Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

previous arrow
next arrow
Slider

Dieta i zdrowe odżywianie to kwestie, które stały się bardzo popularne dla nas wszystkich. W obecnych czasach jesteśmy bardziej zapracowani, mamy mniej czasu na regenerację i odpoczynek. Zdrowe i racjonalne odżywianie stało się stylem życia dla wielu z nas. Łączenie produktów żywnościowych w odpowiedni sposób jest niezmiernie istotne. Pomoże nam to lepiej przyswajać składniki mineralne jak również witaminy, jednocześnie przyśpieszając trawienie. Co zatem powinniśmy wiedzieć na temat naszego menu.

Co jeść, co ze sobą warto połączyć, jakich kombinacji unikać.

Każdy z nas chciałby aby jedzenie było zarówno dobre jak i proste do strawienia. Niestety nie zawsze jest to takie łatwe i przyjemne. Co prawda możemy stosować kilka prostych nawyków by nasze jedzenie było lekkostrawne. Popijanie dopiero po połknięciu posiłku, dokładne gryzienie, niewielkie porcje czy też zioła wspomagające trawienie, to niektóre z nich. Czy nie lepiej dobierać odpowiednie składniki, które się uzupełniają ? Zdecydowanie tak !

Czym zatem jest łączenie produktów żywnościowych ?

Produkty z naszego menu możemy podzielić na trzy grupy: białkową, neutralną oraz węglowodanową. Oczywistym jest fakt, że produkty te różnią się swoim „pochodzeniem” ale co istotniejsze, różnią się również czasem trawienia! Tak więc nie zaleca się łączenia grupy białkowej z węglowodanową.

  • Neutralne produkty takie jak: kawa, herbata, woda, soki, warzywa, owoce, możemy łączyć zarówno z tymi białkowymi.
  • Produkty zawierające duże ilości białka to: ryby, mięso, mleko, jogurty, jaja.
  • Produkty zwane węglowodanowymi to: makaron, ziemniaki, pieczywo, kukurydza, ryż.

Dzięki tej prostej zasadzie nasz żołądek będzie potrzebował krótszego czasu na strawienie i zachowa energię na inne czynności.

Tak by nie wydawało się to zbyt skomplikowane podajemy kilka prostych rozwiązań, które wpłyną na lepsze samopoczucie:

  • Warzywa połącz z wodą – błonnik jest znakomitym lekarstwem na zaparcia i wysoki poziom cholesterolu natomiast woda wpłynie na jakość trawienia i przyswajania składników odżywczych.
  • Pomidory z awokado lub brokułami – duet ten wpłynie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, obniży potencjalne szanse na zawał czy też miażdżycę, a wszystko za sprawą likopenu (pomidory), tłuszczów (awokado), które są potrzebne w skutecznym działaniu.
  • Kawa oraz mleko – ten włoski wynalazek wpływa na tworzenie się kamieni i piasku w układzie moczowym, mleko wpłynie destrukcyjnie na niechciane szczawiany i pozwoli je wydalić nie wpływając na nasze zdrowie.
  • Łosoś i czosnek – zarówno zdrowe jak i smaczne połączenie pozwalające na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
  • Gorzka czekolada wraz z jabłkiem – „deserowe” połączenie wywoła pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawarta w czekoladzie niacyna, teobromina, flawonoidy i żelazo, chronią nasz przed miażdżycą, chorobami układu krwionośnego oraz różnego rodzaju zapaleniami.

Pamiętajmy, żeby unikać tego typu połączeń:

  • Alkohol plus napoje energetyczne – duet ten zwiększa stopień odwodnienia i niebezpieczne zwiększa nasze tętno i ciśnienie.
  • Czerwone mięso i czerwone wino – choć wydaje się to normalne połączenie, wino ogranicza wchłanianie się żelaza, które powinniśmy czerpać z mięsa.
  • Jajka oraz ziemniaki – jaja zawierają duże ilości wapnia i żelaza, niestety w połączeniu z ziemniakami nie będą one tak dobrze przyswajane.
  • Zielony ogórek wraz z pomidorem – idealne połączenie ? Niestety ogórek wpływa na słabsze przyswojenie witaminy C, który w dużych ilościach zawarta jest w pomidorach.

Dieta i zdrowe odżywianie wydają się być skomplikowane, jednak warto poświęcić trochę czasu i doskonalić się podczas gotowania. Aby nasz żołądek nie musiał cierpieć a nasze samopoczucie wzrastało proporcjonalnie do jakości naszych dań, jedzmy z głową.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Dieta
24/11/2020
Mimo że w ciele człowieka znajduje się bardzo dużo wody, to trzeba jednak wiedzieć, że jej nadmiar nie jest zdrowy. ...
Przepisy
12/04/2019
Przepis na domowe batony proteinowe Ciasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy tak bardzo ...
Akcesoria
15/09/2020
W codziennym życiu co raz większą uwagę zwracamy na ekologię i naturalność oraz wykluczenie nadmiaru środków ...
Szkodliwe substancje
21/06/2019
Co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o konserwantach?Wiele osób kojarzy substancje konserwujące w ...
Uroda i pielęgnacja ciała
08/12/2020
Przeszczep włosów jest coraz częściej wykonywanym zabiegiem. Problemy związane z łysieniem doskwierają coraz młodszym ...
Akcesoria
15/01/2021
Jaką maseczkę stosować na COVID-19 W Polsce i praktycznie na całym świecie obowiązuje nakaz używania maseczek ...
Uroda i pielęgnacja ciała
09/01/2021
Każdy z nas zna przynajmniej jeden pszczeli produkt, a większość zapytana o niego powie - miód. Oprócz znanego nam ...
Dieta
14/04/2019
Warzywa pomagają pozbyć się nadwagi. Warzywa mają mniejszą ilość kalorii, a co się z tym wiąże, pomagają w utrzymaniu ...
Uroda i pielęgnacja ciała
22/06/2020
Peeling z kawy przepis dla każdego! Każda kobieta wie, że dobrze przygotowany peeling to podstawa pielęgnacji ciała. ...
Akcesoria
22/10/2020
Lato to czas, kiedy wiele owadów budzi się do życia - w tym również osy. W tym okresie wystarczy chwila, aby zostać ...
Dieta
15/11/2020
Kolonoskopia to bardzo cenne badanie, które pozwala na uzyskanie wielu bardzo istotnych informacji dotyczących jelita ...
Przepisy
15/04/2020
Chleb z samych ziaren to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Zwykły, biały chleb dostępny w ...