Woda z kurkumą na odchudzanie

Kurkuma (inaczej ostryż długi, żółty imbir, szafran indyjski) to egzotyczna przyprawa kuchni indyjskiej o wielu dobroczynnych właściwościach, szeroko stosowana w leczeniu różnych dolegliwości, a także w odchudzaniu. Stymuluje trawienie tłuszczów, dzięki czemu staje się cenną pomocą w walce z nadwagą, często pojawia się w różnych dietach i w składzie suplementów wspomagających odchudzanie.

Reklama

Ta aromatyczna przyprawa o charakterystycznym pomarańczowo-żółtym kolorze należy do rodziny imbirowatych i naturalnie występuje w postaci świeżych kłączy. Ze względu na właściwości prozdrowotne i lecznicze kurkuma ma szerokie zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale także medycynie i kosmetologii.

Właściwości przeciwutleniające kurkumy

Kurkuma, wykazując właściwości przeciwzapalne sprawia, że jest jedną z najzdrowszych przypraw. Spożywana w czystej postaci oraz jako składnik napojów rozrzedza krew, pomagając obniżyć ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru, korzystnie wpływa na stan serca i naczyń krwionośnych, dostarcza organizmowi energii.

Kurkuma pomoże przy chorobie Alzheimera, ponieważ pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Jest też silnym i skutecznym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za zmiany nowotworowe.

Kurkumina w składzie przyprawy poprawia metabolizm, spala komórki tłuszczowe i pomaga w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, łagodząc obrzęki. Codzienne spożywanie napoju z kurkumy zapobiega tworzeniu się zakrzepom krwi, normalizuje działanie wątroby, pobudza produkcję żółci i spowalniać procesy starzenia się organizmu. Przyprawa z korzenia ostryżu długiego ma również działanie przeciwbakteryjne i podnosi odporność.

Kurkuma na odchudzanie

Niewiele osób wie o korzyściach, jakie niesie ze sobą kurkuma na odchudzanie. Dzięki zawartości wielu pożytecznych składników pomoże osiągnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę.

Dowolny napój z kurkumy zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które oczyszczają naczynia krwionośne i jednocześnie obniżają poziom cholesterolu. Kurkuma jest bogata w makro- i mikroelementy – fosfor, cynk, mangan, żelazo, jod, miedź, sód, wapń, potas, selen – które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, regulując trawienie i wspierając prawidłową pracę wątroby. Jednym z najlepszych składników jest kurkumina. To polifenol pozwalający na przyspieszenie metabolizmu, łatwiejsze trawienie oraz spalanie i blokowanie tłuszczu.

Witaminy A, C, B, K, E chronią komórki przed zniszczeniem, uruchamiają procesy regeneracyjne i leczą stany zapalne. Spożywając kurkumę, wpieramy oczyszczenie organizmu, pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Pobudzamy produkcję żółci, dzięki czemu następuje szybszy rozpad komórek tłuszczowych.

Właściwości odchudzające kurkuma

W jaki konkretnie sposób działanie kurkumy pomaga schudnąć? Po pierwsze, stymuluje wzrost tkanki tłuszczowej. Po drugie, poprawia procesy trawienne i wspiera układ pokarmowy. Kurkuma wpływa też na wydzielanie soków trawiennych. Po trzecie, tłumi apetyt i daje uczucie sytości. Co więcej, obniża poziom złego cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn.

Kurkuma nie jest cudownym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Pełni raczej rolę aktywnego pomocnika, który na wiele sposobów wspomaga proces odchudzania. Jednocześnie pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji. Nie zastąpi jednak prawidłowej diety i aktywności fizycznej.

Spalanie tkanki tłuszczowej a kurkuma

Kurkumina w przyprawie niszczy złożone tłuszcze, a także zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Jeśli przyprawa jest stosowana regularnie, nowe złogi tłuszczu przestają się tworzyć.

Kurkumina oczyszcza wątrobę!

Kurkumina jest naturalnym stymulantem żółciopędnym, który przyspiesza wydzielanie żółci i jej późniejsze wydalanie. Oczyszczanie wątroby przyspiesza spalanie tłuszczów i poprawia metabolizm.

Reklama

Kurkuma poprawia przemianę materii!

Napój z kurkumą pozytywnie wpływa na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego. Lepsza praca wątroby zapewnia łatwiejsze trawienie i szybszy metabolizm.

Woda z kurkumą na odchudzanie

Najwygodniejszym sposobem stosowania kurkumy jest przyrządzenie z nią napoju – herbaty, wody, a nawet mleka. Dodatkowo kurkumę można łączyć z innymi składnikami, np. imbirem czy miodem, które wzmocnią jej właściwości i pomogą stonować ostry smak. Jeśli dodatki nie pomogą, istnieje alternatywa w postaci wody z cytryną, która ma praktycznie takie same właściwości jak napój z kurkumą.

Napar z imbiru i kurkumy na odchudzanie

Dobrym pomysłem jej połączenie kurkumy z imbirem. Obie przyprawy wspomagają spalanie tłuszczu, dlatego są idealne dla osób, walczących z nadwagą. Kawałki świeżych korzeni można zalać ciepłą wodą, zaparzyć z herbatą, dodać do soku lub w postaci sproszkowanej wymieszać z kefirem czy mlekiem. Kurkumę można pić także z miodem, który złagodzi jej smak.

Jak zrobić napój z imbiru i kurkumy?

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania zdrowego napoju to świeży imbir, kurkuma, cytryna, miód i czarny pieprz. Piperyna (aktywny składnik pieprzu) pomaga poprawić wchłanianie kurkuminy. Miód i cytryna mają poprawić smak i dodać słodyczy.

Napój z kurkumą – składniki:

  • 300 ml wody (filtrowanej lub butelkowanej);
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczka startego korzenia kurkumy (lub
  • proszku);
  • 1 łyżeczka miodu i soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu.

Zagotuj wodę w rondelku, dodaj starty imbir i kurkumę, podgrzej na małym ogniu i gotuj przez 10-15 minut. Następnie odcedź napar, dodaj pozostałe składniki i pamiętaj, by dokładnie wymieszać. Taki napój z kurkumy i imbiru jest niesamowicie mocny, więc jedna filiżanka dziennie absolutnie wystarczy, aby poczuć efekty stosowania kurkumy.

Jak pić kurkumę?

Jeśli planujesz używać kurkumy na odchudzanie, nie powinieneś dodawać jej do każdego posiłku. Nadmierne spożycie przyprawy może wywołać silną reakcję alergiczną. Aby osiągnąć pożądany efekt, a przy tym nie zaszkodzić sobie, musisz ją odpowiednio dawkować –  dzienna dawka 1 łyżeczka kurkumy.

Woda z kurkumą jak pić, aby schudnąć

Jedna „porcja” odchudzającego napoju składa się z 0,5 łyżeczki kurkumy i 200 ml przegotowanej, lekko schłodzonej wody. Wodę pijemy codziennie rano na czczo, a także 15 minut przed obiadem i przed snem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś kurkumy, warto zacząć od małych dawek, stopniowo zwiększanych w przypadku braku skutków ubocznych. Cała kuracja może trwać maksymalnie miesiąc. Po tym czasie należy zrobić przerwę, również miesięczną, po której można kontynuować kurację odchudzającą, jeśli nie wystąpiły skutki uboczne. Co ważne, kurkuma nie traci swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. To znaczy, że można ją przyrządzać z ciepłą jak również zimną wodą.

Reklama

Picie kurkumy skutki uboczne

Przy wszystkich zaletach i korzyściach odchudzania z pomocą kurkumy istnieją pewne przeciwwskazania do jej przyjmowania. Przede wszystkim powinny jej unikać osoby uczulone. Nawet szczypta przyprawy wystarczy, by spowodować silną reakcję alergiczną. Kurkumy nie zaleca się stosować w przypadku słabej krzepliwości, ponieważ istnieje ryzyko rozrzedzenia krwi, a także przy niskim ciśnieniu, które w wyniku spożywania kurkumy może spaść jeszcze bardziej. Przeciwwskazania dotyczą także problemów związanych z drogami żółciowymi, np.: kamieni w woreczku żółciowym, zapalenia trzustki i wątroby. U osób z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody czy nadkwasowość, stosowanie kurkumy może spowodować zgagę i niestrawność. Lepiej nie włączać kurkumy do diety dzieci i kobiet w ciąży oraz w czasie laktacji.