich zamienników i suplementację niezbędnymi witaminami i minerałami. W przypadku diety bez laktozy sytuacja wygląda podobnie, gdyż eliminując z diety produkty mleczne, organizm nie dostarcza sobie właściwej ilości wapnia, który stanowi główny budulec dla zębów i kości. Co więcej, wapń zapewnia właściwą pracę mięśni gładkich i mięśnia sercowego, czy też wspiera przesyłanie sygnałów nerwowych.

Aby nie doprowadzić do niedoboru minerałów i witamin, dieta bez nabiału i glutenu powinna zawierać produkty bezglutenowe, takie jak: jaja, sery żółte, napoje sojowe, ryżowe, jak również migdałowe. Doskonałym wyborem będą również rośliny strączkowe, komosa ryżowa, owoce, kasza jaglana oraz warzywa np. Kalafior czy brokuły, czy dodanie do potraw nieco siemienia lnianego.

Sałatki bez glutenu i laktozy — najciekawsze pomysły

Nie jest tajemnicą, iż w wielu zdrowych dietach, również tych stosowanych przy nietolerancji laktozy i glutenu, górują najróżniejsze sałatki. Osoby eliminujące w swojej diecie gluten i laktozę , powinny skusić się na takie przepisy, jak:

  • Sałatka z wędzonym pstrągiem;
  • pożywna sałatka z granatem i ciecierzycą;
  • sałatka z pomidorkami koktajlowymi i łososiem.

Produkty bez glutenu i laktozy lista

Współcześnie dieta bezglutenowa i bez laktozy nie jest czymś trudnym i nieosiągalnym, gdyż wiele firm oferuje serie produktów, które nie zawierają tych elementów. Dieta bezglutenowa stała się wręcz popularna, w związku z czym bardziej dostępne są produkty pozbawione tych elementów. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że osoby zmagające się z nietolerancją na gluten mogą bez obaw spożywać takie produkty, jak:

  • Kukurydza,
  • soja, kasza gryczana,
  • groch,
  • kasza jaglana,
  • soczewica i wiele innych produktów, które są dostępne praktycznie w każdym sklepie. 

Dania bezglutenowe i bez laktozy a osteoporoza

W związku z faktem, iż diety bezlaktozowe i bezglutenowe to diety eliminacyjne, należy zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiednich zamienników lub zdecydować się na zastosowanie suplementacji minerałów i witamin. Niedobór witaminy D, białka i wapnia może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia i doprowadzić do wystąpienia wielu schorzeń, takich jak na przykład osteoporoza.

Dieta bez glutenu — jak powinna wyglądać?

Stosując zarówno plan żywieniowy zarówno bez glutenu, jak i bez laktozy, ważne jest, aby w diecie występowały takie składniki i warzywa, jak jarmuż, natka pietruszki, fasola, sardynki czy kasza gryczana, które są doskonałym źródłem witaminy D. Natomiast niedobór białka najlepiej uzupełnią ryby, mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych oraz jaja. Świetną kompozycją, która dostarczy zarówno kompleksu witamin, jak i będzie pozbawiona glutenu oraz laktozy, jest dieta sokowa.

Dieta bezglutenowa jadłospis

Poniżej przedstawiony został przykładowy plan, który ukazuje, jak powinna wyglądać dieta przy nietolerancji laktozy i glutenu:

  • Śniadanie — Sałatka z jajkiem, kiełkami słonecznika, rzodkiewką i marynowaną dynią podana z dressingiem ziołowym i pieczywem kukurydzianym.
  • Drugie śniadanie — Czerwony grejpfrut w plastrach połączony z obraną pomarańczą.
  • Obiad — Faszerowana suszonymi pomidorami polędwiczka wieprzowa zamarynowana w mieszance morelowo-imbirowej oraz zasmażana kapusta z purée ziemniaczanym.
  • Podwieczorek — Posypana sezamem sałatka z owoców cytrusowych i leśnych z suszoną morelą.
  • Kolacja — Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i wymieszana w paście harissa z sosem kolendrowym. Doskonałym uzupełnieniem tego posiłku będą brokuły.

Bez glutenu bez laktozy

Osoby interesujące się żywieniem coraz częściej decydują się na dania bezglutenowe i bez laktozowe. Wszystko to jest konsekwencją wzrostu występowania i diagnozowania nietolerancji pokarmowych, schorzeń autoimmunologicznych związanych z laktozą i glutenem oraz poszerzającej się świadomości społeczeństwa w zakresie zdrowia i żywienia — bardzo często dzięki różnym blogom tematycznym.

Dieta bez glutenu i laktozy — różnorodność produktów

Na szczęście wielu producentów stara się sprostać tym oczekiwaniom, oferując mnóstwo najróżniejszych produktów, które, pomimo składników bezglutenowych i laktozy, wciąż pozwalają cieszyć się dużą ilością wartości odżywczych i pełnią smaku.