Tutaj jest miejsce na twoją reklamę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Nie zwlekaj, dowiedz się więcej jak możesz wypromować swoją firmę
Szybkie konsultacje lekarskie, E-Zwolnienie lekarskie (L4 lub e-ZLA)
Kiedy zabraknie pszczół, człowiekowi pozostaną cztery lata życia!
Zielona herbata znana też jako zielona herbata na odchudzanie jest uprawiana i pozyskiwana od tysięcy lat ze względu na jej właściwości lecznicze. Jej właściwości, oczyszczania organizmu z toksyn powodują że zdobywa coraz większą liczbę fanów na całym świecie. Zielona herbata w zależności od jej gatunku, rodzaju możne różnić się miedzy sobą ilością zawartej w niej teiny, smakiem, zapachem i kolorem. Chińskie prowincje takie jak: Anhui, Jiangsu, Henan, Hubei, Jiangxi, Zhejiang, specjalizują się w produkcji zielonej herbaty. Właśnie z Chin oraz Japonii pochodzą jedne z najlepszych herbat.
Parzenie herbaty zielonej polega na zalaniu liści gorącą wodą o temperaturze 80 stopni przez maksymalnie 2 minuty lub 70 stopni przez maksymalnie 3 minuty. Pamiętajmy aby nigdy nie zalewać zielonej herbaty wrzątkiem co robimy podczas parzenia czerwonej herbaty.
Zieloną herbatę możemy parzyć na rożne sposoby ze względu na reakcję która powstaje podczas zaparzania. Jeśli nasz napar będzie się parzył około 60 sekund nasza herbata będzie miała właściwości orzeźwiające oraz pobudzające. Powoduje to teina zawarta w herbacie, czyli naturalna substancja pobudzającą organizm, która nie zdążyła związać się z garbnikami. Natomiast gdy wydłużymy czas do dwóch lub trzech minut nasz napar będzie posiadał właściwości uspokajające i relaksujące.
Herbata pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny która jest mieszanką soli organicznych i kwasów organicznych. Po jej wypiciu uczucie senności i wyczerpania przechodzi. Teina ułatwia proces uczenia się lecz pamiętajmy, że pobudza tylko świeży napar, uzyskany najwyżej po minucie parzenia. Działanie relaksujące uzyskamy podczas dłuższego parzenia. Zielona herbata wspomaga układ krążenia a poprzez wpływ na uwalnianie się dopaminy pozytywnie wpływa na nas. Motywuje do działania i poprawia nasze samopoczucie.
Przeciwdziała odkładaniu się substancji na narządach, tkankach żywych takich jak naczynia krwionośne, przez co zwiększa się ich przepuszczalność. Hamuje wchłanianie się cholesterolu który w nadmiarze prowadzi do chorób układu naczyniowego. Picie zielonej herbaty zapobiega schorzeniu układu krążenia krwi, nadciśnieniu. Posiada właściwości bakteriobójcze dzięki polifenolom oraz wysokiej zawartości fluoru. Z tego względu idealnie nadaje się do płukania ust, zwalczając rozwój paradontozy i próchnicy.
Przeciwutleniacze czyli związki katechinowe znajdujące się w zielonej herbacie na odchudzanie mają ogromny wpływ na tłuszcze poprzez blokowanie ich wchłaniania się z żywności. Przyspieszają również ich utlenianie się oraz procesy trawienne a także poprawia metabolizm. Antyoksydanty znajdujące się w zielonej herbacie są często stosowane w suplementach diety ponieważ, uważa się że to środek pomagający w zapobieganiu licznym chorobom.
Stanowczo NIE! Zielona herbata spożywana w nadmiarze jest w stanie zaszkodzić jej miłośnikowi. Jej nadmierna ilość blokuje wchłanianie się żelaza co doprowadza do zmniejszenia się zawartości hemoglobiny i czerwonych ciałek we krwi, czyli powodować anemię.
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny wiedzieć ze zielona herbata ma negatywne działanie na płód oraz na noworodki, przez co mogą zaszkodzić dziecku. Tanina zawarta w zielonej herbacie możne podrażnić żołądek z tego powodu unikajmy jej picia na czczo. W połączeniu z niektórymi lekarstwami możne spowodować ich osłabienie. Wypłukuje wapń z organizmu co możne się przyczynić do osteoporozy.