Dieta i zdrowe odżywianie to kwestie, które stały się bardzo popularne dla nas wszystkich. W obecnych czasach jesteśmy bardziej zapracowani, mamy mniej czasu na regenerację i odpoczynek. Zdrowe i racjonalne odżywianie stało się stylem życia dla wielu z nas. Łączenie produktów żywnościowych w odpowiedni sposób jest niezmiernie istotne. Pomoże nam to lepiej przyswajać składniki mineralne jak również witaminy, jednocześnie przyśpieszając trawienie. Co zatem powinniśmy wiedzieć na temat naszego menu.

Co jeść, co ze sobą warto połączyć, jakich kombinacji unikać.

Każdy z nas chciałby aby jedzenie było zarówno dobre jak i proste do strawienia. Niestety nie zawsze jest to takie łatwe i przyjemne. Co prawda możemy stosować kilka prostych nawyków by nasze jedzenie było lekkostrawne. Popijanie dopiero po połknięciu posiłku, dokładne gryzienie, niewielkie porcje czy też zioła wspomagające trawienie, to niektóre z nich. Czy nie lepiej dobierać odpowiednie składniki, które się uzupełniają ? Zdecydowanie tak !

Czym zatem jest łączenie produktów żywnościowych ?

Produkty z naszego menu możemy podzielić na trzy grupy: białkową, neutralną oraz węglowodanową. Oczywistym jest fakt, że produkty te różnią się swoim „pochodzeniem” ale co istotniejsze, różnią się również czasem trawienia! Tak więc nie zaleca się łączenia grupy białkowej z węglowodanową.

  • Neutralne produkty takie jak: kawa, herbata, woda, soki, warzywa, owoce, możemy łączyć zarówno z tymi białkowymi.
  • Produkty zawierające duże ilości białka to: ryby, mięso, mleko, jogurty, jaja.
  • Produkty zwane węglowodanowymi to: makaron, ziemniaki, pieczywo, kukurydza, ryż.

Dzięki tej prostej zasadzie nasz żołądek będzie potrzebował krótszego czasu na strawienie i zachowa energię na inne czynności.

Tak by nie wydawało się to zbyt skomplikowane podajemy kilka prostych rozwiązań, które wpłyną na lepsze samopoczucie:

  • Warzywa połącz z wodą – błonnik jest znakomitym lekarstwem na zaparcia i wysoki poziom cholesterolu natomiast woda wpłynie na jakość trawienia i przyswajania składników odżywczych.
  • Pomidory z awokado lub brokułami – duet ten wpłynie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, obniży potencjalne szanse na zawał czy też miażdżycę, a wszystko za sprawą likopenu (pomidory), tłuszczów (awokado), które są potrzebne w skutecznym działaniu.
  • Kawa oraz mleko – ten włoski wynalazek wpływa na tworzenie się kamieni i piasku w układzie moczowym, mleko wpłynie destrukcyjnie na niechciane szczawiany i pozwoli je wydalić nie wpływając na nasze zdrowie.
  • Łosoś i czosnek – zarówno zdrowe jak i smaczne połączenie pozwalające na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
  • Gorzka czekolada wraz z jabłkiem – „deserowe” połączenie wywoła pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawarta w czekoladzie niacyna, teobromina, flawonoidy i żelazo, chronią nasz przed miażdżycą, chorobami układu krwionośnego oraz różnego rodzaju zapaleniami.

Pamiętajmy, żeby unikać tego typu połączeń:

  • Alkohol plus napoje energetyczne – duet ten zwiększa stopień odwodnienia i niebezpieczne zwiększa nasze tętno i ciśnienie.
  • Czerwone mięso i czerwone wino – choć wydaje się to normalne połączenie, wino ogranicza wchłanianie się żelaza, które powinniśmy czerpać z mięsa.
  • Jajka oraz ziemniaki – jaja zawierają duże ilości wapnia i żelaza, niestety w połączeniu z ziemniakami nie będą one tak dobrze przyswajane.
  • Zielony ogórek wraz z pomidorem – idealne połączenie ? Niestety ogórek wpływa na słabsze przyswojenie witaminy C, który w dużych ilościach zawarta jest w pomidorach.

Dieta i zdrowe odżywianie wydają się być skomplikowane, jednak warto poświęcić trochę czasu i doskonalić się podczas gotowania. Aby nasz żołądek nie musiał cierpieć a nasze samopoczucie wzrastało proporcjonalnie do jakości naszych dań, jedzmy z głową.

Podziel się z innymi

Zobacz również

Strój do ćwiczeń, wygodne buty, ręcznik i butelka wody mineralnej to absolutne minimum, jakie należy ...
Uroda i pielęgnacja ciała
24 września 2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu ...
Uroda i pielęgnacja ciała
4 lipca 2019
Przepis na domowe batony proteinoweCiasteczka proteinowe - kojarzą się ze słodyczami, które wszyscy ...
Przepisy
12 kwietnia 2019
Dieta
18 października 2019
Organizm ludzki został tak skonstruowany, że w bardzo łatwy i szybki sposób przyzwyczaja się do nadmiaru cukru. W ...
Akcesoria
4 maja 2019
Grill elektryczny czy patelnia grillowa - co sprawdzi się lepiej?Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż każdy ma ...
Dieta
15 czerwca 2019
Wyprawa w góry wymaga od każdego uczestnika dokładnego zaplanowania i przygotowania. Poza odpowiednim sprzętem, ...
Uroda i pielęgnacja ciała
13 kwietnia 2020
Masaż barku i szyi, przyczyny bólu Wielu z nas boryka się z bólem mięśni, który spowodowany jest poprzez styl życia, ...
Zdrowie
15 kwietnia 2020
Nawet jeśli bardzo dbasz o zdrowie oraz codzienną higienę u siebie i Twoich bliskich, możesz nie ustrzec się przed ...
Dieta
3 maja 2019
Jedzenie wysokobiałkowe obecnie jest niesamowicie popularne, ponieważ dieta wysokobiałkowa skutecznie odchudza. ...
Dieta
4 lipca 2019
Jak wiadomo, wszyscy kochamy słodkości! Cukier wydaje się być nieodłącznym elementem wypieków, słodyczy i napojów. ...
Przepisy
1 października 2019
Ciasto bananowe z mąki kokosowej - zdrowie z nutą egzotykiSłodkie przekąski między posiłkami – któż ich nie lubi? ...
Uroda i pielęgnacja ciała
30 sierpnia 2019
Co to jest masaż ciążowy?Masaż ciążowy to typ masażu specjalnie dostosowany do potrzeb kobiet w ciąży. Głębokie ...