Tutaj jest miejsce na twoją reklamę

Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę

Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)

Chrońmy Pszczoły

Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!

previous arrow
next arrow
Slider

Zdrowy styl życia oraz dieta sprawia że każdy kto chce smacznie i zdrowo przygotowywać swoje posiłki, powinien sięgnąć po suszone zioła które dodadzą witamin, składników jak również smaku do naszych potraw. Gotowanie dla wielu z nas jest przyjemnością, a wykorzystanie zebranych i ususzonych przez siebie ziół, będzie powodem do dumy. Każdy kto myśli o tym, by samodzielnie suszyć zebrane zioła, musi wiedzieć jak to robić, aby zachować ich cenne właściwości. Zioła powinny nam służyć, gdy chcemy poprawić swoją urodę i zdrowie, jednak jeśli nie zadbamy o to, by odpowiednio je do tego przygotować, nie możemy spodziewać się oczekiwanych efektów. Przechodząc do rzeczy wyjaśnimy jak suszyć zioła.

Podstawowe zasady suszenia ziół, jak suszyć rośliny?

Trzeba zacząć od tego, że zioła działają inaczej niż powszechnie dostępne i reklamowane suplementy diety. Suszone rośliny są naturalne i zdrowe, czego nie można powiedzieć o wielu przetworzonych suplementach, które kupuje się w sklepie. Zioła obfitują w witaminy oraz w wiele innych substancji cennych dla ludzkiego organizmu. Dzięki nim odchudzanie oraz łagodzenie różnych chorób jest dużo łatwiejsze. Przede wszystkim zioła powinny być zbierane w miejscach, które są czyste ekologicznie, z dala od miast i autostrad. Zioła powinniśmy suszyć jak najszybciej po ich przyniesieniu do domu. Nie można położyć ich na stole i zająć się gotowaniem obiadu lub wyjść do pracy, ponieważ po kilku godzinach do niczego już się nie przydadzą

Suszenie ziół, krok po kroku:

Zioła zaleca się suszyć w miejscu suchym i przewiewnym, tam gdzie nie dochodzą obce, intensywne zapachy. Zebrane zioła koniecznie powinny być zostawione w cieniu, z dala od promieni słonecznych. Trzeba za wszelką cenę unikać suszenia ziół w silnym słońcu, ponieważ jego działanie sprawia, że rośliny tracą swoje właściwości – zarówno lecznicze, jak i smakowe, które również nie są przecież bez znaczenia. Należy pamiętać, że odpowiednio wysuszone zioła mają naturalną barwę. Jeśli będą brunatne, to oznaczać będzie, że suszyliśmy je zbyt długo. Łodygi powinny trzeszczeć podczas łamania, nie mogą być zbyt wiotkie – mają się łamać.

Bardzo ważne jest to, aby odpowiednio przygotować zioła do samego procesu suszenia. Sposoby suszenia są różne, ale jeśli chce się uniknąć niemiłej niespodzianki, trzeba je najpierw oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń. Pierwszy krok to staranne umycie ziół. Kolejny to oberwanie martwych i niezdrowo wyglądających, brzydkich części. Dopiero po wykonaniu tych wstępnych, lecz bardzo ważnych czynności, można zabrać się do suszenia ziół. Nieważne, czy to szałwia, pokrzywa, czy melisa – zawsze trzeba dbać o jakość suszu.

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Kto nie chce czekać na to, aż zioła się wysuszą w tradycyjny sposób, może zdecydować się na suszenie ziół za pomocą piekarnika. Czasem nie chodzi nawet o naszą niecierpliwość – proces suszenia ziół w domu, może być utrudniony, wręcz niemożliwy, jeśli panuje deszczowa pogoda lub panuje w nim nadmierna wilgoć. Nie trzeba martwić się, że suszenie za pomocą piekarnika im zaszkodzi, jednak należy przestrzegać pewnych zaleceń. Decydując się na suszenie ziół tą metodą, należy uważać, aby temperatura nie przekraczała 35 stopni Celsjusza. Najlepiej po prostu co kilka minut wyłączać piekarnik. Istotne jest także to, by drzwiczki urządzenia były cały czas otwarte. Zioła raczej nie powinny być suszone w kuchni, ponieważ szkodzi im wilgoć, dlatego najlepiej zrezygnować z gotowania podczas trwania procesu. Zbyt dużo pary sprawia, że tracą one swój smak i aromat. Najlepiej za pierwszym razem ususzyć w piekarniku małą ilość ziół, aby sprawdzić, co robić, by ich nie spalić. Wiele osób uważa, że najbardziej sprawdzają się elektryczne suszarki z nawiewem, przeznaczone przede wszystkim do suszenia grzybów. Co ważne, w takiej suszarce świetnie ususzą się również owoce.

Jak suszyć bazylię?

Liście bazylii, słyną ze swoich smakowitych, jak również aromatycznych właściwości. Jest to roślina będąca niezwykle popularnym ziołem. Dodaje się ją do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Podobnie jak równie często stosowane oregano, jest ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także z racji właściwości leczniczych. Możesz powiedzieć ”nie wiem po co, ją wysuszyć skoro żywą bazylię da się hodować w domu”. Jednak warto zauważyć, że w naszym klimacie trudno zachować ją w dobrym stanie przez dłuższy czas.

Suszona bazylia zawsze się przyda i trudno wyobrazić sobie wiele potraw bez jej dodatku. Susząc bazylię, trzeba mieć świadomość tego, że należy obchodzić się z nią w wyjątkowy sposób. Mimo że zioła z łodygami dobrze jest ususzyć, uprzednio wiążąc je w pęczki, to jednak bazylię lepiej suszyć inną metodą. Pojedyncze listki, zebrane zanim na roślinie pojawią się kwiaty, rozkładamy na płaskim i przewiewnym podłożu. Świetnie sprawdzi się do tego celu na przykład worek jutowy. Bazylię można również suszyć w piekarniku, pilnując oczywiście tego, by temperatura była odpowiednia. Pociemniałe listki całkowicie stracą swoją wartość i do niczego się nie przydadzą.

Jak suszyć miętę?

Chyba każdy z nas przyzna, że mięta należy do tych ziół, które są szczególnie przyjemne w smaku. Jej orzeźwiające właściwości są bardzo doceniane zwłaszcza latem. Nieznośny upał staje się mniej drażniący, gdy można napić się wody z listkami świeżej mięty. Jednak, tak jak w przypadku ziół bazylii, nie zawsze udaje się nam mieć dostęp do świeżych liści. Mało tego, suszona mięta świetnie sprawdza się jako lek na różne dolegliwości, zwłaszcza te związane z żołądkiem. Medycyna udostępnia nam wiele leków na takie problemy, jednak mają one różne skutki uboczne. Suszenie ziół mięty przebiega inaczej niż suszenie bazylii. Wiąże się ją w luźne pęczki i zawiesza górą do dołu. Wiele doświadczonych osób namawia do tego, by suszyć miętę w piekarniku. Warto też aby suszenie wykonać za pomocą specjalnej suszarki do ziół. W tym celu powinniśmy oberwać listki i ułożyć je gęsto na sicie. Suszarkę najlepiej nastawić na noc – na drugi dzień uzyskamy pełnowartościowy susz. Sposób z wykorzystaniem suszarki elektrycznej, dużo szybciej przyśpieszy proces suszenia ziół.

O czym trzeba pamiętać, susząc zioła?

Zioła można suszyć w całości lub podzielić je na części. W każdym jednak przypadku trzeba zadbać o to, by zabezpieczyć zioła przed czynnikami zewnętrznymi. Była już mowa o słońcu i wilgoci, ale warto jeszcze wspomnieć o owadach. Jeśli owiniemy zebrane zioła gazetą albo czystym, lekkim materiałem, to zabezpieczymy je przed uciążliwymi owadami. Ponadto takie działanie pomoże też zachować suszone zioła w czystości.

Jak wysuszone zioła należy przechowywać?

Ważne jest, prawidłowe przechowywanie suszonych ziół, aby nie utraciły swoich właściwości. Nie wszyscy wiedzą, że bardzo dobrze nadają się do tego słoiki. Aby zioła nie straciły w nich swoich drogocennych substancji i intensywnego aromatu, trzeba je odpowiednio przygotować. Słoik, w którym znajdą się zasuszone liście bazylii czy mięty, musi być idealnie czysty. Jeśli zauważysz na słoiku jakiekolwiek ślady wilgoci, musisz je usunąć, inaczej w jego wnętrzu prawdopodobnie rozwinie się pleśń. Warto zaznaczyć, że można przechowywać razem mieszanki różnych ziół. Oczywiście trzeba wiedzieć, jak je łączyć, by wzmocnić ich dobroczynne działanie. Przechowujemy całe łodygi lub liście – suszone zioła, najlepiej będzie rozkruszyć w moździerzu.

Podczas spacerów z rodziną, zbieranie ziół może być wspaniałą zabawą. Nasze dzieci będą w stanie dowiedzieć się od nas czegoś interesującego, co będą mogły wykorzystać w szkole oraz w dorosłym życiu. Przecież ta wiedza, była przekazywana od wieków z pokolenia na pokolenie i jest wykorzystywana do dnia dzisiejszego. Ponadto, bardzo duże grono suplementów diety jest produkowane na bazie ziół. Powinniśmy wykorzystać ich dobrodziejstwo, więc gorąco zachęcamy wszystkich. Jeśli zastanawiasz się nad zagospodarowaniem swojego kuchennego parapetu, proponujemy zapoznać się z artykułem pod tytułem uprawa ziół w domu.

Zobacz również

Dieta
15/06/2019
Wyprawa w góry wymaga od każdego uczestnika dokładnego zaplanowania i przygotowania. Poza odpowiednim sprzętem, ...
Zioła
07/01/2021
W aktualnych czasach, gdy w czasie choroby, jesteśmy faszerowani antybiotykami, a także innymi różnymi lekami, nikt ...
Zdrowie
04/11/2019
O chorobach jamy ustnej mówi się niewiele. Zapalenie błony śluzowej jamy ustnej to dość powszechny problem, który ...
Zdrowie
12/09/2019
Jak pomóc osobie w depresji? Choroby i zaburzenia psychiczne staja się coraz poważniejszym problemem w dzisiejszych ...
Przepisy
19/04/2020
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie darów morza wydłuża życie. Azjaci w swych posiłkach spożywają algi morskie, owoce ...
Dieta
17/06/2019
Większość osób prawdopodobnie słyszało, że jedzenie większej ilości warzyw a mniejszej mięsa jest zdrowe. Niektórzy ...
Zdrowy styl życia
22/04/2020
Sushi? Co to jest? Nie trzeba nikomu tłumaczyć. Intuicyjnie każdy wie z czego jest sushi i skąd pochodzi. Jednak mało ...
Uroda i pielęgnacja ciała
04/07/2019
Trądzik - u niektórych osób występuje jedynie w okresie dojrzewania, w związku z rozwojem organizmu i burzą hormonów. ...
Uroda i pielęgnacja ciała
10/04/2020
Jak pozbyć się wody z organizmu przy pomocy ziół? Wiele osób boryka się z problemem, jakim jest nadmiar wody w ...
Zioła
13/04/2020
Zdrowy styl życia oraz dieta sprawia że każdy kto chce smacznie i zdrowo przygotowywać swoje posiłki, powinien ...
Zdrowie
09/11/2020
Zapalenie błony śluzowej żołądka, czyli inaczej nieżyt żołądka to choroba. Występuje ona przede wszystkim u osób ...
Dieta
25/03/2021
Osoby przewlekle chore powinny zwracać szczególną uwagę na właściwe odżywianie. Organizm walczący z chorobą ...