Kurkuma z miodem

Kurkuma z miodem to naturalny antybiotyk, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wskazane jest regularnie po niego sięgać, bowiem to połączenie ma wiele zalet, m.in. reguluje poziom cukru we krwi. Pierwszy składnik — kurkuma zmniejsza stany zapalne, a także jest doskonałym wyborem do walki z sezonowymi infekcjami. Natomiast naturalny miód — pomijając to, że ma genialny smak, pobudza mózg do pracy, a poza tym zmniejsza objawy przeziębień. Można by rzec, że jest to wręcz idealne połączenie. Sprawdź, jak przygotować przepyszny miksturę z kurkumy i miodu.

Reklama

Najważniejsze właściwości kurkumy

Kurkuma to jedna z niewielu substancji, która zawiera w sobie tak dużo właściwości leczniczych i wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Jedną z najważniejszych właściwości dla organizmu jest to, że zmniejsza ryzyko nowotworów. W kurkumie możemy znaleźć kurkuminoidy, które mają doskonały wpływ na układ odpornościowy, a także zapobiegają nowotworom. Po tą przyprawę powinny sięgać również osoby, które mają choroby serca, a także te, które zmagają się z problemami ze strony układaniu pokarmowego, bowiem kurkuma szczególnie znana jest z tego, że wspomaga procesy przemiany materii i pomaga zwalczyć przykre dolegliwości takie jak np. wzdęcia brzucha.

Kurkumu na stany zapalne skóry

Zawsze warto mieć kurkumę pod ręką, ponieważ wyróżnia się także właściwościami przeciwzapalnymi, ma działanie przeciwwirusowe, a także skutecznie pomaga w walce z różnymi chorobami. Opryszczka? To już nie problem! Kurkuma również jest pomocna w leczeniu opryszczki, a ponadto ma wiele właściwości pielęgnacyjnych.

Jeśli zmagamy się z przebarwieniami lub nasza skóra jest po prostu bez życia, to dobrym pomysłem będzie przygotowanie kosmetyku na bazie kurkumy, która sprawi, że nasza skóra znów będzie piękna. Warto też tutaj podkreślić, że kurkuma używana jest w medycynie estetycznej, ponieważ jest skuteczna w spłyceniu zmarszczek.

Kurkuma to wręcz idealna przyprawa, która jest niezwykle pomocna w wielu sytuacjach. Jest niezastąpiona jeśli chodzi o trądzik, czy też inne stany zapalne skóry. Niemniej ważne jest to, że regularne stosowanie kurkumy opóźnia pojawienie się pierwszych oznak starości. Poza tym ma świetny wpływ na układ nerwowy, a więc po kurkumę powinny sięgać także osoby, którym towarzyszy złe samopoczucie.

Miód z kurkumą

Kurkuma to bardzo znana i lubiana przyprawa, która doskonale się sprawdza do różnego rodzaju dań. Również w okresie jesienno-zimowym, gdy istnieje największe ryzyko zakażenia wirusami lub bakteriami i podnosi naszą odporność. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że ma właściwości przeciwzapalne, a więc pomoże szybko powrócić do pełni sił. A jeśli będzie regularnie po nią sięgać, to możemy uchronić się sezonowymi infekcjami. To jednak nie wszystkie atuty kurkumy. Jest również pomocna na różnego rodzaju bóle — można by powiedzieć, że ta przyprawa działa jak tabletka przeciwbólowa. Polecana jest również osobom, które zmagają się z problemami żołądkowymi.

Reklama

Miód natomiast to bardzo pyszny produkt, w którego składzie znajdziemy wiele potrzebnych mikroelementów takich jak magnez, żelazo, czy potas. To najlepszy wybór, jeśli chcemy pobudzić nasz mózg do pracy, ale również wtedy, gdy zmagamy się z przeziębieniem. Ból gardła, katar, czy inne objawy przeziębienia i infekcje nie są już straszne, bowiem wystarczy sięgnąć po miód, który raz-dwa przyniesie ulgę.

Łączenie tych dwóch składników, to idealna mikstura – naturalny antybiotyk, który możesz pić każdego dnia. Warto również sięgnąć po inne produkty pszczele, które charakteryzują się niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak np. pyłek pszczeli.

Napój z kurkumy – jak pić kurkumę?

Przygotowanie napoju z kurkumy i miodu jest banalnie proste. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to warto napisać sobie co nieco, o tym, jak często można pić napój z kurkumą? Zgodnie z tym, co mówią specjaliści, powinniśmy go popijać nawet przez cały dzień, jednakże nie zaleca się przekraczania dziennej dawki kurkumy, która wynosi 1,5 g (czyli około 1 łyżeczki). Dozwolone jest więc spożywanie tego napoju trzy razy dziennie. Poza tym najlepiej pić go rano na czczo — wtedy zazwyczaj efekty są najlepsze. Oto przepis na naturalny antybiotyk:

Kurkuma z miodem i cytryną przepis:

Terapeutyczne właściwości miodu wielokwiatowego i kurkumy były wykorzystywane od wieków

  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • odrobina miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sok z połowy cytryny,
  • szklanka ciepłej wody.

Jeśli mamy ochotę, to możemy także dodać cynamon lub świeży imbir, co spowoduje, że napój z kurkumy będzie jeszcze lepiej smakował. Przejdźmy jednak teraz do przygotowania naszej mikstury.

Przygotowanie tzw. herbaty z kurkumy: należy uszykować wszystkie potrzebne składniki, a następnie do szklanki z wodą dodać kurkumę, trochę miodu, sok z cytryny oraz „doprawić” pieprzem cayenne. Teraz trzeba wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ważne jest też to, że kurkuma szybko opada, dlatego pijąc napój z kurkumy, trzeba pamiętać, aby co jakiś czas go przemieszać. Właściwie to cały przepis. Dodatkowo możesz dodać do naszej mikstury jakieś dodatki w postaci np. imbiru, aczkolwiek nie jest to konieczne.

Kurkuma i miód – właściwości lecznicze

Nie należy zbyt często sięgać po tradycyjne antybiotyki, bowiem przyczyniają się one do powstania lekooporności bakterii. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby sięgać po naturalne produkty, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, dlatego ten napój korzystnie radzi sobie ze zwalczaniem wirusów i bakterii. Wśród naturalnych produktów, które należy stosować, trzeba wymienić przede wszystkim kurkumę i miód, ponieważ są to bardzo cenne środki, które poprawiają samopoczucie, ale oczywiście nie tylko!

Zarówno miód, jak i kurkuma jest bardzo pomocna, gdy dopada nas przeziębienie. Miód to naturalny środek, który jest odpowiedzialny za zwalczanie infekcji, natomiast kurkuma ma silne właściwości lecznicze. Do ich właściwości zaliczamy działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, dzięki czemu ta przyprawa wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób.

Reklama

Zmieszanie miodu i kurkumy to jeden z lepszych naturalnych antybiotyków, po który możesz sięgać w wielu sytuacjach. Jest pomocna w przypadku przeziębiania, zapalenia stawów, depresji, niestrawności, stanów zapalnych skóry, a także chorób układu oddechowego i układu krążenia. Kurkuma zwiększa, jak i poprawia produkcję komórek odpornościowych, dzięki czemu organizm człowieka bez problemu może chronić się przed wieloma chorobami.

Kurkuma z miodem na stawy

Miód z kurkumą jest nieocenionym naturalnym lekarstwem

Ból stawów nie jest niczym przyjemnym. Każdy, kto jego doświadczył, doskonale o tym wie. Dlatego też powinniśmy wprowadzić do swojej diety kurkumę i miód, czyli składniki, dzięki którym już nigdy więcej nie będziemy musieli zmagać się z uporczywym bólem. Oba te produkty zawierają w sobie antyoksydanty, witaminy oraz enzymy, które likwidują przyczynę bólu stawów — stany zapalne.

I choć wiele osób mogłoby stwierdzić, że to zupełnie niepotrzebne, bowiem wystarczy sięgnąć po tabletkę przeciwbólową, aby ból stawów zniknął, to warto powiedzieć, że tego typu leki nie najlepiej wpływają na nasz organizm, a ponadto występują po nich skutki uboczne. Dlatego lepiej wybrać bezpieczne i naturalne połączenie miodu z kurkumą – nie obawiając się skutków ubocznych.

Miód i kurkuma na raka

Przeprowadzono mnóstwo badań naukowych, z których jasno wynika, że połączenie miody i kurkumy doskonale wpływa na raka. Dokładniej mówiąc — kurkuma posiada zdolność do walki z komórkami nowotworowymi, dlatego też możemy znaleźć kurkumę na liście substancji, które są pomocne w walce z nowotworami. Z czego to wynika? Odpowiada za to kurkumina zawarta w kurkumie, która wyróżnia się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi, a więc wystarczy ją regularnie przyjmować i stosować, aby uchronić się przed przewlekłymi stanami zapalnymi, czy uszkodzeniem DNA.

To jednak nie wszystkie zalety kurkuminy. Oto pozostałe atuty tego składnika:

  • Zapobiega rozwojowi komórek rakowych,
  • zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworów w organizmie,
  • pobudza redukcję ilości komórek nowotworowych.

Jak więc możemy zauważyć, spożywanie kurkumy to dobry wybór, ponieważ ma wszelakie zastosowanie- zwłaszcza zalecane dla osób, które zmagają się z rakiem. Jest to naturalna i sprawdzona substancja, dzięki której skutecznie uchronisz się przed przerzutami, a także rozwojem choroby nowotworowej. To świetny dodatek do chemioterapii, czy radioterapii. Nie bez znaczenia jest to, jak dużą dawkę będziemy przyjmować. Jak twierdzą eksperci i przeprowadzone badania, osoby chore powinny spożywać maksymalnie od 2 do 3 g. Zanim jednak rozpoczniemy suplementację, to musimy pamiętać o tym, aby skonsultować to z lekarzem.