Jak ugotować ryż do sushi

Przepisy na dietetyczne sushi

Każdy z nas ma własne, dobre i sprawdzone sposoby na spędzanie wolnego czasu. Być może lubimy gotować lub wręcz przeciwnie, wolimy spędzać czas na czytaniu i oglądaniu filmów. Warto od czasu do czasu ugotować coś pysznego, co będzie nietendencyjne i bardzo zdrowe oraz pożywne. Część osób zastanawia się, jakie przepisy na sushi są najlepsze. Lecz istotą tego popularnego, japońskiego przysmaku jest odpowiedni wybór produktów oraz wiedza jak ugotować ryż do sushi.

Reklama

Jaki ryż do sushi wybrać

Warto popróbować i poeksperymentować w kuchni, a wiec zabierzmy się do omówienia podstawowych zasad. Pierwszym krokiem jest zakup odpowiedniego ryży. Pewnie nie jedna osoba próbowała już w przeszłości zrobić własnoręcznie sushi, używając zwykłego ryżu z „marketu”. Najprawdopodobniej podczas jego przyrządzania napotkaliśmy się na problemy. Do przygotowania sushi niezbędne jest zakupienie odpowiedniego ryżu, który po ugotowaniu będzie się odpowiednio kleił i nie rozpadał.

Najprawdopodobniej jest to najczęściej zadawane pytanie „jaki ryż wybrać do sushi” ponieważ jest on najważniejszym elementem potrawy wywodzącej się z Japonii. Dobrej jakości ryż do sushi znajdziemy w sklepie z azjatycką żywnością lub na stronach internetowych, specjalizujących się w sprzedaży takich produktów, niestety nie kupimy ryżu do sushi w zwykłym sklepie. Podczas zakupu powinniśmy zwrócić uwagę na producenta, najlepiej jak będzie to jedna z firm produkujących najwyższej jakości ryżu takich jak: Yutaka, Sakura, Komechi, Nishiki. Podczas zakupu mamy do wyboru biały lub brązowy ryż, lecz kolor nie ma większego znaczenia. Upewnijmy się aby nie kupić ryżu z napisem SWEET RICE. Jest to słodki ryż stosowany do przyrządzania deserów z dużą zawartością glutenu. Jeśli zdecydujemy się na opakowanie z napisem sushi ryż lub po angielsku (sushi rice) z całą pewnością będzie to strzał w dziesiątkę.

Jak gotować ryż do sushi przepis

Jeśli jesteśmy w posiadaniu odpowiedniego ryżu, możemy zabrać sie za jego przygotowanie. Przed gotowaniem ziaren należny je w odpowiedni sposób oczyścić. Najlepiej wybraną przez nas ilość ryżu wsypać do miski i zalać świeżą, zimną wodą i po chwili zacząć delikatnie mieszać palcami. Woda w misce zacznie zmieniać się na biały kolor, po około 20 sekundach mieszania, wylewamy brudną wodę i ponawiamy proces oczyszczania. Ryż na sushi będzie oczyszczony dopiero gdy woda w misce będzie czysta, przeważnie wystarczy około sześciu tak zwanych płukań. Niezmiernie istotną rzeczą jest aby unikać ocierania ryżu pomiędzy dłoniami, co może spowodować uszkodzenie jego struktury. Po zakończeniu czyszczenia ziaren możemy przystąpić do kolejnego kroku, a mianowicie gotowanie ryżu do sushi.

Reklama

Jak ugotować ryż do sushi?

Kolejną czynnością jest proces gotowania. Wymyty i odsączony ryż przekładamy do naczynia w którym będziemy go gotować. Idealnie sprawdzi się zwykły garnek lub jeśli lubimy jeść ryż i często używamy go do przyrządzania potraw polecam zaopatrzyć się w specjalny elektryczny garnek do gotowania ryżu. Jest on ogromnym ułatwieniem a nasz ryż będzie perfekcyjnie ugotowany i nigdy się nie przypali tak jak ma to czasami miejsce w zwykłym garnku. Ziarna zalewamy zimną wodą w proporcjach 2 części ryżu na 3 części wody, odstawiamy go na 15 minut aby wchłoną część wody po czym wstawiamy do gotowania. Czas gotowania będzie zależał od ilości wody oraz ryżu, aczkolwiek pamiętajmy aby gotować go po przykryciem. W momencie gdy woda zostanie wchłonięta a ryż napęcznieje odstawiamy naczynie z gazu na 10 minut. Sami widzicie że ugotować ryż jest bardzo łatwo i zajmuje kilkanaście minut.

Jak zrobić ryż do sushi – studzenie

Ugotowany ryż do sushi należy wyłożyć na płaski talerz i delikatnie rozłożyć na całej powierzchni naczynia i zostawić na około 5 minut do przestygnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania zaprawy – specjalnego sosu który poprawi smak naszego dania, i sprawi że będzie ono wyjątkowe.

Ryż do sushi zaprawa

Do przygotowania zaprawy na 1,5 szklanki nie ugotowanego ryżu, niezbędne będą następujące składniki:

  • 1/4 szklanki octu ryżowego,
  • 1 łyżka cukru np trzcinowego,
  • 1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki mieszamy razem aż do dokładnego rozpuszczenia się cukru, i tak przygotowana zaprawa do sushi jest już gotowa. Przepis na ryż do sushi jest bardzo prosty. Przygotowaną zaprawę łączymy z ostudzonym ryżem, który delikatnie mieszamy i polewamy go sosem który zostanie wchłonięty przez ugotowany ryż, następnie odstawiamy go na 15 minut.

Już wiesz jak ugotować ryż do sushi, który nie będzie się rozpadał podczas zwijania go w cienkie płaty papieru Nori. Wytwarza się go z jadalnych glonów zwanych krasnorostami, które zawierają bardzo dużą ilość jodu, jak również pomiędzy 30 a 50 % białka. Przygotowanie sushi może dać nam wiele satysfakcji. Aby danie było wyśmienite, najlepiej zacząć od zrobienia przemyślanych zakupów w sklepie, który ma artykuły spożywcze świetnej jakości. Sushi ryż, idealnie będzie się komponował z ogórkiem, tuńczykiem bądź łososiem jak również z innymi owocami morza. Najlepiej podawać go z japońskim chrzanem wasabi oraz sosem sojowym w którym maczamy lub pokrapiamy sushi.

Reklama

Rodzaje japońskiego przysmaku – sushi

Poniżej przedstawiamy rodzaje oraz nazewnictwo sushi, które będzie zależało od wykorzystanych składników do jego przygotowania. Wiedząc jak ugotowaś ryż do sushi, jesteśmy w stanie odpowiednio go formując przyżądzić ikura z dodatkiem ikry czy salmon z wykorzystaniem wędzonego łososia. Tak przyżądzone susi pokrapiamy sosem sojowym co spowoduje eksplozje smaków.

Duże znaczenie ma to, aby zjadać niewielkie posiłki, które dodadzą nam energii. Przygotowując sushi lub inne potrawy warto zwrócić uwagę na zachowanie proporcji. Wtedy będziemy cieszyć się smakiem danego posiłku jedzonego z rodziną lub przyjaciółmi. Warto wybierać to, co ma wiele witamin i składników odżywczych, a unikać produktów przetworzonych.